Read the Official Description

Hoe ontstaan ​​religies? Hoe beïnvloeden ze mensen en samenlevingen? Welke rol speelt religie in verschillende culturen en conflicten?

De meeste culturen zijn diepgaand gevormd door religieuze verschijnselen. Van de zeven miljard mensen op aarde noemen zes miljard zichzelf religieus. Religie gebeurt niet geïsoleerd; het sluit aan op het dagelijkse gedrag van mensen, economisch, politiek, sociaal en psychologisch. Waar mensen zijn, er is religie, altijd en overal. Religie is een van de krachten die de mensheid drijven, en daarom is kennis van religie zo belangrijk. De centrale vraag die je jezelf zult stellen is niet in hoeverre religies 'waar' zijn, maar hoe religie het leven van mensen beïnvloedt en wat mensen ermee doen. De wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving staat centraal in deze bachelor.

In deze bacheloropleiding zul je:

> Verdiep je kennis van verschillende aspecten van de grote religies in de wereld (islam, boeddhisme, hindoeïsme, christendom en jodendom);
> Gebruik verschillende perspectieven om religieuze uitingen te analyseren - teksten, rituelen en beeldende kunst - en plaats ze in hun culturele context;
> Kennis opdoen over concepten die de relatie tussen religie en politiek ondersteunen en vormgeven vanaf de oudheid tot de dag van vandaag.

Programma

1ste jaar

In het eerste jaar zul je de grote wereldreligies bestuderen (boeddhisme, hindoeïsme, islam, christendom en jodendom). Je zult de historische oorsprong van deze religies en hun hedendaagse manifestaties beschouwen. Je maakt kennis met verschillende benaderingen van de studie van religie, inclusief psychologie, sociologie, antropologie en filosofie. U gaat in op vragen als: Wat is een religieuze ervaring? Wat zijn de aanspraken op waarheid gemaakt door religies?

2e jaar

In het tweede jaar leer je verschillende perspectieven te gebruiken om religieuze uitingen te analyseren - teksten, rituelen en beeldende kunst - en plaats je ze in hun culturele context. Daarnaast volg je lezingen over de sociale impact van religie. Welke invloed heeft religie op een seculiere samenleving? Welke media gebruiken religieuze groeperingen om hun imago te promoten? Is de rol van religie in de politiek anders in het Westen dan in het Oosten? Wat is de positie van vrouwen in een migrantengemeenschap?

3e jaar

In het derde jaar kun je opleidingsonderdelen van andere opleidingen volgen, een half jaar in het buitenland studeren of een stage volgen. Je zult ook onderzoek doen binnen je gekozen specialisatie, bijvoorbeeld onder immigranten: ervaren zij hun religie anders in hun nieuwe vaderland? Je rapporteert over je onderzoek in je bachelorscriptie

Programma-opties

University of Groningen Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt getalenteerde, gemotiveerde studenten de mogelijkheid om zichzelf nog meer uit te dagen.

Het hoofddoel van het Honours-programma is om talent en initiatief te ontwikkelen. In het Bachelor Honoursprogramma ligt de nadruk daarom op een grotere diepte en breedte.

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Als je na je bachelor een vervolgmasteropleiding volgt, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Als u een masteropleiding aan onze faculteit kiest, doet u een stage bij een organisatie, instituut of bedrijf dat zich bezighoudt met religie en cultuur. De meeste van onze afgestudeerden komen terecht in een van de zes duidelijke beroepsprofielen na het behalen van een masterdiploma:

 • Zorg
 • Het beleid
 • Onderwijs
 • Academia
 • Kerk
 • Media

Bovendien zijn een aanzienlijk aantal van onze afgestudeerden als zelfstandige werkzaam in een van deze sectoren. Hieronder vindt u een lijst met de banen die onze alumni houden.

 • Zorg: spirituele verzorger bij een zorginstelling, onafhankelijke therapeut.
 • Het beleid
 • Onderwijs: leerkracht religieuze studies, onderwijzend ambtenaar
 • Academia: onderzoeker aan een universiteit of onderzoeksinstituut.
 • Media: journalist, redacteur.
Program taught in:
Engels

See 23 more programs offered by University of Groningen »

Deze cursus is Campus based
Begindatum
Sept. 2019
Duration
3 jaar
Voltijd
Prijs
2,085 EUR
EU / EER-studenten. 8300 niet-EU / EER-studenten.
By locations
By date
Begindatum
Sept. 2019
Application deadline

Sept. 2019

Location
Application deadline
Einddatum