Bachelor in Media en Cultuur

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Theatervoorstellingen maken gebruik van film en nieuwe media. Televisie probeert via sociale media met zijn kijkers te communiceren. Films bestaan uit door de computer gegenereerde beelden. Deze trends duiden op de noodzaak om de onderlinge verbanden tussen de verschillende media te bestuderen. Deze aanpak is precies de focus van de bacheloropleiding Media en Cultuur.

De opleiding Media en Cultuur bestudeert verschillende soorten media in een brede context en in relatie tot elkaar. Je leert over de geschiedenis, theorie en de grotere sociale context waarin verschillende media functioneren. We leggen veel nadruk op het ontwikkelen van academische vaardigheden om een film-, televisieprogramma-, game-, dans- of theatervoorstelling te analyseren.

Oog voor het professionele veld

Media en cultuur biedt je de mogelijkheid om een breed scala aan professionals in het veld te ontmoeten, zoals programmeurs, curatoren, producenten en beleidsmakers (bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor citymarketing). De interactie tussen studenten en professionals wordt verder onderstreept door de mogelijkheid om stage te lopen in het derde jaar van de bacheloropleiding. Een stage kan een goede voorbereiding zijn op, of zelfs de daadwerkelijke start van een professionele carrière.

Na de bacheloropleiding

Veel alumni komen na het afronden van de bachelor Media en Cultuur terecht in de televisie- of filmproductie, de culturele sector (bijvoorbeeld theaters, culturele centra) of in promotie en marketing. Een aanzienlijk deel van de studenten kiest ervoor om hun studie voort te zetten in een masteropleiding; bijvoorbeeld de master Media, Art and Performance Studies of de Master New Media & Digital Culture.

Carriere vooruitzichten

Culturele sector

Na een bachelor volgen de meeste studenten een vervolg masteropleiding. Met een master kun je op verschillende werkterreinen werken. Het hangt allemaal af van de richting die je hebt gevolgd in je specialisatie.

Gediplomeerden in Media en Cultuurstudies zijn onder meer cultuurbeleidsadviseurs, docenten, dramaturgen, redacteuren, managers van theatergezelschappen, organisatoren van filmfestivals en critici.

Film- en televisiekriticus

Met uw kennis van de film- en televisiewereld, bekritiseert u de nieuwste ontwikkelingen in film en televisie en schrijft u artikelen, columns, interviews en recensies. Je teksten kunnen variëren van objectieve beoordelingen tot leuke en humoristische interviews. U kunt ook werken aan items voor radio, tv of internet.

Social Media Consultant

Je hebt interesse in digitale en sociale media en weet hoe je met deze tools verschillende doelgroepen kunt bereiken. Jouw taak is om een strategie op te stellen en deze uit te voeren door de media up-to-date te houden. Je zorgt voor interessante content die past bij het bedrijf en communiceert met klanten.

Dramaturg

Je werkt samen met een theaterregisseur of choreograaf en overweegt het effect van artistieke keuzes op het publiek. Als dramaturg in de film- en televisiewereld geef je kritische feedback op scripts.

Projectmedewerker in de sector Kunst en Cultuur

Je draagt bij aan culturele projecten zoals festivals en tentoonstellingen. Dit doet u bijvoorbeeld door persberichten te schrijven, evenementen te organiseren of fondsen te werven.

Redacteur / journalist

U bewerkt (nieuws) publicaties voor verschillende media, zoals kranten, radio / televisie en internet. Daarbij maak je gebruik van je kennis over maatschappelijke ontwikkelingen.

Museummedewerker

Je werkt samen met het bestuur en de curator van het museum om tentoonstellingen en het onderhoud van de collectie op de best mogelijke manier te faciliteren. Je helpt ook bij het opzetten van nieuwe tentoonstellingen en rondleidingen. Daarbij gebruikt u uw kennis en doet u onderzoek naar het onderwerp van de tentoonstelling.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder