BA Archeologie

Algemeen

10 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Lever een betekenisvolle bijdrage aan onze kennis van de mensheid door de activiteiten en het gedrag van mensen uit het verleden te bestuderen. Met lessen uit de geschiedenis krijgt u nieuwe inzichten in onze huidige wereld. Je kijkt naar hedendaagse problemen zoals migratie, globalisering en klimaatverandering via een archeologische lens. Met deze unieke invalshoek kunt u bijdragen aan het publieke debat.

Afhankelijk van je voorkeuren kun je jezelf ook onderdompelen in de rol van erfgoed in de samenleving . Je denkt na over de toekomst en het behoud van erfgoed en je doet ervaring op met erfgoedbeleid. Verder onderzoek je actuele kwesties, bijvoorbeeld de rol van cultureel erfgoed binnen migrantengemeenschappen.

3901_BA_Archaeology_2.jpg

Archeologie: scheen nieuw licht op de grote problemen van vandaag

Als archeoloog verzamel je een enorme hoeveelheid waardevolle informatie die nieuw licht kan werpen op de grote problemen waarmee de samenleving vandaag wordt geconfronteerd. Het driejarige bachelorprogramma in archeologie is een veelzijdig programma waarin je samenlevingen, culturen en menselijk gedrag uit het verleden bestudeert, met als doel ze te reconstrueren en nieuw leven in te blazen. Je krijgt een beter begrip van de wereld en draagt bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken.

In je eerste jaar kun je kiezen tussen een Nederlands of Engels taalprogramma. De voertaal voor het tweede en derde jaar is Engels.

7 redenen waarom je archeologie zou moeten studeren aan Leiden University

  • Maak uzelf vertrouwd met alle aspecten van archeologie: van de nieuwste technologische innovaties tot aanverwante disciplines, zoals ecologie, geologie, statistiek en antropologie. Na het afstuderen ben je breed inzetbaar.
  • Profiteer van de ruime keuze aan regionale specialisaties, van het Nabije Oosten tot Midden-Amerika. Of duik in erfgoedkwesties met de nieuwe specialisatie in Erfgoed en Samenleving.
  • Profiteer van ons persoonlijke en uitdagende onderwijsprogramma door docenten en ervaren onderzoekers te inspireren. Haal het beste uit jezelf in onze kleinschalige klassen en onder intensieve begeleiding.
  • Krijg kennis en praktische ervaring in ons veelzijdige programma. Na het afstuderen ben je breed inzetbaar in verschillende internationale functies in de overheid, het bedrijfsleven, onderzoek of musea.
  • Breng uw ervaringen meteen in de praktijk door deel te nemen aan lopende onderzoeksprojecten.
  • Word lid van onze levendige en sociale studievereniging Terra.
  • Studeer aan een faculteit die terecht een plek heeft verworven in de top tien van onderzoeks- en onderwijsinstituten voor archeologie in de wereld.

Programma

De driejarige bacheloropleiding in archeologie is een veelzijdig programma waarin je samenlevingen, culturen en menselijk gedrag uit het verleden bestudeert, met als doel ze te reconstrueren en nieuw leven in te blazen. Je krijgt een beter begrip van de wereld en draagt bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. In je eerste jaar kun je kiezen tussen een Nederlands of Engels taalprogramma. De voertaal voor het tweede en derde jaar is Engels.

In je eerste jaar heb je veel inleidende onderwerpen en lezingen over de basiskennis en algemene vaardigheden die elke archeoloog nodig heeft. De bacheloropleiding Archeologie biedt twee specialisaties: World Archaeology en Heritage and Society. In het eerste jaar kies je er een.

In het tweede jaar volg je een aantal vaste cursussen, ongeacht je gekozen specialisatie. Je zult je bijvoorbeeld concentreren op de diepe geschiedenis van de mensheid, stedelijke samenlevingen en het fenomeen van globalisering in het verleden. In de tweede helft van het jaar kies je je tutorials; hier gaat u dieper op de thema's in. Aan het einde van dit jaar zul je veldwerk verrichten in een van de onderzoeksprojecten van de faculteit.

Er zijn geen lessen gepland voor de eerste helft van het derde jaar, waardoor je tijd hebt om een minor (een vast pakket van cursussen) te volgen om je programma te verbreden of te verdiepen. Of je kunt ervoor kiezen om in het buitenland te studeren. U kunt dus de richting kiezen die u wilt volgen en een pad creëren dat aansluit bij uw interesses. In de tweede helft van het derde jaar schrijf je je bachelorscriptie.

Carrière

Met veel theoretische kennis, praktische ervaring en je bachelordiploma op zak, ben je klaar voor de volgende stap: het betreden van de archeologische arbeidsmarkt of je studie voortzetten.

De combinatie van praktische kennis en academische vaardigheden maakt je waardevol voor veel werkgevers. Je bent klaar om verschillende functies in te nemen bij commerciële bedrijven, de overheid, onderzoeksinstituten, erfgoedbureaus, laboratoria of musea.

Afgestudeerde archeologen kunnen werk vinden als gemeentelijke of provinciale archeologen. Afgezien van deelname aan opgravingen, omvat een dergelijke functie de verspreiding van informatie onder het publiek, en beleidsvoorbereiding en -uitvoering.

Veel archeologen werken als werknemers van commerciële archeologiebureaus, die enquêtes en opgravingen uitvoeren, of als adviseurs. Het is ook mogelijk om in musea te werken, collecties te analyseren of tentoonstellingen op te zetten. Als je je hebt gericht op aspecten van erfgoedbeheer, is een functie bij een nationale of internationale erfgoedautoriteit een goede optie.

Ook zoeken sommige afgestudeerden liever naar banen op minder aan archeologie gerelateerde gebieden, zoals onderwijs, technisch vertalen, het beheren van kunstcollecties, copywriting of public relations.

Als je er de voorkeur aan geeft om je academische carrière voort te zetten, overweeg dan om deel te nemen aan ons Master- of Research Master-programma.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Are you curious, critical and involved in the world around you? At Leiden University, the oldest university in the Netherlands, you can make a valuable contribution to tackling the various national an ... Lees meer

Are you curious, critical and involved in the world around you? At Leiden University, the oldest university in the Netherlands, you can make a valuable contribution to tackling the various national and international challenges facing modern society. Together with academics and fellow students from all over the world, you will actively address these challenges. We keep an open mind, do not shy away from difficult discussions and allow one another the space to disagree. We expect the same active, open-minded and critical attitude from you. We challenge you to look beyond your own boundaries. Leiden University welcomes anyone who wants to achieve their full potential. Our modest community size in the historical cities of Leiden and The Hague creates a highly personal and committed atmosphere. Together, we map out a learning path that suits you and your ambitions. You will also be encouraged to conduct research in cooperation with eminent and enthusiastic scholars. The knowledge and skills you develop here will benefit you for the rest of your life, regardless of the career path you choose! Lees Minder
Leiden , Leiden , Leiden , Leiden , Leiden , Leiden , Den Haag , Den Haag , Den Haag , Den Haag + 9 Meer Minder