BSc Wiskunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Wiskunde kom je overal tegen. Bij het decoderen van satellietbeelden, in beursmodellen of weervoorspellingen. Bij Wiskunde leer je modellen van ontwerpen en theoretische onderbouwingen ontwikkelen.

Als je Wiskunde (Mathematics) gaat studeren, ontdek je heel nieuwe gebieden die je nog niet van school kende, zoals algebra, dynamische systemen en systeemtheorie.

De internationale bachelor Wiskunde duurt drie jaar. Al het onderwijs is Engelstalig, want de opleiding Mathematics is internationaal gericht, met studenten en docenten uit binnen- en buitenland. Er is veel overlap met de opleiding Technische wiskunde (Applied Mathematics) en je kunt tot aan het eind van het eerste jaar nog overstappen. Wiskunde is meer gericht op abstracte zaken, Technische wiskunde gaat meer over de wiskunde achter technische toepassingen.

Je maakt in het eerste jaar kennis met de richtingen waarin je je uiteindelijk gaat specialiseren:

 • General Mathematics
 • Statistics and Probability

Waarom dit programma in Groningen?

Tot in het tweede jaar kun je nog switchen naar Technische wiskunde.

Daarnaast is Wiskunde (Mathematics) in Groningen een internationale, Engelstalige bachelor. Handig, want je toekomstige werkveld is vaak ook internationaal gericht.

Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.

Programma

1e jaar

Vakken

 • Analysis
 • Calculus 1,2
 • Computer-assisted Problem-solving
 • Electives (e.g. Mechanics and Relativity 2, OR Modelling or Introduction to Logic) (facultatief)
 • First-year project
 • Kaleidoscope Mathematics
 • Linear Algebra 1,2
 • Linear Systems
 • Mechanics and Relativity 1
 • Probability Theory

Curriculum

De opleidingen Mathematics en Applied Mathematics hebben een gedeeld eerste jaar. Zo kun je kennis maken met beide opleidingen en een definitieve keuze maken voor een van beide aan het einde van het eerste jaar. Je volgt vakken die relevant zijn voor beide opleidingen, zoals Calculus, Linear Algebra en Mechanics and Relativity.

Je maakt kennis met abstracte wiskunde, via vakken als Analysis en via de verschillende specialisaties binnen de opleiding Mathematics, General Mathematics en Statistics and Probability. Daarnaast krijg je een beter beeld van wat Applied Mathematics inhoudt.

In het tweede en derde jaar volg je algemene wiskundevakken en ook vakken die horen bij de specialisatie van jouw keuze. In het algemene deel volg je vakken als Statistics, Group Theory, Ordinary and Partial Differential Equations, Complex Analysis en Numerical Analysis. In de specialisatie General Mathematics duik je dieper in de theorie, met de nadruk op bewijzen en het zorgvuldig beredeneren van stellingen. Daarvoor volg je vakken als Algebraic Structures, Topology, Geometry en Analysis on Manifolds. De specialisatie Statistics and Probability richt zich op toepassingen en gevorderde kennis in het veld van waarschijnlijkheid en statistiek. Je rondt je bachelor af met een onderzoeksproject.

Sommige studenten combineren verschillende studies. Een veelvoorkomende combinatie is Mathematics met Physics. Je doet dan ongeveer een jaar langer over je bacheloropleiding.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal 3 tot 6 maanden (15 tot 30 EC).

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij
  • wiskunde B
 • Economie & Maatschappij
  • wiskunde B
 • Natuur & Gezondheid
  • wiskunde B
 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisen Extra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE.

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

Inschrijvingsdeadlines

Type student Deadline Start opleiding
Nederlandse studenten 01 mei 2020 01 september 2020
non-EU/EEA studenten 01 mei 2020 01 september 2020
non-EU/EEA students 01 mei 2020 01 september 2020

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Kosten Vorm
EU/EER 2019-2020 € 2083 voltijd
niet EU/EER 2019-2020 € 12500 voltijd
EU/EER 2020-2021 € 2143 voltijd

Arbeidsmarkt

Na afronding van je studie Wiskunde kun je veel kanten op. Er is veel vraag naar wiskundigen, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Kies je voor een carrière in het bedrijfsleven, dan kun je op veel verschillende plekken terecht, van verzekeraar tot organisatieadviesbureau. Je kunt ook kiezen voor een wetenschappelijke baan als onderzoeker of in het onderwijs als docent wiskunde. Door het internationale karakter van de opleiding kun je ook goed in het buitenland aan de slag.

Bedrijfsleven

Tijdens je studie leer je goed analyseren. En dat is een vaardigheid die in het internationale bedrijfsleven zeer welkom is. Verzekeraars en banken die met modellen werken om risico's in kaart te brengen en om financiële ontwikkelingen te voorspellen, doen voor deze analyses bijvoorbeeld graag een beroep op wiskundigen. Ook een adviesbureau is blij met jou als afgestudeerd wiskundige. Want je bent in staat om een complex systeem te ontrafelen, hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, en een model te maken waarmee je kunt voorspellen hoe de organisatie zal veranderen door interne of externe invloeden.

Onderzoek

Na je masteropleiding kun je aan de universiteit verder gaan als promovendus. Je doet dan onder begeleiding vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Je promoveert tot doctor. Onderzoek kun je ook doen bij onderzoeksinstituten, zoals het KNMI of TNO.

Onderwijs

Er is in het middelbaar onderwijs al jaren een grote vraag naar docenten wiskunde. Na de bachelor kun je de master Science Education and Communication volgen. Hierna ben je eerstegraads docent en kun je lesgeven op iedere middelbare school, op elk niveau.

Potentiële beroepen

 • Consultant
 • Analist
 • Functies in de financiële wereld
 • Leraar
 • Onderzoeker

Onderzoek

Our Bachelor's degree program in mathematics is connected to the Bernoulli Institute.

The mission of the Bernoulli Institute is to perform outstanding academic research and teaching in Mathematics, Computer Science, and Artificial Intelligence, and to maintain international leadership herein; to foster these disciplines as a living body of knowledge, and to make it relevant to society in its broadest sense. The symbiosis between pure and applied science, and between mono- and multidisciplinary research and teaching, is a distinguishing characteristic of our institute. As an important part of this mission, we aim to transfer our results to other areas of science and technology and initiate and expand inter- and multi-disciplinary research collaborations.

The following research groups within the institute focus on Mathematics:

 • Algebra
 • Computational Mechanics and Numerical Mathematics
 • Dynamical Systems, Geometry and Mathematical Physics
 • Probability and Statistics
 • Systems, Control, and Applied Analysis
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder