BSc Natuurkunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Natuurkunde is voor nieuwsgierige mensen. Hoe werkt de natuur en wat kunnen we met die kennis? Deze zoektocht leidt tot fundamentele theorieën, experimenteel onderzoek en praktische toepassingen.

Natuurkunde (Physics) gaat om precisie en zuivere metingen. Daarmee maak je modellen en kun je verschijnselen verklaren. In een laboratorium, maar ook achter je bureau op de computer en in het bedrijfsleven.

Het bachelorprogramma duurt drie jaar. In het eerste jaar krijg je basisvakken als mechanica, speciale relativiteitstheorie en electriciteit & magnetisme. Ook maak je kennis met de vier tracks (specialisaties) van de opleiding, waarvan je er een kiest:

 1. Biophysics & Medical Physics
 2. Energy & Environmental Physics
 3. Nanophysics
 4. Particle Physics

Scheikunde als internationale bachelor

Het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en je werkveld later zijn internationaal georiënteerd. Daarom bieden wij deze opleiding als internationale bachelor Chemistry aan, met volledig Engelstalig onderwijs. Je studiegenoten en docenten komen uit zowel binnen- als buitenland.

Na de studie heb je prima carrièrekansen

Zonder overdrijven kunnen we stellen dat je na je master de banen voor het uitkiezen hebt. Je kunt aan de slag als onderzoeker bij een bedrijf of instituut, of bijvoorbeeld als consultant, omdat je juist de vaardigheid hebt om ingewikkelde (organisatie)vraagstukken op te lossen.

Internationale bachelor

Natuurkunde stopt niet bij onze landsgrenzen. Je werkveld later is internationaal georiënteerd. In het buitenland ontdekken ze ook nieuwe materialen en toepassingen en dat wil jij volgen. Daarom bieden wij deze opleiding Physics als internationale, Engelstalige bachelor aan. Je studiegenoten en docenten komen uit zowel binnen- als buitenland.

Waarom dit programma in Groningen?

 • In Groningen studeer je bij wetenschappers die wereldwijd een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Het aan de opleiding verbonden Zernike Institute for Advanced Materials behoort tot de beste 15 ter wereld.
 • Natuurkunde in Groningen biedt de ruimte om je breed te orienteren. Na het eerste semester kun je nog overstappen op de bachelor Sterrenkunde of (Technische) Wiskunde, en tijdens het hele eerste jaar kun je nog overstappen op Technische natuurkunde.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.

Programma

Vakken

 • Electives semester 1: introduction Astronomy; introduction Electives semester 2: Biophysics; introduction Energy and Environment 2; Nanophysics
 • Electives semester 1: introduction Astronomy; introduction Energy and Environment 1; Medical Physics; Physics of Modern Technology; Physics of Quantum Universe
 • Electricity and Magnetism
 • Linear Algebra 1
 • Mathematical Physics
 • Mechanics and Relativity
 • Mechanics and Relativity
 • Physics Laboratory 1 & 2

Curriculum

De bètaopleidingen in Groningen staan bekend om hun hoge academische niveau. Het werktempo in het eerste jaar ligt hoog en ook inhoudelijk gaan de vakken snel de diepte in. Het programma van het eerste jaar van de bachelor richt zich op het leggen van een stevige basis in de natuur- en wiskunde. Dit zorgt ervoor dat studenten al in de tweede helft van het eerste jaar kunnen kiezen voor een track waarin ze zich willen specialiseren.

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste v

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

Het is eventueel mogelijk naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij onze partnerinstituten, waaronder een aantal top 100-instituten in Europa (oa in Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt gemiddeld een half jaar (semester).

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij
  • wiskunde B + natuurkunde
 • Economie & Maatschappij
  • wiskunde B + natuurkunde
 • Natuur & Gezondheid
  • wiskunde B + natuurkunde
 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisen Extra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE.

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

Inschrijvingsdeadlines

Type student Deadline Start opleiding
Nederlandse studenten 01 mei 2021 01 september 2021
non-EU/EEA studenten 01 mei 2021 01 september 2021
non-EU/EEA students 01 mei 2021 01 september 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Kosten Vorm
EU/EER 2020-2021 € 2143 voltijd
niet EU/EER 2020-2021 € 14000 voltijd

Arbeidsmarkt

Veel studenten kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven. Een deel van de afgestudeerden kiest er bewust voor te werken bij een multinational of bij een bedrijf in het buitenland. Ook kun je terecht bij het midden- en kleinbedrijf, zoals advies- en ingenieursbureaus.

Het bedrijfsleven - in zowel Nederland als het buitenland - houdt van natuurkundigen. Vanwege de grote technische kennis die een afgestudeerde heeft, maar ook vanwege de algemene vaardigheid van een natuurkundige om te analyseren. Deze vaardigheid komt ook van pas in adviesfuncties en functies waarin analyses maken belangrijk is.

Onderzoek & Onderwijs

Na je studie kun je ook onderzoek gaan doen bij instituten, zoals het KNMI of TNO, of kiezen voor een wetenschappelijke carrière als onderzoeker bij de universiteit. En als je de minor Educatie of de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen hebt gedaan, kun je bijvoorbeeld aan de slag in het onderwijs als docent natuurkunde of als voorlichter bij een bedrijf.

Divers genoeg

Afgestudeerde natuurkundigen van de universiteit werken onder andere bij Akzo Nobel, AMC Amsterdam, Centraal Bureau voor de Statistiek, Dutch Space BV, Corus, ING Bank, KLM, King's College London, KPN, Gasunie, Philips, Shell, Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, TNO, Technische Universiteit Delft, Universitair Medisch Centrum Groningen, University of Melbourne.

Potentiële beroepen

 • Productontwikkelaar bij een bedrijf als Philips
 • Technisch innovator
 • Onderzoeker
 • Analyst
 • Consultant

Onderzoek

Onze bacheloropleiding is verbonden aan de volgende onderzoeksinstituten:

 • Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity
 • KVI - Centre for Advanced Radiation Technology
 • Zernike Institute for Advanced Materials
 • Energy and Sustainability Research Institute Groningen(ESRIG)
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder