BSc in industrieel ontwerp engineering

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Koffiemachines, telefoons, medische apparaten; deze moeten allemaal 'ontworpen' worden. Bij het ontwerpen van deze producten moeten veel vragen worden gesteld en beantwoord; Wat heeft de klant nodig? Hoe verwacht de klant dat het product eruit ziet? Hoe kan het product worden vervaardigd? Welke materialen moeten worden gebruikt? Hoe kan het vooraf worden getest? Hoe moet het op de markt worden gebracht?

De opleiding BSc Industrieel Ontwerpen helpt je deze vragen te beantwoorden. Dit unieke studieprogramma speelt in op de groeiende vraag naar ID-ingenieurs uit de ontwerp- en productie-industrie.

Programma in het kort

De industrieel ontwerpingenieur speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van nieuwe producten, variërend van medische hulpmiddelen tot kantoormeubilair. Als ontwerper moet u de gebruikersbehoeften begrijpen en de juiste materialen en productieprocessen kunnen specificeren. Industrieel ontwerpingenieurs overwegen hoe hun werk de maatschappij beïnvloedt. Ze nemen ontwerpbeslissingen om de optimale effectiviteit van de gebruikte middelen te waarborgen zonder de kwaliteit of het doel van het product in gevaar te brengen. Ze zijn in staat om in verschillende culturele omgevingen te handelen en zijn zich bewust van de behoefte aan gevoeligheid bij het ontwerpen en werken over internationale grenzen heen.

Wat te verwachten van ons

U kunt verwachten de kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn om een succesvolle ID-ingenieur te worden. In de klas krijg je tijdens workshops de kans om met verschillende materialen zoals hout, metalen en plastic te werken. Bovendien kunt u van ons verwachten dat we op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de branche. We investeren in moderne tools zoals 3D-printers en lasersnijders.

We zullen je ontwikkeling ondersteunen door passende academische en persoonlijke ontwikkelingsbegeleiding te bieden in alle fasen van je studie. We hebben een open-deurbeleid; ons team van academische en ondersteunende medewerkers is direct aanspreekbaar.

Wat verwachten we van jou

Ben je nieuwsgierig, creatief, nauwkeurig en heb je een drive om te creëren? Ben je geïnteresseerd in design, technologie en mensen? Wil je een carrière die deze samenbrengt terwijl je bestaande producten verbetert of nieuwe ontwikkelt? Vervolgens kunnen we je leren verbindingen te maken tussen theorie en praktijk, zodat je ze op de juiste manier kunt toepassen om problemen op te lossen waarmee je mogelijk te maken krijgt tijdens het ontwerpen.

Het allerbelangrijkste: begrijp dat je succes vooral afhankelijk is van het niveau van inspanning dat je bereid bent te leveren aan je studies.

Waar ligt de focus van het programma?

Het complete ontwerpproces van nieuwe producten:

 • Gebruikersgericht ontwerp
 • Conceptontwikkeling
 • Marketing, branding en consumentengedrag
 • Vormstudies en esthetiek
 • Modelbouw in hout, metaal en kunststof
 • Prototype bouwen en testen
 • Product engineering en productie
 • En natuurlijk; je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling

Wat maakt het programma uniek?

 • Een internationaal programma in het Engels
 • De combinatie van ontwerp en engineering: ongeveer 60% ontwerp en 40% engineering
 • Geen portfolio nodig om het studieprogramma te starten
 • Uitstekende werkgelegenheidsperspectieven.

Beschrijving van de cursus

Binnen deze opleiding leer je over het ontwerpen van nieuwe producten. Van conceptontwikkeling en prototyping tot productie en het op de markt brengen van een product. Je moet dus kennis en vaardigheden opdoen in een breed scala van onderwerpen, zoals esthetiek, productiemethoden, materialen en gebruikersgericht onderzoek. Je analyseert bestaande producten en leert je prototypes ontwerpen en bouwen. Je leert ook de commerciële aspecten van het op de markt brengen van een product.

De theorie toepassen op de praktijk

Vanaf de eerste dag pas je de theorie toe in de praktijk. Elk semester werk je aan ten minste één project en leer je je ideeën te implementeren met behulp van verschillende machines in onze ontwerp- en engineeringworkshops, zoals onze CNC-lasersnijder en 3D-printers. Je zult ook ervaring hebben met het werken met verschillende materialen, variërend van hout, metalen en plastic.

Veel van de projecten waaraan u werkt, werken samen met bedrijven zoals Canon of Philips. Dergelijke bedrijven zijn altijd geïnteresseerd in waardevolle oplossingen voor industrieel ontwerp en vragen onze studenten vaak om samen te werken aan live-projecten die voor het bedrijf van waarde zijn.

Propadeutische fase (jaar 1) Semester 1 Algemene inleiding tot industrieel ontwerp
Semester 2 Algemene inleiding tot industrieel ontwerp
Hoofdfase (jaar 2 en jaar 3) Semester 3 Grondige studie industrieel ontwerp
Semester 4 Grondige studie industrieel ontwerp
Semester 5 (ongeveer 5 maanden) Stage
Semester 6 Minor (bij Fontys of een van onze partneruniversiteiten in het buitenland)
Afstudeerfase (jaar 4) Semester 7 Grondige studie industrieel ontwerp
Semester 8 (ongeveer 5 maanden) Afstudeerstage bij het schrijven van je Bachelorscriptie

Stage

Twee van de belangrijke projecten die u tijdens uw studie zult uitvoeren, werken ook samen met bedrijven. Dit zijn je stages in het vijfde en achtste semester. Tijdens deze stages werk je aan een industrieel ontwerpprobleem dat je voor het bedrijf oplost. Deze stages bieden een geweldige kans om zowel je praktische kennis te verdiepen als je professionaliteit en netwerk uit te breiden.

internationalisering

Om uw internationale ervaring te versterken, moet ten minste een van de stages of de minor in een ander land dan uw thuisland plaatsvinden.

Partnerbedrijven

Tijdens je studie heb je meerdere keren contact met bedrijven.

 • Je hebt projecten in samenwerking met bedrijven,
 • Je hebt de mogelijkheid om te netwerken met bedrijven tijdens onze carrièredag,
 • En je hebt zowel je stage als afstudeerplaatsing bij bedrijven.

Fontys Venlo werkt samen met veel grote, middelgrote en kleine bedrijven.

Uitwisselings programma

Tijdens het derde jaar van je studie kun je je specialiseren door middel van een minorprogramma. Je kunt ervoor kiezen om deze minor te volgen bij Fontys, bij een van onze partneruniversiteiten in Nederland, of bij een van onze 125 partneruniversiteiten over de hele wereld. Door je minor in het buitenland te volgen aan een van onze partneruniversiteiten kun je verdere taalvaardigheden opdoen en een nieuwe cultuur ervaren.

Carriere vooruitzichten

Het bedrijfsleven heeft een toenemende vraag naar BSc-afgestudeerden op het gebied van industrieel ontwerpen. Na het afstuderen zou je onder andere kunnen werken als:

 • Productontwikkelaar
 • Product ontwerper
 • Ontwerpingenieur
 • Ontwerpconsulent
 • Onderzoeks-en ontwikkelingsmanager

Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om door te gaan met een Masters-programma.

Enkele partnerbedrijven van ons Industrial Design Engineering-programma - die mensen met deze vaardigheden zoeken - zijn Philips, Canon, Ahrend, Heras, Bosch, Vogels en VDL.

Toelatingseisen

Als toekomstige bachelorstudent moet je beschikken over een diploma hoger secundair onderwijs dat gelijk is aan de Nederlandse normen. Om toegelaten te worden tot de Fontys University of Applied Sciences moeten studenten in aanmerking komen voor hoger onderwijs via een diploma secundair onderwijs / middelbare school met goede resultaten. Dit betekent:

 • Voor Nederlandse studenten: VWO-, HAVO- of MBO-diploma
 • Voor Duitse studenten: Fachabitur of Abitur (Fachhochschulreife of Allgemeine Hochschulreife)
 • Voor studenten van andere nationaliteiten: senior high school diploma / GCE of gelijkwaardig, bijv. De Britse GCE A-niveaus of GCSE-graden A, B of C, International Baccalaureate, de Franse Baccalaureat of de Amerikaanse middelbare school (topstream of plus 1-jarige universiteit )

Behalve uw diploma moet u, indien beschikbaar, aanvullende academische kwalificaties verstrekken (vooral op het gebied van wiskunde en economie). Bijv. Aanvullende cursussen, workshops, projecten, deelname aan wedstrijden.

Taalvereisten

Voor Engelstalige programma's wordt de vereiste minimumkennis van de Engelse taal in de volgende tabel uitgelegd:126668_Skjermbilde2019-11-25kl.19.32.21.png

* Alleen als de eenheden 'Spreken en schrijven' en 'Luisteren en lezen' met succes zijn doorlopen.

Het niveau van de Engelse taal moet altijd voldoen aan de toelatingseisen voor de gekozen Fontys-cursus. Fontys behoudt zich altijd het recht voor om een taalvaardigheidstest te eisen voor alle categorieën aanvragers.

vrijstellingen

Sommige aanvragers kunnen worden vrijgesteld van het indienen van de resultaten van de taalvaardigheidstoetsen:

 • Kandidaten met een Nederlands HAVO / VWO diploma
 • EER / EU-kandidaten met de vereiste vooropleiding.
 • Aanvragers van wie het eerdere onderwijs in het Engels was onderwezen, en werd afgenomen in een land waar Engels een officiële taal is
 • Aanvragers van wie de moedertaal Engels is

Hoe te solliciteren

Aanvraag voor EU / EER-studenten
 • Alle aanvragen moeten worden gedaan via www.studielink.nl. Nadat u de aanvraag hebt gedaan, ontvangt u alle verdere informatie over het toelatingsproces via e-mail.
 • Je diploma wordt ter validatie doorgestuurd naar de Fontys Diploma-afdeling. Dit proces duurt 3-4 weken. Als de diplomatieafdeling van Fontys bevestigt dat u voldoet aan de vereisten voor toelating tot Fontys, ontvangt u een (voorwaardelijke) acceptatiebrief.
 • Je moet de betaling van het collegegeld regelen via www.studielink.nl.
Aanvraag voor niet-EU / niet-EER-studenten
 • Alle aanvragen moeten worden gedaan via www.studielink.nl. Zodra je je daar hebt aangemeld, ontvang je alle verdere informatie over het toelatingsproces via e-mail.
 • Je diploma wordt ter validatie doorgestuurd naar de Fontys Diploma-afdeling. Dit proces duurt 3-4 weken. Als de diplomatieafdeling van Fontys bevestigt dat u voldoet aan de vereisten om te worden toegelaten tot Fontys, ontvangt u een (voorwaardelijke) acceptatiebrief en een betalingsbrief.
 • Zodra we de betaling van het collegegeld hebben ontvangen, starten we je visumprocedure.
 • Houd er rekening mee dat in het geval dat u uw inschrijving annuleert nadat u bent toegelaten, het niet altijd mogelijk is om kosten terug te betalen voor bijvoorbeeld reservering van accommodatie of visumaanvraag.
Aanmeldingsdeadlines

EU-studenten:

 • September opname
 • Aanmelding - indienen toelatingsdocumenten - regelen van betaling collegegeld in Studielink: 1 augustus

Niet-EU studenten:

 • September opname
 • Aanmelding - indienen toelatingsdocumenten - regelen van betaling collegegeld in Studielink: 1 juni
Laatst bijgewerkt op December 2019

Over de school

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands.

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands. Lees Minder
Eindhoven , Tilburg , Venlo + 2 Meer Minder