Bachelor in Mechatronica

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Mechatronics

Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouw en computerwetenschap. In dit programma ben je een denker en een doener. U leert hoe u uw apparaten veiliger en gebruiksvriendelijker kunt maken. En natuurlijk: je ontwerpt ze! Denk aan een geautomatiseerde wasstraat, een productierobot of in de gezondheidszorg een vervanging van een rolstoel of robotarm.

Mechatronica is een onmisbaar werkveld geworden. We leren u de theorie en praktische kennis en leren u een specialist te zijn in systematische ontwerptechnieken, waaronder de besturing van robotproducten en machines.

De bacheloropleiding Mechatronica leidt tot de graad Bachelor of Science (BSc).

Van ontwerp tot het maken van een robot: het bachelorprogramma Mechatronics richt zich op robotica en besturingstechnologie.

Wat ga je doen bij Mechatronics?

1e studiejaar (propedeutische fase)

Al in het eerste jaar begin je theoretische kennis in de praktijk te brengen door projecten uit te voeren. Om een ​​product, bijvoorbeeld een robot, te realiseren, combineer je Mechatronica-gerelateerde onderwerpen, zoals:

 • Mechatronisch ontwerp
 • Elektrische netwerken
 • Mechanica
 • Digitaal ontwerp
 • C-programmeertaal
 • Wiskunde
 • Geïntegreerde ontwerptechnieken
 • Algemene technische vaardigheden
 • Communicatie- en presentatietechnieken

In het eerste jaar heb je ongeveer 25 lessen per week. De geleerde theorie en de verworven vaardigheden worden onmiddellijk gebruikt in laboratoriumwerk en projecten. Vooral in het eerste jaar zijn de projecten gebaseerd op gamification: principes en technieken om teamwerk te verbeteren en te leren hoe je projecten moet doen. Een toekomstige Mechatronica-ingenieur heeft uitstekende kennis en vaardigheden, maar hij / zij moet ook een perfecte teamwerker zijn.

2de studiejaar (kernfase)

Vanaf het tweede jaar breid je je kennis en vaardigheden in mechatronica uit. Dit wordt de kernfase van het programma genoemd. Zie "Onderwerpen per semester Mechatronica" voor meer informatie. In het tweede jaar begin je ook projecten te doen met studenten van andere technische disciplines zoals Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde.

Projectmatig leren heeft een sterke relatie met de vakspecifieke cursussen. De projecten hebben allemaal een link met realtime opdrachten uit de industrie. In het tweede jaar neem je deel aan EXPO (= Engineering eXPerience Organization) projecten; in de 3e en 4e jaars IPD (= Integrated Product Development) projecten.

3e studiejaar (kernfase)

In het eerste semester van het derde jaar werk je en studeer je in een mechatronisch gerelateerd bedrijf (eerste stage). Je wordt betrokken bij mechatronica-opdrachten die universitair niveau zullen hebben. In het tweede semester van het derde jaar voer je je minorprogramma uit: gedurende 1 semester studeer je vakken gerelateerd aan je major mechatronica of je kunt ervoor kiezen vakken te doen die niet gerelateerd zijn aan je major (bijv. Business Engineering). Fontys helpt je bij het vinden van een minor die het beste bij je past.

4e jaar van de studie (examenfase)

In het laatste jaar van je bacheloropleiding mechatronica, zal het eerste semester een specialisatieprogramma zijn: robotica of besturingssystemen. In het 2e semester doe je je afstudeerproject: opnieuw werk je en studeer je in een bedrijf, maar tegelijkertijd moet je je bachelorthesisverslag schrijven.

Gekoppeld aan de bacheloropleiding Mechatronica is het kenniscentrum Mechatronica

Typerend voor dit programma

Het Engelstalige bachelorprogramma Mechatronics wordt aangeboden in Eindhoven.

Het Mechatronics-programma richt zich op de regio: de internationale Brainport-regio Eindhoven.

Het programma in Eindhoven richt zich op hightech-systemen en robotica waarvoor de internationale regio Eindhoven (Brainport) beroemd is.

Studenten hebben tweemaal met succes deelgenomen aan de wereldwijde robotwedstrijd van de FIRSTorganisation. Het programma concentreert zich op een sterke samenwerking met veel bedrijven in de internationale hightech Brainport-regio.

Studenten over dit programma

Eugenia Boeh-Ocansey
Engineeringstudent uit Ghana

"Onderwijs bij Fontys is uniek, repetitieve structuren en sterk gecondenseerde theorieën zijn beslist niet onze stijl, we zijn meer geïnteresseerd in praktische oefeningen die onze ontwikkeling in de echte wereld van het werk versnellen." We zijn er trots op dat we kunnen realiseren wat We ontwerpen bijvoorbeeld in mijn eerste jaar al een geautomatiseerd tuinlichtsysteem en simuleerden een lift. "Fontys gedijt op teamwork en helpt ons de geest van samenwerking op te nemen Fontys Engineering motiveert me om onafhankelijk te zijn en te zijn ambitieus.''

Toelatingseisen

Als toekomstige bachelorstudent moet je een diploma hoger secundair onderwijs hebben dat gelijk is aan de Nederlandse normen. Om toegelaten te worden tot de Fontys University of Applied Sciences moeten studenten in aanmerking komen voor hoger onderwijs via een diploma secundair onderwijs / middelbare school met goede resultaten. Dit betekent:

 • Voor Nederlandse studenten: VWO-, HAVO- of MBO-diploma met wiskunde en natuurkunde.
 • Voor studenten van andere nationaliteiten: diploma hoger secundair onderwijs / GCE of gelijkwaardig, bijv. De Britse GCE A-niveaus of GCSE-graden A, B of C. Vereisten: ten minste 6 examenvakken. Minimaal voor de geëxamineerde proefpersonen zijn 4 GCSE-proefpersonen met A *, A-, B- of C- en 2 GCE-vakken op A / S-niveau (geen specifieke klasse vereist). A / S-niveau betekent geavanceerd nevenniveau (voorheen geavanceerd aanvullend niveau). Wiskunde en natuurkunde moeten op GCE-niveau EN een deel van de examinandus worden afgelegd.
 • Voor studenten met International Baccalaureate, het Franse Baccalaureat of de Amerikaanse middelbare school (topstream of plus 1 jaar college).
 • Stuur voor studenten met andere diploma's van het voortgezet onderwijs / hogeschool ons via Studielink.nl uw documenten voor het beoordelen van diploma's.
 • Voor internationale studenten die hun middelbare school niet in het Engels hebben gevolgd: IELTS 6.0 of TOEFL 550 is vereist.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands.

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands. Lees Minder
Eindhoven , Tilburg , Venlo + 2 Meer Minder