Bachelor in de levenswetenschappen

Algemeen

Beschrijving van opleiding

bachelor in de biowetenschappen

Wil je wetenschap gebruiken om de wereld waarin we leven te verbeteren? Om oplossingen te bedenken voor voedseltekorten in de wereld? Om te werken aan kankerbehandelingen? Deze en andere belangrijke ontwikkelingen beginnen allemaal met onderzoek in het laboratorium. Door Life Sciences aan de HAN te studeren, krijg je een stevige basis in dit spannende vakgebied.
Locatie: Nijmegen
Duur: 4 jaar
Diploma: Bachelor of Science
Begin van de cursus: september

Life Sciences geeft je de vaardigheden en het inzicht om laboratoriumonderzoek uit te voeren in verschillende wetenschappelijke settings, inclusief fundamenteel onderzoek en kwaliteitscontrole. Je kunt je specialiseren in moleculaire plantenbiologie, moleculaire pathogenese of biotechnologie. Uw praktische ervaring in combinatie met uw wetenschappelijke kennis en vaardigheden maken u een waardevol bezit voor een breed scala aan werkgevers.

Theorie en praktijk

Theorie en praktijk zijn onlosmakelijk verbonden aan de HAN Hogeschool. Je krijgt een solide theoretische basis terwijl je docenten je door alle actuele onderzoeksthema's in de biowetenschappen leiden. Maar tegelijkertijd duik je rechtstreeks in de praktijk in het laboratorium. In feite wordt de helft van je tijd besteed aan praktisch werk. Dit betekent werken in groepen van 4-6 studenten aan projecten die zich bezighouden met echte problemen op het gebied van life sciences. En omdat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samenwerkt met bedrijven en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland, ga je aan de slag met baanbrekende onderzoeksprojecten. Dit geeft u onschatbare ervaring en probleemoplossende en communicatieve vaardigheden die u veel vraag op de arbeidsmarkt stellen.

Onderzoek

In het HAN Biocentrum voeren medewerkers en studenten praktijkgericht onderzoek uit dat antwoorden op specifieke vragen uit het professionele veld vindt. Het centrum richt zich op biodiscovery, waarbij het gaat om de ontdekking, analyse, productie en toepassing van biomoleculen zoals eiwitten en metabolieten. Als student Life Sciences kun je ook deelnemen aan verschillende onderzoeksprojecten aan andere universiteiten en instituten. Sommige studenten hebben deelgenomen aan onderzoek naar melanomen bij de Afdeling Pathologie en Kankerbiologie (Vanderbilt University Nashville). Anderen hebben bijgedragen aan onderzoek op de afdeling Biochemistry van de Universiteit van Oxford. Dit betreft C. elegans, een nematode die de studie van pathologische aandoeningen, zoals tumorvorming, mogelijk maakt.

Lab-voorzieningen

Tijdens je studie heb je toegang tot uitstekende labfaciliteiten. Alle basisfuncties en geavanceerde apparatuur zijn daar te vinden. Bovendien kunt u met gespecialiseerde microbiologische, plantaardige en biochemische laboratoria onderzoek doen naar DNA, RNA en eiwitten. Om cellen zichtbaar te maken, kunt u lichtmicroscopie, fluorescentiemicroscopie en elektronenmicroscopie gebruiken. Voor moleculair onderzoek naar huidkanker heb je toegang tot real-time PCR-apparatuur, een krachtige plaatlezer en een flowcytometer. En om biologische producten te maken, kunt u het fermentatielaboratorium gebruiken, waar bacteriën, schimmels en gisten onder ideale omstandigheden kunnen worden gefermenteerd.

1ste jaar

In je eerste jaar krijg je een solide basis in de levenswetenschappen en leer je alle basistheorieën en labtechnieken. Tegelijkertijd ga je hands-on met groepsprojecten die je helpen om geduldig om te gaan met actuele life sciences-uitdagingen zoals kankeronderzoek.

Cursusoverzicht 1e jaar

 • Celbiologie
 • Moleculaire Biologie
 • BIOCHEMIE
 • Microbiologie
 • GENETICS
 • chemie
 • Laboratoriumwiskunde
 • Foutanalyse
 • bioinformatica
 • wiskunde
 • Eendags minimale werkplaats

2e jaar

Vanaf het tweede jaar dagen je docenten je uit om zelfstandiger te werken, zodat je ervaring opdoet in het opzetten van onderzoek en het analyseren en interpreteren van onderzoeksresultaten. Aan het einde van het tweede jaar ben je klaar om je specialisatie te kiezen: moleculaire plantenbiologie, moleculaire pathogenese of biotechnologie.

Cursusoverzicht 2e jaar

 • Moleculaire en Biochemische Onderzoek
 • Interactie tussen menselijke, planten- en micro-organismen

3e jaar

In je 3e jaar volg je een stage van een semester bij een onderzoeksinstituut, een academisch ziekenhuis of een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Dit zal uw professionele kennis en vaardigheden stimuleren en u voorbereiden op de internationale arbeidsmarkt. Je bent vrij om je eigen stageplaats te kiezen, waardoor je de kans krijgt om het specifieke vakgebied te ervaren waarin je bent geïnteresseerd. Sommige studenten hebben hun stage gedaan bij Keygene NV, een biotechbedrijf in de landbouw, terwijl anderen naar de Universiteit van Bonn in Duitsland zijn geweest. Voordat je begint, volg je een voorbereidingsprogramma dat alle belangrijke aspecten van de stage behandelt.

Cursusoverzicht 3e jaar

 • Biomedisch onderzoek
 • Molecular Plant Biology
 • biotechnologie
 • Stage
 • Keuzevak (3de of 4e jaar)

4 jaar

In het derde of vierde jaar van de cursus voltooi je een keuzevak waarin je je kennis verruimt of specialiseert. De HAN biedt een aantal uitstekende keuzevakken op het gebied van de biowetenschappen: Biorefinery, Molecular Plant Biology of Research. Maar misschien geeft u er de voorkeur aan uw vleugels uit te slaan door aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland te studeren. Misschien ben je van plan je studie voort te zetten na je bachelordiploma. In dat geval is een overbruggend 'pre-master'-programma een goede optie. Hoe dan ook, bij HAN moedigen we je aan om het pad te vinden dat geschikt is voor jou.

Cursusoverzicht 4e jaar

 • Keuzevak (3de of 4e jaar)
 • Afstudeeropdracht

In je 4e ​​jaar ben je klaar om je meest uitdagende stap te zetten: je afstudeeropdracht. Het geeft je praktijkervaring bij het ontwerpen en uitvoeren van je eigen onderzoeksproject bij een bedrijf of onderzoeksinstituut. Dit project richt zich op een groot probleem op het gebied van de biowetenschappen. Als het klaar is, geeft u een professionele presentatie van de resultaten. Je kunt je afstudeeropdracht doen bij een bedrijf, onderzoeksinstituut of ziekenhuis in Nederland of in het buitenland. Studenten die je voorgingen deden hun opdrachten bij bedrijven zoals Merck / MSD en Synthon Biopharmacueticals, of bij onderzoeksafdelingen van universiteiten zoals de Dundee University in Schotland of de University of Queensland in Australië.

Internationale instelling

De Life Sciences-cursus heeft een sterke internationale focus. Hiermee kun je tijdens je stage of afstudeeropdracht in het buitenland studeren en bij een bedrijf buiten Nederland werken. Daarnaast komen je klasgenoten uit ongeveer 25 verschillende landen, dus neem je verschillende culturele gewoonten en ideeën over en leer je cultureel bewust te worden. Je wordt ook betrokken bij internationale samenwerkingsverbanden door een verscheidenheid aan onderzoeksprojecten. Dit alles bereidt je voor op een carrière in een internationale setting.

Loopbaanperspectieven

Als gediplomeerde Life Sciences kun je werken in de commerciële of particuliere sector. Dit kan bij een onderzoeksinstituut, een ziekenhuis, een gezondheidsinstantie of een farmaceutisch bedrijf zijn. Het soort werk omvat het onderzoeken van ziekten, het ontwerpen van nieuwe medicijnen of het uitvoeren van kwaliteitszorg. Onze afgestudeerden krijgen banen als:

 • Research Assistant
 • Onderzoeker
 • Junior Project Leader

Masters?

Wilt u uw studie doorgaan? Met een BSc van de HAN ervaar je een soepele overgang naar de HAN Master in Molecular Life Sciences. Of u kunt kiezen voor een ander Masters-programma, bijvoorbeeld Molecular Chemistry, in Nederland of in het buitenland.

Studielast per week

 • Contacturen: 20
 • Individuele studietijd: 20

Divisie theorie, oefening en studie coaching

 • Theorie: 50%
 • Oefening: 40%
 • Studiebegeleiding: 10%
Laatst bijgewerkt op nov 2017

Over de school

HAN strives to be one of the top universities of applied sciences in the Netherlands. With campuses in both Arnhem and Nijmegen, in the east of the Netherlands, HAN has over 30,000 students.

HAN strives to be one of the top universities of applied sciences in the Netherlands. With campuses in both Arnhem and Nijmegen, in the east of the Netherlands, HAN has over 30,000 students. Lees Minder
Nijmegen , Arnhem + 1 Meer Minder