Introductie
Wat zijn de effecten van klimaatverandering op het zeeleven? Hoe ontstaat een ziekte zoals kanker? Wat gebeurt er in de hersenen als je slaapt?Het vakgebied Biologie houdt zich bezig met hoe planten, dieren en mensen zijn opgebouwd en hoe ze functioneren. Het verschil met biologie op de middelbare school is dat deze opleiding meer wetenschap omvat: je gaat meer wiskunde, natuurkunde en scheikunde studeren.
Wetenschappers breiden hun horizon steeds verder uit. Als bioloog zul je in toenemende mate samenwerken met wetenschappers van andere disciplines. Deze interactie zal u voorzien van nuttige kennis.Kies de specialisatie die het beste bij u pastVeel universiteiten bieden biologie-opleidingen aan. Het grote voordeel van studeren in Groningen is dat je precies de specialisatie kunt kiezen die het beste bij je past. Het eerste semester behandelt basisonderwerpen die essentieel zijn voor alle gebieden van de biologie. Na het eerste semester kun je ervoor kiezen om de Major in Ecology and Evolution van het gezamenlijke programma voor de Majors in Molecular Life Sciences, Behaviour and Neurosciences and Biomedical Sciences te volgen. In het tweede jaar zullen deze Majors geleidelijk beginnen te differentiëren. In het derde jaar begin je met een minor van een semester, waarin je je kennis kunt verbreden of verdiepen. In het laatste semester rond je je bacheloropleiding af met een bachelorproject in het specialisme van je keuze.
Al je docenten zijn op de een of andere manier betrokken bij onderzoek. Hun onderzoek zal u helpen kennis te maken met de vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen.Waarom studeren dit programma in Groningen?De opleiding biedt allemaal een brede keuze aan specialisaties die je kunt volgen. Tijdens het eerste semester volg je een breed programma, waarna je je definitieve keuze kunt maken.
De biomedische opleidingen hebben nauwe banden met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als je voor een van deze programma's kiest, breng je veel tijd door in het UMCG, onder meer voor practica.
Groningen biedt ook een uniek masterprogramma in mariene biologie.
Onze faculteit is de thuisbasis van de 2016 Nobelprijswinnaar in de scheikunde, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, Frits Zernike.ProgrammaJaar 1cursussenBasic Cell and Molecular Biology (5 EC)
Biostatistiek 1 (5 EC)
Eerstejaars symposium (2 EC)
Genetica, Ecologie en Evolutie (5 EC)
Labo cursus (3 EC)
Microbiologie (2 EC)
Fysiologie (5 EC)
Gedragsneurowetenschappen (5 EC)
Biochemie en celbiologie in ecologie en evolutie (5 EC)
Celbiologie en immunologie (5 EC)
Ecofysiologie van planten en dieren (5 EC)
Evolutionaire ecologie (5 EC)
Metabolisme (5 EC)
Molecules of Life (5 EC)
Onderzoeksvaardigheden in ecologie en evolutie (10 EC)
Onderzoeksvaardigheden in de levenswetenschappen (10 EC)In het buitenland studerenStuderen in het buitenland is optioneel
Maximaal 30 ECToelatingseisenToelatingseisen Specifieke vereisten Meer informatie extra onderwerp Biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
Dit is slechts een indicatie van de vereiste achtergrondkennis. De toelatingscommissie bepaalt of de specifieke inhoud van deze opleiding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de bacheloropleiding waarvoor je hebt gesolliciteerd. taaltest Vaardigheid in het Engels is een toelatingseis voor alle Engelstalige opleidingen. vooropleiding Secundair onderwijs gelijkwaardig aan het Nederlandse voorbereidend wetenschappelijk onderwijs is vereist.
Dit is slechts een indicatie van het vereiste algemene niveau van de eerdere opleiding van de aanvrager.
Aanmeldingsdeadlines Type student Deadline Start cursus Nederlandse studenten 01 mei 2021 01 september 2021 EU / EER-studenten 01 mei 2021 01 september 2021 niet-EU / EER-studenten 01 mei 2021 01 september 2021 Collegegeld Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier EU / EER 2020-2021 € 2143 full time niet-EU / EER 2020-2021 € 14.000 full time De Nederlandse regering is voornemens het wettelijk collegegeld voor specifieke groepen eerstejaars bachelorstudenten te halveren vanaf het academiejaar 2018/19.Vooruitzichten op de arbeidsmarktIn Biology ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken die je helpt biologie-gerelateerde vragen en problemen op te lossen. Dit analytisch perspectief is nuttig in allerlei soorten werk, dus na het afstuderen heb je genoeg carrièremogelijkheden.Wil je onderzoeker worden?Veel biologen werken als onderzoekers, hetzij voor een korte tijd of als een carrière op lange termijn. Het type onderzoek hangt af van de discipline waarin je je specialiseert en de thema's die een rol spelen in je werkomgeving. Er zijn verschillende soorten onderzoek. Je zou bijvoorbeeld de hersenen in het Universitair Medisch Centrum Groningen kunnen bestuderen, of helpen de structuur van genen in een laboratorium te ontrafelen. Je zou de effecten van gasboringen op het mariene milieu voor de NAM kunnen bestuderen, of onderzoek coördineren over de invloed van grote grazers op kwetsbare ecosystemen voor een natuurbeschermingsorganisatie. Of u kunt informatie verzamelen over vergeten gewassen die kunnen gedijen zonder pesticiden, of met zeer weinig pesticiden, in ons veranderend klimaat. Dit zijn allemaal voorbeelden van onderzoek. Wat je bereikt met dit onderzoek zal afhangen van jezelf en de wereld om je heen. Het is aan jou!Andere mogelijkhedenMaar er zijn nog tal van andere uitstekende vacatures voor jou. Sommige biologen worden beleidsadviseur in een organisatie of bedrijf of vinden een baan als persvoorlichter, leraar, onderwijsadviseur of wetenschappelijk journalist. Een klein aantal biologen werkt in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als medewerkers van klinisch onderzoek. Ook hier zijn er banen bij allerlei organisaties.Vacature voorbeeldenOnderzoeker
Milieuadviseur
Gezondheidsadviseur
ecologist
Microbioloog
Beleidsadviseur
Wetenschapscommunicatie of journalistiek
Leraar / docentOnderzoekOnze bacheloropleiding biologie is verbonden aan de volgende onderzoeksinstituten van de University of Groningen .
GELIFES
Het Groningen Institute of Evolutionary Life Sciences (GELIFES) vult een speciale niche op het gebied van life sciences die niet alleen betrekking heeft op mechanistische, evolutionaire en ecologische benaderingen, maar ook specifiek gericht is op de integratie van deze velden die traditioneel afzonderlijk worden bestudeerd.
GELIFES maakt deel uit van de Faculteit Wetenschappen en Techniek en omvat veertien onderzoeksgroepen:Dierecologie
Gedragsbiologie
Gedragsfysiologie
Gedragsecologie en zelforganisatie (BESO)
chronobiologie
Community and Conservation Ecology (Cocon)
Evolutionaire genetica
Mariene bentische ecologie en evolutie (MarBEE)
Marine Evolution and Conservation (MarECon)
Microbiële ecologie
Moleculaire neurobiologie
Neuro-endocrinologie
Plantenecofysiologie
Theoretische biologieGBB - Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute
GBB heeft de ambitie om onderzoek van de hoogste standaard uit te voeren op het gebied van biomoleculaire wetenschappen, met een focus op eiwitten. We willen de structuur en dynamiek van eiwitten begrijpen in relatie tot hun functie en activiteit; om de functionele rol van eiwitten in levende cellen te ontrafelen; en om inzicht te verkrijgen in de fundamentele eigenschappen van eiwitten die relevant zijn voor toepassing in de gezondheid en de toekomstige biogebaseerde economie.
Onderzoeksgroepen: Bioinformatica, Biotransformatie en Biokatalyse, Cel Biochemie, Elektronenmicroscopie, Membraan Enzymologie, Microbiële Fysiologie, Moleculaire Celbiologie, Moleculaire Genetica, Moleculaire Microbiologie, Moleculaire Dynamica, Moleculaire Systeembiologie, NMR, Eiwitkristallografie