Bachelor in Automotive Engineering

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De voertuigen van vandaag bestaan uit intelligente systemen die met elkaar zijn verbonden. Er is een enorme vraag naar lichtgewicht voertuigen die kunnen communiceren met hun omgeving en dit vereist specialisten die bereid zijn om de grenzen in het veld te identificeren en verder te gaan. Het programma Automotive Engineering leert u hoe u deze voertuigen moet ontwerpen, maken en testen. Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve elektrische voertuigen en de communicatie- en navigatiesystemen die samenwerken met het voertuig en zijn omgeving. Je gaat ook werken aan het creëren van duurzame, zonne-energietoepassingen voor zware voertuigen.

Het programma Automotive Engineering is een vierjarig Engelstalig programma dat zich richt op een combinatie van theorie, praktijk en projectwerk. Het leidt tot een internationale Bachelor of Science-graad (BSc). De eerste twee jaar volgt elke student hetzelfde curriculum. Vanaf het derde academiejaar kun je curriculumkeuzes maken op basis van je eigen interesses. Je mag je stage en je minor kiezen. Als je 40 uur per week aan het programma besteedt, zul je het zeker succesvol voltooien.

Hoeveel uur per week moet je besteden aan je studie?

 • 25 uur colleges / lessen
 • 10 uur op projecten / opdrachten
 • 10 uur zelfstudie

Hoe is het studieprogramma georganiseerd?

 • Theorie: 60%
 • Zelfstudie: 25%
 • Praktisch werk: 15%

Eerste jaar

Het eerste jaar is vooral gericht op het oriënteren van je studie en je toekomstige beroep. Je maakt kennis met het brede technische domein van de auto-ingenieur en je legt een eerste theoretische basis op waarmee je in de toekomst als auto-ingenieur kunt gaan werken. De lezingen behandelen de theorie, die je meteen kunt toepassen in practica en projecten. Een greep uit de behandelde onderwerpen: motoriek, voertuigdynamiek, mechanica en materiaalkunde. Wiskunde is een rode draad in je studie. We helpen je met extra colleges als je hulp nodig hebt met wiskunde.

Tweede jaar

Vanaf het tweede academiejaar breid je je automotive-kennis en engineeringvaardigheden uit en krijg je steeds meer inzicht in de samenhang tussen bepaalde vakken. Het denkproces wordt abstracter en projecten worden gecompliceerder, maar dagen je uit om creatief en out-of-the-box te denken. Je doet dit allemaal in samenwerking met je medestudenten. Naast het volgen van specifieke automotive-onderwerpen in het engineeringdomein, zoals motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materiaalkunde (lichtgewicht constructies worden steeds belangrijker), elektrische aandrijvingen en motormanagementsystemen, neem je ook onderwerpen zoals mechanica, thermodynamica, elektrotechniek en procesbesturingssystemen.

Gaten in vakkennis

Na het afronden van een HAVO- of VWO-programma, is het zeker mogelijk om je in te schrijven voor een studieprogramma voor de automobielindustrie, zelfs zonder veel technische ervaring. Maar zonder voldoende kennis van wiskunde B in het bijzonder, is het mogelijk om kennislacunes op het gebied van wiskunde te ervaren.

In dit geval kunt u een korte cursus volgen om uw wiskundevaardigheden op peil te brengen. Hier vindt u aanvullende informatie over dit onderwerp.

Als u het programma vanaf het allereerste begin effectief volgt en consequent de werkdruk bijhoudt, zou u dit programma vrijwel altijd zonder grote problemen moeten kunnen voltooien.

128108_pexels-photo-190574.jpegMike / Pexels

Stage en afstuderen

In de eerste helft van het derde academiejaar ga je 20 weken stage lopen. Dit is de perfecte gelegenheid voor jou om in de praktijk te brengen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Je gaat de arbeidsmarkt betreden! Je loopt een stage in een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Uiteraard helpen we je bij de selectie van je stage.

In de tweede helft van het derde academiejaar van je bacheloropleiding Automotive Engineering volg je je minorprogramma. Alle voltijd bacheloropleidingen van Fontys bestaan uit een major en een minor. De major is de kern van het programma en biedt het basisprogramma. De grote automotive engineering bereidt je voor op je toekomstige beroep. De minor is een keuzeprogramma van een semester. Als voltijdstudent kun je kiezen voor een verbredende Fontys-minor in elk studieveld of kies je voor een verdiepende minor aangeboden door Automotive Engineering, Electric Drive of Motorsport Engineering. De keuze is aan jou. Zelfs minderjarigen buiten Fontys UAS en in het buitenland zijn mogelijk. Met de minor geef je je studie een extra boost.

specialisaties

In Semester 7, het eerste semester van het 4e jaar, besteedt het programma aandacht aan de speerpunten van AutomotiveNL, de clusterorganisatie voor de Nederlandse automobielindustrie, de mobiliteitssector en de sector van het onderwijs aan auto's:

 • Slimme mobiliteit (verkeersveiligheid en voertuigsystemen, geavanceerde rijhulpsystemen).
 • Toekomstige aandrijflijnen (hybride aandrijvingen, elektrische aandrijvingen, motoren met uitlaatgasnabehandelingssystemen).

In het 4e jaar van je bacheloropleiding in Automotive engineering, doe je je specialisatiesemester. Je programma bestaat uit 30 studiepunten als volgt verdeeld:

 • 10 credits voor het APJ13 / 14-project op het gebied van Future Power Train of Smart Mobility
 • 2 credits Automotive Manufacturing
 • 2 credits Automotive Systems Engineering
 • 4 credits Automotive Engine Systems 13
 • 4 credits Automotive Electric Drive
 • 4 credits Automotive Virtual Engineering
 • 4 credits Automotive Vehicle Systems

Het tweede semester van het 4e jaar, semester 8, wordt je afstudeerstageperiode. Normaal gesproken werk en studeer je in een bedrijf; voor het einde van je afstudeerstage schrijf je een bachelorscriptie. Aan het einde van het programma heb je 240 studiepunten behaald die leiden tot de toekenning van de Bachelor of Science-graad.

Toelatingseisen

Als aspirant-bachelorstudent moet je een diploma secundair onderwijs hebben dat gelijkwaardig is aan de Nederlandse normen. Om te worden toegelaten tot Fontys University of Applied Sciences moeten studenten in aanmerking komen voor hoger onderwijs via een diploma secundair onderwijs / middelbare schooldiploma met goede resultaten:

 • Voor studenten met de Nederlandse nationaliteit (met het Nederlandse middelbare schooldiploma): MBO-4-, HAVO- of VWO-diploma met wiskunde en natuurkunde.
 • Voor studenten van andere nationaliteiten die het Britse curriculum hebben gevolgd, zijn de minimumvereisten:
 • BTEC Level 3 Extended Diploma met wiskunde en natuurkunde of
 • Algemeen getuigschrift van het voortgezet onderwijs in 4 vakken met cijfers variërend van AC, plus een algemeen getuigschrift van het onderwijs met 2 vakken op gevorderd niveau (in totaal 6 verschillende vakken). Wiskunde en natuurkunde. Moet worden genomen op geavanceerd dochterniveau.
 • Voor studenten die in het bezit zijn van een internationaal baccalaureaatdiploma (met wiskunde en natuurkunde): we accepteren zowel SL- als HL-resultaten.
 • Voor studenten met ander voortgezet onderwijs / middelbare schooldiploma's: zodra je aanvraag zichtbaar is in Studielink, nemen we per e-mail contact met je op en vragen we je om je documenten te sturen voor de diplomabeoordeling.

Taalvereisten

Voor de Engelstalige programma's wordt de minimaal vereiste Engelse taalvaardigheid hieronder uitgelegd:

 • IELTS: 6.0 (academisch niveau)
 • TOEFL-papier: 550
 • TOEFL-computer: 213
 • TOEFL internet: 80
 • TOEIC *: 670
 • Cambridge ESOL: FCE-C (schaal 169-172)

vrijstellingen

Sommige aanvragers kunnen worden vrijgesteld van het indienen van de resultaten van de taalvaardigheidstoetsen:

 • Kandidaten met een Nederlands MBO-4, HAVO- of VWO-diploma.
 • Aanvragers die een diploma van secundair onderwijs hebben in een land dat voorkomt op de diplomalijst die is opgesteld namens de medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs, zoals gepubliceerd op de website van de Gedragscode.
 • Aanvragers die ten minste twee jaar van hun vooropleiding in het Engels hebben gevolgd.
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands.

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands. Lees Minder
Eindhoven , Tilburg , Venlo + 2 Meer Minder