BA journalistiek

Algemeen

3 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Bachelor diploma journalistiek

Communiceer berichten die de wereld nodig heeft: op internet, radio, krant en tv - studeer zonder NC

Boodschappen maken voor opinievorming is de belangrijkste en belangrijkste taak van de journalistiek. Beïnvloeders, bloggers of YouTube-moderators - de mediamarkt onderscheidt zich voortdurend, en naast het beroep van journalist concurreren steeds meer nieuwe spelers om publieke aandacht. Juist om deze reden wordt een grondige opleiding voor beginnende journalisten steeds belangrijker. Omdat journalistiek niet alleen talent en ambacht is, is journalistiek ook een mentaliteit, een zorgplicht en een sociale taak.

Professioneel journalistiek werk als redacteur vereist niet alleen het vermogen om spannende verhalen te vertellen, maar ook diepgaande expertise, een hoge vraag naar zichzelf en daarmee de grootst mogelijke objectiviteit van hun eigen rapportering.

De opleiding Journalistiek en Bedrijfscommunicatie (BA) biedt studenten deze klassieke journalistieke vaardigheden en kennis over public relations (PR) en publieke communicatie.

De grenzen tussen journalistiek en public relations vervagen in de moderne samenleving steeds verder. In tijden van sociale media kan iedereen een medium worden, traditionele uitgevers en mediaformaten zijn niet langer de enige determinanten van de publieke opinie. Redacteuren in traditionele mediahuizen zijn in toenemende mate gatewatchers geworden van poortwachters. Processen moeten vandaag sneller lopen, onderzoek wordt vaak verwaarloosd. Het resultaat is vaak supplementen en de ongewenste verspreiding van zogenaamd nepnieuws, een van de grootste gevaren voor de moderne journalistiek. Omdat journalisten de echte helden zijn in het nepnieuwsjungle: een ongekende stroom van valse rapporten, die zich snel verspreidt op het internet, vraagt om een intensieve journalistieke opleiding.

Al onze locaties zijn uitgerust met state-of-the-art technologie en bieden studenten gratis toegang tot de eigen tv en opnamestudio's van de campus.

In tegenstelling tot openbare universiteiten hechten we bijzonder veel waarde aan het communiceren van alle inhoud met praktische relevantie. Daarom omvat de studie verschillende praktische projecten, evenals deelname aan onze eigen crossmediale lesafdeling gedurende de hele studie.

Elk van onze opleidingen, hetzij Bachelor of Master of Arts, is NC-vrij. Wij zijn van mening dat een eenmalige, subjectieve beoordeling geen invloed mag hebben op het algemene levensplan. Veel belangrijker dan het middelbare schooldiploma is passie voor het toekomstige beroep, de motivatie en het enthousiasme. Daarom selecteren we kandidaten op basis van de resultaten van een ingangstoets, ongeacht hun numerus clausus. Dat dit concept zichzelf bewezen, wordt aangetoond door onze lage uitval, die ver onder het nationale gemiddelde ligt. Als een door de staat geaccrediteerde universiteit hebben onze studenten recht op BAföG in elke opleiding.

feiten:

 • Graadcursus: Journalistiek
 • Diploma: Bachelor of Arts
 • Mogelijke studielocaties: Berlijn, Hamburg en Iserlohn
 • Duur van de studie: 6 semesters
 • Semester in het buitenland: 4e semester
 • Begin van de evaluatie:
  • Wintersemester: september
  • Zomersemester: maart
 • Kredietpunten: 180 ECTS
 • Specialisatie-opties (selectie):
 • Customer Experience Management
 • afzet
 • Moderatie in radio
 • Digital Business
 • Bedrijfsbeheer
 • Focus van studie:
 • Focus op individuele ondersteuning in kleine leergroepen en een familiale sfeer. Optimale carrièremogelijkheden door vrij te kiezen specialisaties, praktische projecten, excursies en semester buitenland. Lesgeven door gerenommeerde docenten uit de wetenschap en de praktijk.
 • Onderwijzend personeel van onze locaties:
 • Berlijn: Terminal Y
 • Hamburg: grote stadspapier
 • Iserlohn: Maerkzettel
 • Studie Kosten:
 • Voor EU-aanvragers: € 8.940 per jaar
 • Voor niet-EU-aanvragers: € 10.340 per jaar

Het bijzondere aan studeren aan de University of Applied Sciences Europe

Als door de overheid geaccrediteerde privéuniversiteit garanderen we ook journalistieke studies, kleine seminargroepen en individuele begeleiding door onze leraren - we behoren tot de top 10 van universiteiten op het gebied van bedrijfskunde in de kwaliteit van het onderwijs en zijn de wereldleider in internationale oriëntatie: nu welkom we hebben meer dan 100 verschillende naties met ons op de universiteit.

Bovendien komen onze gerenommeerde docenten rechtstreeks uit het bedrijfsleven en hebben ze relevante professionele ervaring opgedaan in leidinggevende posities in PR en journalistiek. Vanwege het seminarieve karakter van ons onderwijs, is een directe en persoonlijke communicatie met de docenten een vanzelfsprekendheid. In de niet-gegradueerde studies is een verandering tussen de locaties en in individuele gevallen ook in aanverwante bacheloropleidingen mogelijk.

Inhoud van de studie

Het klassieke ambacht van de journalistiek omvat het schrijven van artikelen en persberichten, het houden van interviews, werken voor en achter de camera, het creëren van radio- en tv-bijdragen, onderzoek (ook in sociale media), kennis van journalistieke vormen van representatie Mogelijkheid om zowel bronnen als onderzoeks- en online journalistiek te identificeren.

Met behulp van verschillende tools en programma's die worden gebruikt in moderne mediacommunicatie, leren studenten disciplines in bewerkings- en audiosoftware, in ontwerp van digitale media en in zoekmachineoptimalisatie (SEO) tot aan het creëren van VR-projecten.

onderwijs editors

De creatieve en productieve journalistieke taken worden aangevuld met opleidingen op het gebied van media- en belastingwetgeving, gegevensbescherming - wat niet alleen belangrijk is geworden sinds de Europese algemene verordening gegevensbescherming (DSGVO), redactionele planning en methoden en hulpmiddelen voor succesvol zakendoen. Ook worden basisvaardigheden op verschillende gebieden zoals de media-economie onderwezen, waarvan de kennis vaak een voorwaarde is voor het dagelijkse werk in de media en het publiek.

De online magazines Terminal-Y op Campus Berlin, Grossstadtpapier in Hamburg en Maerkzettel in Iserlohn, zijn de onderwijsafdelingen waarin studenten tijdens het hele verloop van de studie multimedia-storytelling gebruiken. Dit resulteert in een uitgebreide applicatiemap aan het einde van het onderzoek met werkvoorbeelden zoals online-artikelen, multimediaprojecten en tv- en radiobijdragen.

Net als in een echte redactie, doorlopen de studenten alle taken en functies afhankelijk van het ervaringsniveau en werken ze autonoom en onafhankelijk, van de editor tot de afdelingsmanager en chef van de dienst (CvD). Vanaf het begin begeleiden onze docenten de studenten en bereiden ze voor op hun toekomstige beroep.

Studenten nemen deel aan regelmatige, interdisciplinaire workshops voor vele verschillende ondersteunende evenementen, van excursies tot informatieve evenementen over tentoonstellingen en vernissages van onze Bachelor of Arts en Masters-cursussen.

semester in het buitenland

Een semester in het buitenland is een integraal onderdeel van ons vierde semester. Dankzij ons universitair netwerk met meer dan 40 partneruniversiteiten, heb je de mogelijkheid om een semester in het buitenland door te brengen op alle vijf continenten. Binnen Europa is deelname aan Erasmus mogelijk, waarmee studenten tijdens hun studie in het buitenland maandelijks een beurs kunnen krijgen.

Specialisatie en diploma

De combinatie van de twee disciplines journalistiek en bedrijfscommunicatie in één opleiding biedt u een breed scala aan opties voor latere carrièrekeuzes. Een journalistiek begrip is absoluut bevorderlijk voor goede public relations en vice versa voor een journalist, een goed begrip van de werkmethoden van een PR-consultant, perssecretaris of lobbyist kan ook nuttig zijn.

In de laatste twee semesters - in het zogeheten specialisatieprogramma - streven de studenten naar een specialisatie door middel van gerichte cursussen. Zo werken studenten op vakgebieden en dus op een latere carrière. Elke opleiding aan onze universiteit is FIBAA-geaccrediteerd en dus erkend door de staat - afgestudeerden ontvangen een Bachelor of Arts (BA) aan het einde van hun studie.

Maak carrière met journalistiek en PR

De baanvooruitzichten zijn uitgebreid, aangezien het journalistieke onderwijs met het bachelordiploma zowel wordt overwogen voor een journalistieke activiteit, zoals een televisie, print, radio of online editor of verslaggever, als voor public relations / public relations (PR). PR-manager gekwalificeerd in bedrijven, organisaties en PR-bureaus.

Of het nu gaat om muziekjournalistiek, culturele journalistiek, wetenschapsjournalistiek of sportjournalistiek - de bacheloropleiding stelt onze afgestudeerden in staat gemakkelijk het gewenste beroepenveld te betreden.

Naast de journalistieke activiteit worden afgestudeerden ook communicatieconsultants, managers van sociale media of zelfs moderators. Daarnaast zijn onze alumni als communicatie-experts ook geschikt voor elk beroep in interne communicatie, strategische communicatie, bemiddeling en public affairs.

De voordelen van onze locaties

De opleiding wordt aangeboden in Berlijn, Hamburg en Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) en biedt aanvragers de mogelijkheid om in Duitsland te studeren, omringd door enkele van de grootste mediahuizen in Duitsland.

Bij het studeren in Berlijn zijn dit de mediabedrijven van Axel Springer AG of de tv-studio's in Mediaspree in Berlijn. Berlijn is het politieke centrum van Duitsland en de start- en kunstscene in de hoofdstad bloeit - perfecte omstandigheden voor iedereen die geïnteresseerd is in politieke, culturele of zakelijke journalistiek.

Aan de andere kant vinden rondom onze universiteitsstudenten in Hamburg de traditionele uitgeverijen van SPIEGEL en DER ZEIT. Hamburg, als een oude Hanzestad, biedt een thuis voor veel zakelijke ondernemingen en is ook een levendige muziek- en agency-scene.

In Iserlohn (Noord-Rijnland-Westfalen) vinden studenten een middelgrote regionale economie en vele mediaformaten - zoals die van onze vrijwillige partner, de Westfalenpost. Vanwege de nabijheid van het Ruhrgebied, met name naar Keulen, zijn er frequente excursies naar de WDR (Westdeutscher Rundfunk), de SID (Sports Information Service), het Ruhrnieuws in Dortmund, de WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) en vele andere redacties op tv en Uitzendend op het programma.

Een ander hoogtepunt van de locatie is het Iserlohner universitaire tijdschrift BiTSLicht, dat twee keer per jaar door studenten wordt gepubliceerd.

Op elk van de locaties hebben studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan de campusradio BiTS.fm.

Waarom journalistiek

Hoewel de hindernissen voor het starten van een carrière nog maar een paar jaar geleden nog erg laag waren, is de journalistiek in de 21e eeuw een academisch beroep geworden.

Digitalisering vereist niet alleen nieuwe vaartuigen, maar ook de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen. Dit gaat gepaard met een fundamentele verandering in het medialandschap, met een toenemende aandacht voor digitale media en digitale communicatie.

Redacteuren en uitgevers zijn daarom wanhopig op zoek naar geschoolde werknemers met de vaardigheid om deze overgang op competente wijze te begeleiden. Aspirant-journalisten moeten niet alleen hun vak verstaan, maar ook de grondbeginselen van het bedrijfsleven onder de knie hebben en nieuwe formaten kunnen begrijpen en ontwikkelen.

Uitgebreide kennis van de verschillende media of de basis van mediastudies moet daarom ook tijdens het onderzoek worden aangeleerd. Aan de andere kant, met het toenemende aantal informatiekanalen, is er een groeiende behoefte aan communicatieprofessionals in de private sector, van public relations tot interne communicatie en sociale mediakanalen.

traineeship

Als privéuniversiteit kunnen we onze afgestudeerden een eenjarige traineeship bieden in de bacheloropleiding door een samenwerking met de Westfalenpost.

Naast regionale en nationale dagbladen zoals de Berliner Morgenpost, bevat de Funke Mediengruppe ook vele tijdschriften en de radiostations van de Westfunk-groep.

De voordelen van deze stage zijn, naast het opdoen van praktische ervaring, een snelle loopbaanbetreding en betere carrièrevooruitzichten op lange termijn, ongeacht of ze later beslissen over PR of journalistiek.

Studenten praten over studeren in de #uestories

"Veel van mijn medestudenten willen als journalist werken, maar ik ben in ieder geval geïnteresseerd in zaken."

Johanna is 20 jaar oud en studeert journalistiek

Jouw weg naar undergraduate studies aan de University of Applied Sciences Europe

Op de University of Applied Sciences Europe staan studenten eerst als individuen. We informeren onze aanvragers gedetailleerd en ontdekken in een intensief selectieproces wie ons echt past. Alleen op deze manier kunnen we de basis van vertrouwen garanderen die cruciaal is voor het succes van een opleiding. We willen met overtuiging achter u en uw carrière staan - en u zou net zo veilig moeten zijn.

U kunt een jaar van tevoren aanvragen voor de gewenste start van het semester bij ons. De aanvraagdeadline voor het wintersemester is 15 augustus (niet-EU-aanvragers: 15 juni) en voor het zomerse semester 28 februari (niet-EU-aanvragers: 28 februari) . Hierna volgt een vervolgprocedure voor niet-erkende studieplaatsen. Als u al een geldig studentenvisum voor Duitsland heeft, kunt u zich aanmelden binnen de officiële aanvraagdeadline.

Overigens: je kunt ook het toelatingsexamen afleggen zonder een middelbareschooldiploma en een jaar voor je geplande start van de studie. Het geeft u de zekerheid dat u al dan niet kunt studeren aan de University of Applied Sciences Europe .

We kijken uit naar uw aanvraag voor het zomer- en wintersemester 2019 en daarna.

voorwaarden

De volgende vereisten zijn van toepassing op het begin van een bacheloropleiding:

 • Aanvragen kunnen vóór 15 augustus worden ingediend (niet-EU-aanvragers: 15 juni) of uiterlijk op 28 februari (niet-EU-aanvragers: 28 februari)
 • Algemene toelatingskwalificatie hoger onderwijs en / of Fachhochschulreife incl. Praktisch gedeelte *
 • Succesvolle toelatingsprocedure
 • Persoonlijk interview
 • Goed onderbouwde Engelse en Duitse vaardigheden op B2-niveau

Er is geen beperking door een NC (Numerus clausus).

* In uitzonderlijke gevallen is een studie ook mogelijk zonder de algemene (Fach-) Hochschulreife. Hiervoor is een afgeronde beroepsopleiding, minstens twee jaar beroepservaring in een professionele beroepsopleiding en de inschrijving voor een vakgerelateerd onderzoek noodzakelijk.

Voordelen in opleidingen van andere door de staat of door de staat erkende instellingen voor hoger onderwijs alsmede buitenschoolse prestaties worden erkend op aanvraag, op voorwaarde dat hun gelijkwaardigheid met de resultaten in de respectieve studierichting wordt vastgesteld. Gelijkwaardigheid wordt vastgesteld als er geen wezenlijk verschil kan worden aangetoond en de prestaties qua inhoud, omvang en vereisten van de opleiding waarvoor krediet wordt aangevraagd, in wezen hetzelfde zijn. Verantwoordelijk hiervoor is de examencommissie. De concrete voorwaarden voor creditering en de exacte procedure hiervoor zijn geregeld in de relevante examenregeling voor de opleiding.

registratieprocedures

Voor een volledige aanvraag vragen wij u om het online aanvraagformulier, een cv, een motivatiebrief (ten minste één DIN A4-pagina in het Duits) en uw Abitur- of Fachabitur-certificaat in te vullen. Alle documenten kunnen ook online worden ingediend. Als u nog geen geldig middelbare schooldiploma hebt, dient u het meest recente certificaat van de middelbare school in. De leden van ons selectiecomité zijn het eens over hun geschiktheid. Vervolgens voltooit u een online toelatingsproef. Mocht dit positief zijn, dan nodigen we u uit voor het selectiegesprek. U ontvangt binnenkort een bevestiging als u een studeerplek krijgt.

Tips voor motivatie schrijven

Het veilige gebruik van de Duitse taal vormt de basis voor een succesvolle studie. Daarom dient de motivatiebrief ook om ons van tevoren een idee te geven van je taalvaardigheden. Beschrijf ons op één tot anderhalve pagina A4 (Arial-lettertype, lettergrootte 12, single-spaced), wat u interesseert in uw gekozen studie, waarom u graag zou studeren aan de University of Applied Sciences Europe en wat uw verwachtingen zijn. Je mag geen karakteristieke eigenaardigheden of inspirerende ervaringen van reeds voltooide stages in je motivatiebrief achterhouden.

Verdere informatie

Voor meer informatie over de toelatingsprocedure, zie de toelatings- en registratieregeling van de University of Applied Sciences Europe .

De applicatie kan ook online worden voltooid.

Toelatingsproef en selectiegesprek

De ingangstest omvat:

Engels-test

De Engelse taaltest wordt online gedaan en bestaat uit een verscheidenheid aan taken die zijn gericht op grammatica, spelling en vocabulaire.

Als grammaticale of taalkundige tekortkomingen worden onthuld, kunnen we u aanbevelen om onze voorcursussen in het Engels bij te wonen voordat u aan uw studie begint.

performance test

De prestatietest is vergelijkbaar met een IQ-test. In totaal worden 105 minuten multiple-choice spraak, wiskundige en ruimtelijke intelligentie getest. Op taalkundig gebied is het belangrijk om toevoegingen van zinnen, analogieën of overeenkomsten van concepten te vinden.

De wiskundige vaardigheden worden bevraagd door eenvoudige rekenkundige taken, die kunnen worden opgelost door "smeervellen". Het tellen van breuken, het voltooien van getallenreeksen, het voltooien van rekenkundige symbolen moet onder tijdsdruk worden uitgevoerd.

Het detecteren van oppervlaktemodellen van kubussen, het vormen van driehoeken of cirkels, het ontdekken van groepen met identieke patronen zijn de taken waarmee de figurale ruimtelijke intelligentie wordt bepaald.

persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest biedt informatie over de individuele prestatiemotivatie. Onderzoeksgedrag in verschillende professionele of privésituaties biedt inzicht in persoonlijkheidskenmerken die zijn gegroepeerd in een "maatstaf voor bepaling van werkgerelateerde prestatiemotivatie". Sommige aanvragers herkennen persoonlijke sterke en zwakke punten die hen vaak aan het denken zetten.

toelatingsgesprek

Na de tests volgt een afsluitend gesprek met een van onze professoren of hun vertegenwoordiger op dezelfde dag. Hierin leggen we eerst de evaluaties van de tests uit en, indien nodig, vertellen we aan welke vereisten je nog moet voldoen voordat je aan je studie begint.

Verder bespreken we achteraf wat uw individuele verwachtingen zijn ten aanzien van de studie en uw doelen. Je leert ook hoe we werken, wat belangrijk is voor ons en wat we verwachten van onze toekomstige studenten. De eisen gesteld aan onze toekomstige studenten zijn hoog - we hechten bijzonder veel waarde aan analytisch denken, sociale competentie, mondelinge expressiviteit en doelgerichtheid en veerkracht. We willen je niet intimideren of overweldigen - integendeel! Laat ons zien wie je bent! Eerlijkheid en openheid zijn effectiever dan algemene frases of een gespeelde dynamiek.

Math Foundation Course

Wiskunde is niet noodzakelijk een van de meest populaire onderwerpen en veel dingen lijken onbelangrijk voor andere uitdagingen in lagere en middenkwaliteiten. Sommige kernelementen zijn echter belangrijk voor een op een graad gebaseerd onderzoek. Elementaire kennis van het lager en middelbaar niveau, evenals economische toepassingen van de onderwerpen op het hoogste niveau worden besproken tijdens onze voorbereidende cursus.

We bieden wiskunde-vooropleidingen in Hamburg en Iserlohn.

Breng een rekenmachine, schrijfblok en pen mee. Het aantal deelnemers is minimaal 10 en is beperkt tot 30 plaatsen. De kosten bedragen € 145 per cursus.

Hamburg:

De cursus vindt plaats van 4 maart tot 8 maart 2019 van 09.00-13.30 uur op de campus van Hamburg.

Neem voor registratie of meer informatie contact op met studentservice.hamburg@ue-germany.de via e-mail of bel 040 181 399 2119.

Iserlohn:

De cursus vindt plaats van 2 september tot 13 september 2019, van 9.00 tot 15.00 uur op de Campus Iserlohn.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Private and state-accredited: The University of Applied Sciences Europe (UE) educates tomorrow's designers and decision-makers in the areas of business, sports, media & event and art & design. ... Lees meer

Private and state-accredited: The University of Applied Sciences Europe (UE) educates tomorrow's designers and decision-makers in the areas of business, sports, media & event and art & design. The students become part of an innovative and international network, representing more than 100 nations at the UE campuses in Berlin, Hamburg and Iserlohn. Lees Minder
Berlijn , Iserlohn , Hamburg + 2 Meer Minder