Introductie
De engineeringafdeling werkt nauw samen met het Institute for Chemistry and Biology of the Sea ICBM aan de Carl von Ossietzky Universiteit van Oldenburg in Wilhelmshaven. Het doel is om gezamenlijk apparaten te kunnen ontwikkelen voor maritiem onderzoek en de maritieme industrie. Er zijn twee varianten van de cursus maritieme technologie. Beiden voldoen aan de grote vraag van de maritieme industrie naar gekwalificeerde jonge academici.Maritieme technologie - twee variantenOptie 1: cursus scheepsbouw als een cursus van 7 semesters zonder stage-semester. De variant kan niet als duale studie worden bestudeerd.Variant 2: specialisatie scheepsbouwkunde in de opleiding mechatronica. Mariene technologie als specialisatiegebied in de mechatronica-opleiding is dan 8 semesters lang, met een praktijksemester en dan ook een duale studie.Korte informatie diploma uitreiking Bachelor of Engineering B.Eng. Start van studies 1 maart en 20 september Aanmeldingsdeadlines Zomersemester: 1 december. tegen 15 maart, wintersemester 1 juni tot 15 september Oriëntatie-evenementen Studeer op proef of als gast voor één dag Toegang krijgen tot stage Nee Normale periode 7 semesters Soort studie Fulltime bacheloropleiding, ook parttime mogelijk (momenteel enkel modules tijdens het semester), via de duale opleiding mechatronica, zie hieronder Taal evenement Duits, enkele vrijwillige, verdienstelijke evenementen in het Engels
KwalificatiedoelenHet diploma- en kwalificatiedoel van de cursus scheepsbouw is de Bachelor of Engineering (B.Eng.)
Voor deze opleiding worden cursusspecifieke, technische en algemene, interdisciplinaire kwalificaties verleendInhoud en proces van de cursus scheepsbouw1e tot 3e semesterIn de eerste drie semesters van de opleiding Maritieme Techniek wordt de “wiskundige” basis gelegd in drie modules, Wiskunde 1 - 3. Algemene kennis van fysica wordt bijgebracht in technische fysica. Mechanische kennis wordt bijgebracht in de drie semesters van de modules Materialen, Ontwerp en Productie en de module Mechanica 1. Computerwetenschappelijke vaardigheden worden onderwezen in de basisprincipes van computerwetenschappen en taalprogrammeercursussen op hoog niveau. Een niet-technische keuzemodule biedt cursussen op het gebied van recht, talen of iets dergelijks.
Deze tot dusver genoemde modules zijn identiek voor de drie opleidingen Mechatronica, Medische Technologie en Maritieme Technologie.
Voor de opleiding scheepsbouw worden in semester 2 en 3 de opleidingsspecifieke specialisatiemodules Marine Science 1 en Basics of Chemistry toegevoegd.4e semesterHet 4e semester bestaat uit zes modules die de specialisatie in medische technologie voortzetten. Dit omvat de mechanische module Mechanica 2, de elektrotechnische module meettechniek en sensoren en de IT-module embedded systemen. De drie andere specialisatiemodules van medische technologie zijn oceanografie 2, maritieme digitale signaalverwerking en materialen en oppervlaktetechnologie .5e semesterIn het 5e semester hoor je de specialisatiemodules besturingstechniek BASIS, sensortechnologie in maritieme technologie en hydrodynamica . Daarnaast wordt een sleutelkwalificatie zoals “projectmanagement” of “kwaliteitsmanagement” of “logistieke planning” etc. toegevoegd.
Vanaf het 5e semester en vervolgens in het 6e semester heeft de student de keuze uit keuzemodules van in totaal 25 ECTS.
Er is een uitgebreide lijst met goedgekeurde keuzemodules waaruit de student kan kiezen. Als hulpmiddel bij de besluitvorming stelt de afdeling aanbevelingslijsten ter beschikking die modules uit de lijst aanbevelen voor een specifiek kwalificatieprofiel. Elke verplichte module uit een andere opleiding in de engineeringafdeling vanaf het 4e semester kan ook een keuzemodule zijn in de eigen opleiding. De keuzemodules zijn gepland in een extra semesterplan in de evenementenplannen.
In het 5e semester kiest de student ook minstens twee keuzemodules van in totaal 10 ECTS.6e semesterIn het 6e semester zijn er de verdere specialisatiemodules besturingssystemen, offshore- en haventechniek en meetplatforms en onderwatervoertuigen . Er wordt een sleutelkwalificatiemodule toegevoegd en er moeten nog drie technische keuzemodules met in totaal 15 ECTS worden gekozen.7e semesterIn het 7e en laatste semester vinden de praktijkfase en de bachelorscriptie plaats. Beide worden meestal ingevuld door studenten in de industrie. Tijdens de praktijkfase leert de student het relevante bedrijf en zijn werkomgeving kennen en doet hij de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bachelorscriptie. Uiteindelijk is de bachelorscriptie een op zichzelf staande, onafhankelijke wetenschappelijke behandeling van een onderwerp met bijbehorende documentatie. Een bijbehorend colloquium aan het einde sluit de cursus af.vooruitzichten op een baanEr zijn goede carrièremogelijkheden in de gebiedenMariene onderzoekstechnologie
Maritieme hernieuwbare energiebronnen,
Offshore-technologie,
Onderwatertechnologie inclusief onderzeese kabeltechnologie,
Kust- en waterbouwkunde,
Mariene milieutechnologie,
Maritieme verkeerscontrole- en monitoringtechnologieals motor voor innovaties in de maritieme industrie.
In de loop van hun studie worden studenten die geïnteresseerd zijn in een wetenschappelijke carrière voorbereid op de overgang naar de geavanceerde masteropleiding "Marine Sensorics", die de Universiteit van Oldenburg ook aanbiedt op de locatie Wilhelmshaven. De afgestudeerden van deze universitaire masteropleiding hebben vervolgens de mogelijkheid om te promoveren.