BSc in toegepaste wiskunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Toegepaste wiskunde is gericht op technologie en praktische toepassingen. Toegepaste wiskunde leert je om wiskundige modellen te construeren om wiskundige problemen op te lossen en de resultaten te analyseren.

Wiskunde is een veelzijdig onderwerp. Toegepaste wiskunde richt zich op het gebruik van wiskunde om praktische situaties te modelleren en te simuleren. Als je geïnteresseerd bent in berekeningen die in een technische context worden geplaatst, is dit de opleiding voor jou.

Terwijl de graad wiskunde zich bezighoudt met abstracte zaken, ligt de nadruk in het programma Toegepaste wiskunde op de wiskunde achter praktische toepassingen. Een voorbeeld is het berekenen van de stromen water, lucht of bloed. Andere voorbeelden zijn besturingssystemen voor robots, vliegtuigen en satellieten. Het vermogen om op een abstracte manier te denken is nog steeds belangrijk - wanneer je Toegepaste Wiskunde studeert, leer je ook hoe je je redenering kunt structureren en conclusies kunt trekken.

De University of Groningen biedt opleidingen in wiskunde en toegepaste wiskunde aan. Jaar 1 is grotendeels hetzelfde voor beide bacheloropleidingen. Je werkt geleidelijk aan naar je specialisatie.

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • Toegepaste wiskunde in Groningen is een internationale bachelor. Alle cursussen worden in het Engels gegeven, wat wiskunde in Groningen een extra dimensie geeft, omdat veel van je medestudenten en docenten uit het buitenland komen. Met onze internationale bachelor, heb je een aanzienlijk voordeel aan het begin van je carrière.
 • In Groningen kun je toegepaste wiskunde of wiskunde studeren.
 • In het eerste jaar kunt u nog steeds overschakelen naar wiskunde.

Programma

cursussen

 • Calculus 1
 • Keuzevakken, bijv. Inleiding Logica, Mechanica en Relativiteit 2, of Modellering
 • Caleidoscoop Wiskunde
 • Lineaire algebra 1
 • Mechanica en relativiteit 1
 • Analyse
 • Calculus 2
 • Computerondersteund probleem oplossen
 • Eerstejaars project
 • Lineaire algebra 2
 • Lineaire systemen
 • Waarschijnlijkheids theorie

leerplan

De programma's Wiskunde en Toegepaste Wiskunde hebben een gemeenschappelijk eerste jaar; u hebt tijd om vertrouwd te raken met de twee programma's en kunt een definitieve beslissing nemen tussen de programma's aan het einde van het eerste jaar. Je volgt elementaire opleidingsonderdelen die relevant zijn voor beide programma's, zoals Calculus, Linear Algebra en Mechanics.

Je zult ook vertrouwd raken met abstracte wiskunde, via het opleidingsonderdeel Analyse, en de verschillende specialisaties binnen Wiskunde en Toegepaste Wiskunde, via de opleidingsonderdelen Waarschijnlijkheidstheorie, Computer-Aided Problem Solving, Lineaire Systemen en Eerstejaars Projectwiskunde of Toegepaste Wiskunde . In het programma Toegepaste wiskunde richt je je op modellering en simulaties en kijk je naar concrete toepassingen in opleidingsonderdelen zoals Projectsysteemtheorie, Fluid Dynamics en Mathematical Modelling. Je rondt je bacheloropleiding af met een onderzoeksproject.

De Groningse wetenschaps- en ingenieursprogramma's onderscheiden zich door hun academische excellentie. Het werktempo in het eerste jaar is over het algemeen hoog en de inhoud van de cursussen is veeleisend. Het eerstejaars curriculum concentreert zich op het leggen van een solide basis voor onze technische en natuurwetenschappelijke disciplines. Dit stelt onze studenten in staat om hun specialisatietracks al in hun tweede bachelorjaar te kiezen.

Credits per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.

In het buitenland studeren

 • Studeren in het buitenland is optioneel
 • Maximaal 30 EC

Uitwisseling: Al onze wetenschappelijke en technische programma's bieden studie in het buitenland mogelijkheden bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Onze uitwisselingsprogramma's duren doorgaans een semester en tellen mee voor je einddiploma.

Stage: Dit programma biedt je de mogelijkheid om een onderzoeksproject van een variabel aantal maanden uit te voeren bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland, als onderdeel van je scriptie. Onze keuze van industriële partners varieert van grote multinationals (zoals Shell, Philips, Unilever) tot dynamische kleine en middelgrote ondernemingen in de regio Groningen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke vereisten Meer informatie
extra onderwerp

Wiskunde.

Dit is slechts een indicatie van de vereiste achtergrondkennis. De toelatingscommissie bepaalt of de specifieke inhoud van deze opleiding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de bacheloropleiding waarvoor je hebt gesolliciteerd.

taaltest Vaardigheid in het Engels is een toelatingseis voor alle Engelstalige opleidingen.
vooropleiding

Secundair onderwijs gelijkwaardig aan het Nederlandse voorbereidend wetenschappelijk onderwijs is vereist.

Dit is slechts een indicatie van het vereiste algemene niveau van de eerdere opleiding van de aanvrager.

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten 01 mei 2020 01 september 2020
EU / EER-studenten 01 mei 2020 01 september 2020
niet-EU / EER-studenten 01 mei 2020 01 september 2020

Collegegeld

Nationaliteit Jaar honorarium Programma vorm
EU / EER 2019-2020 € 2083 full time
niet-EU / EER 2019-2020 € 12500 full time
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time

De Nederlandse regering is voornemens het wettelijk collegegeld voor specifieke groepen eerstejaars bachelorstudenten te halveren vanaf het academiejaar 2018/19.

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Toegepaste wiskunde bestaat uit een brede bacheloropleiding, waarna je je kunt specialiseren met een masteropleiding. Je kunt dan doorgaan in de academische wereld of kiezen voor een carrière in de zakelijke wereld in Nederland of in het buitenland! Onderzoek, advies of onderwijs ... er zijn veel velden voor u open!

Bedrijf

Nadat je je studie Toegepaste Wiskunde hebt afgerond, heb je veel kansen om een carrière in het bedrijfsleven te beginnen. Bijvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij of bij een adviesbureau. Multinationals zoals Shell, Philips en ABN Amro verwelkomen Applied Mathematicians enthousiast. Maar kleinere en middelgrote ondernemingen nemen ook steeds meer toegepaste wiskundigen in dienst.

Onderzoek

Wanneer je je masterdiploma hebt, kun je Ph.D. onderzoek aan een universiteit. Je masteropleiding kwalificeert je ook voor functies bij onderzoeksinstituten zoals TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek) en het KNMI (Koninklijke Nederlandse Meteorologische

Leraar

Er is al heel lang veel vraag naar wiskundigen om als leraren in het voortgezet onderwijs te werken. Na de bachelor wiskunde kun je de masteropleiding Science Education volgen

Vacature voorbeelden

 • Onderzoeker
 • Analyst
 • Posities in de financiële wereld
 • Leraar
 • Consultant

Onderzoek

Onze bacheloropleiding toegepaste wiskunde is verbonden aan het Bernoulli Institute.

De missie van het Bernoulli Instituut is om uitstekend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in wiskunde, informatica en kunstmatige intelligentie uit te voeren en hierin internationaal leiderschap te behouden; om deze disciplines als een levend geheel van kennis te bevorderen en relevant te maken voor de samenleving in de breedste zin van het woord. De symbiose tussen pure en toegepaste wetenschap, en tussen mono- en multidisciplinair onderzoek en onderwijs, is een onderscheidend kenmerk van ons instituut. Als een belangrijk onderdeel van deze missie willen we onze resultaten overbrengen naar andere gebieden van wetenschap en technologie en inter- en multidisciplinaire onderzoekssamenwerkingen initiëren en uitbreiden.

De volgende onderzoeksgroepen binnen het instituut richten zich op wiskunde:

 • Algebra
 • Computationele mechanica en numerieke wiskunde
 • Dynamische systemen, geometrie en wiskundige fysica
 • Waarschijnlijkheid en statistieken
 • Systemen, besturing en toegepaste analyse
Laatst bijgewerkt op okt 2019

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder