Bachelor in de Journalistiek

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Journalisten zijn de ogen, oren en stemmen voor hun gemeenschappen en het land.

Van oorlogsgebieden tot hoofdsteden, van rechtszalen tot directiekamers en in ziekenhuizen, politiebureaus, sportarena's en kerkkelders, journalisten haasten zich naar plaatsen waar gebeurtenissen plaatsvinden. Ze stellen vragen, rapporteren wat ze zien en horen en bieden een analyse van de veranderingen en problemen die onze samenleving vormen.

Als sleutelfiguren in de werking van elke democratie moeten journalisten goed opgeleid, attent, analytisch zijn, zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die bij hun werk hoort en uitgerust zijn met een moreel kompas om hun beslissingen te leiden.

Het Bachelor of Journalism-programma van Carleton University wordt aangeboden via de School of Journalism and Communication, een van de vlaggenschepen van Carleton, en de oudste, grootste en bekendste journalistieke school van het land.

Al meer dan 70 jaar hebben onze afgestudeerden, die profiteren van een veeleisend en intens curriculum dat professioneel cursuswerk combineert met traditionele academische studies, de gelederen van de media en gerelateerde beroepen in Canada en de rest van de wereld gevuld.

Het voordeel van Carleton

Sinds het begon, heeft ons Bachelor of Journalism- programma elite-studenten uit het hele land en het buitenland aangetrokken.

Als Carleton Journalism-student krijg je les van enkele van de beste journalisten van het land, mannen en vrouwen van wie de onderwijscarrière wordt ondersteund door jarenlange ervaring uit de eerste hand als spraakmakende journalisten uit Canada en het buitenland. Naast lesgeven staan ze nog steeds in de frontlinie van het vak. Ze schrijven boeken, produceren bekroonde lange-vormverhalen, publiceren opiniekolommen, doen onderzoek naar de staat en het gedrag van de Canadese media en verschijnen regelmatig in nationale en internationale media als experts in alles, van journalistiekonderwijs tot politiek en bedrijfsleven.

U krijgt aanvullend inzicht van onze adjunctfaculteit, contractdocenten en gastdocenten, van wie er veel journalisten zijn die momenteel voor grote nieuwsorganisaties werken.

Je journalistieke workshops vinden plaats in onze ultramoderne digitale laboratoria in Richcraft Hall, waar je werkt met de nieuwste apparatuur en aanverwante technologische hulpmiddelen terwijl je bekwame verhalenvertellers van de 21ste eeuw wordt.

Het Reader's Digest Resource Center, de studie- en vergaderruimte van onze school, speciaal ontworpen voor onze studenten, biedt rustige hoekjes als je moet lezen of schrijven, en kleine vergaderruimten als je groepswerk hebt. Het bevat ook een reeks actuele tijdschriften, kranten, academische tijdschriften, boeken en het werk van afgestudeerden.

Het kapitaalvoordeel

Carleton bevindt zich in de hoofdstad van het land, het centrum van de politieke en openbare beleidsjournalistiek voor het land. Maar we gaan niet alleen over politiek. Ottawa is ook de thuisbasis van levendige kunst en cultuur, sociale rechtvaardigheid, bedrijven en hightechsectoren. Professionele sportteams, internationale organisaties, NGO's, onderzoeksinstituten en nationale musea hebben hier hun hoofdkantoor. Onze locatie is een levend laboratorium waar u uw rapportagevaardigheden kunt aanscherpen - op het gebied van politiek, bedrijfsleven, overheid, sociale zaken, internationale betrekkingen, kunst, sport, informatietechnologie en wetenschap en onderzoek.

Het programma

Bachelor in de Journalistiek (Honours)

Bij Carleton zijn er drie elementen in ons Journalistiek-programma. Eerst leggen we de nadruk op professionele vaardigheden: van grammaticale vloeiendheid tot de productie van multimediale verhaalpakketten. Ten tweede richten we ons op de rol van de media in een vrije samenleving. Ten derde zorgen we ervoor dat je een brede universitaire opleiding krijgt. Met dit laatste element in gedachten, kies je meer dan de helft van je vakken uit vakgebieden buiten de journalistiek, waaronder ten minste 4,0 studiepunten in een bepaalde discipline naar keuze - zoals Engels, Zakelijk, Geschiedenis, Politicologie of Rechten - om je te geven een sterke basis in een ander academisch veld.

Om af te studeren, moet je ook minstens één credit behalen in de Canadese geschiedenis.

Bachelor of Journalism with a Concentration in Health Sciences

In samenwerking met de faculteit Bètawetenschappen biedt Carleton een bachelor Journalistiek met een concentratie in gezondheidswetenschappen. Deze unieke samenwerking, die nergens anders in Canada wordt aangeboden, stelt studenten in staat om journalistiek en wetenschapscommunicatie te verkennen. De combinatie wordt steeds relevanter in een wereld die wordt gedreven door de publieke verwachtingen voor duidelijke uitleg en rechtvaardigingen voor het beleid inzake gezondheidswetenschappen.

Journalistiek "en" - onze Gecombineerde Honours-optie

Als je je journalistieke studies wilt combineren met een ander vakgebied, kun je dat doen zonder extra studiepunten aan je programma toe te voegen. Je kunt je richten op een ander vakgebied met je keuzevakken en een minor of een gecombineerde honours graad in journalistiek en een ander interessegebied behalen. Met een gecombineerde graad moet je voldoen aan de verplichte cursusvereisten voor zowel de Bachelor of Journalistiek als de Gecombineerde Honours-optie van de andere discipline. Studenten kunnen kiezen uit gecombineerde Honours-programma's aangeboden in een reeks van Bachelor of Arts-disciplines, waaronder kunstgeschiedenis, inheemse en Canadese studies, Engels, Europese en Russische studies, filmstudies, Frans, aardrijkskunde, Griekse en Romeinse studies, geschiedenis, mensenrechten, Rechten, Taalwetenschap, Muziek, Filosofie, Politicologie, Psychologie, Religie, Sociologie, Antropologie en Vrouwen- en Genderstudies.

Bachelor in de Journalistiek en Geesteswetenschappen

Voor degenen die een diepgaand inzicht willen krijgen in de wereldcultuur en geschiedenis terwijl ze journalistiek studeren, biedt Carleton een Bachelor of Journalism and Humanities degree. Studenten in deze intensieve opleiding besteden ongeveer 40 procent van hun tijd aan het volgen van kerncursussen journalistiek, en de rest studeert kunstgeschiedenis, klassiekers, literatuur, filosofie, politicologie en religie.

Het curriculum

Eerste jaar

In je eerste jaar volg je twee inleidende cursussen die je een duidelijk beeld geven van de rol van de journalistiek in de moderne Canadese samenleving, hoe de media-industrie zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld en hoe deze zich momenteel ontwikkelt. Je maakt ook kennis met elementaire journalistieke principes en professionele praktijken. Je maakt een korte video en gaat op stap voor je basisjournalistiekopdrachten. Je lessen zullen variëren van grote colleges tot kleine tutorgroepen.

Je resterende 4,0 studiepunten kies je uit cursussen van andere afdelingen van de universiteit.

Tweede jaar

In je tweede jaar zul je meer hands-on doen in je inleidende cursus digitale journalistiek, waar je leert hoe je tools zoals sociale media en fotografie kunt gebruiken. Kleine klasgroottes maken intensieve instructie mogelijk in uw jaarlijkse rapportageworkshop, die u leert hoe u informatie kunt verzamelen, organiseren, schrijven en rapporteren, de fundamentele elementen van elke vorm van journalistiek. Je andere tweedejaarsopleiding journalistiek zal zich richten op de wetten die verband houden met je werk in de media, van vrijheid van meningsuiting tot regels over zaken als privacy en smaad.

Derde jaar

In het derde jaar zul je meer gespecialiseerd werk doen in het schrijven van nieuws, functie schrijven, multimedia verhalen vertellen, en journalistiek ethiek. Je neemt ook deel aan intensieve newsroom-workshops om de basisprincipes te leren van nieuwsuitzendingen op radio nieuws, podcasting en televisie / videoverhalen.

Vierde jaar

In het vierde jaar kun je kiezen uit een reeks opties, waaronder workshops voor digitale, audio- en videopublicaties; gespecialiseerde cursussen journalistiek (van bedrijfskunde tot gezondheidswetenschappen tot kunst); en cursussen voor professionele vaardigheden (van gegevens tot schrijven in lange vorm). Je kunt een stap terug doen om te studeren en na te denken over kwesties met betrekking tot journalistiek (van geslacht, identiteit en ongelijkheid tot de rol van journalistiek in conflict).

Praktische werkervaring

Het Journalism-programma legt de nadruk op ervaringsleren vanaf het eerste jaar. In het bijzonder geven uw senior workshops u hands-on ervaring met onze professionele door studenten geleide publicaties.

Capital Current is onze digitale vlaggenschipuitgave. Het engageert de gemeenschappen van Ottawa, vertelt verhalen en vonkend conversaties over kwesties en ideeën die belangrijk zijn voor hen. Je zult aan multimediaverhalen werken, je schrijven en digitale vaardigheden aanscherpen en contact maken met de inwoners van de stad via de nieuwste socialemediatools.

Midweek, een wekelijks programma van negentig minuten over actuele zaken dat alles behandelt wat er in Ottawa gebeurt en dat wordt uitgezonden op Carleton's lokale radiostation CKCU-FM 93.1, laat je kennismaken met alle aspecten van radioproductie - van het opnemen van een interview tot een fractie van een seconde , scenarioschrijven en live-to-air rapportage.

The 25th Hour, een online programma voor actualiteiten op televisie, leert je de basisprincipes van korte documentaireproductie en interviews in de studio terwijl het praktische ervaring biedt voor en achter de camera.

Je zult ook meer gespecialiseerd werk doen op een gebied van de journalistiek, kiezen uit politiek, bedrijfsleven, kunst, internationale zaken, sociale kwesties, sport of wetenschap. U kunt het werk van onze studenten van de wetenschapsjournalistiek in hun showcasepublicatie Catalyst zien.

Stageprogramma

Ons stageprogramma biedt u extra mogelijkheden om professionele ervaring te ontwikkelen, aan uw portfolio toe te voegen en relaties op te bouwen die voor veel Carleton Journalism-studenten leiden tot een baan na hun afstuderen. Het plaatst derde- en vierdejaarsstudenten met mediaorganisaties, NGO's en communicatiebureaus van kust tot kust, of helpt u bij het opzetten van een aangepaste plaatsing.

De plaatsingen van één tot twee weken laten je het dagelijkse leven van een werkende journalist in een redactiekamer of een PR-specialist in een overheidsdepartement, een NGO of een particuliere organisatie ervaren. Bij leerlingplaatsen zijn organisaties betrokken die zo divers zijn als CTV News, CBC-radio en televisie, de Ottawa Citizen, CPAC, kunstorganisaties, federale overheidsdiensten en -bureaus, het Canadian Geographic-tijdschrift en vele andere publicaties, agentschappen en radio- en televisiezenders verspreid over het land.

Als je honger hebt naar meer praktische leermogelijkheden, zijn Carleton's studentenkrant The Charlatan en het campusgebaseerde radiostation CKCU-FM altijd op zoek naar vrijwilligers. Veel van onze studenten doen ook vrijwilligerswerk op het kanaal van Ottawa Rogers Community Access of lanceren hun eigen web-gebaseerde publicaties en sites.

Speciale lezingen en conferenties

Naast de vereiste journalistieke cursussen, biedt de school regelmatig lezingen en conferenties over de rol en het gedrag van de media in de Canadese samenleving.

Elk jaar organiseren we de Kesterton Lecture, een publieksevenement met ervaren journalisten, schrijvers, omroepen of academici. Eerdere sprekers zijn Marty Baron, de uitvoerend redacteur van The Washington Post; Nahlah Ayed, een buitenlandse correspondent bij de CBC; auteur Margaret Atwood; ondervrager en omroep Allan Gregg; Greg Ip van The Economist's Washington bureau; en Mark MacKinnon, the Globe and Mail's Senior International Correspondent, gevestigd in Londen, Engeland.

Er zijn ook reguliere buitenschoolse sessies over loopbaanplanning en sollicitatiegesprekken en speciale filmvertoningen en sociale evenementen - veel georganiseerd door de Journalism Society, onze door studenten geleide organisatie.

Toekomstige kansen

De werkplaats

Afgestudeerden van Carleton Journalistiek hebben zich onderscheiden in vrijwel elk aspect van de journalistiek en een breed scala aan gerelateerde gebieden, waaronder public relations, marketing, communicatie en overheidsdiensten.

Elk jaar bezoeken nieuwsorganisaties uit het hele land de school om onze afgestudeerden te rekruteren. We wijzen u op kansen op werk - fulltime, parttime en tijdens de zomer - en we organiseren loopbaangeseminars om u te helpen die belangrijke eerste baan neer te zetten.

Programma afgestudeerden

Sommige van onze opmerkelijke alumni zijn onder meer:

 • Rosemary Barton en Andrew Chang, gastheren van The National, CBC
 • Heba Aly, directeur van IRIN
 • Jennifer Copestake, BBC, Londen
 • James Duthie, sportscaster, TSN
 • Geoff York, correspondent in Afrika, Globe en Mail
 • Mark MacKinnon, correspondent in Beijing, Globe en Mail
 • Susan Ormiston, Senior International Correspondent gevestigd in Londen, Globe en Mail
 • Susan Ormiston, Senior Correspondent, CBC Television
 • Joel Eastwood, Wall Street Journal
 • Andree Lau, hoofdredacteur, HuffPost Canada
 • Emma Loop, Capitol Hill Reporter, BuzzFeed News

Graduate studies

Afgestudeerden van ons programma zijn goed gekwalificeerd om door te gaan met afstuderen op verschillende gebieden, waaronder politicologie, communicatie, geschiedenis, filmstudies en Engels.

Als je een gevorderd diploma wilt behalen nadat je je Bachelor of Journalism-programma hebt voltooid, moet je vroegtijdig onderzoek doen naar graduate-programma's om ervoor te zorgen dat je cursus aan Carleton, buiten de door jou gewenste Journalistiekcursussen, voldoet aan de relevante toelatingseisen voor afgestudeerden.

Professionele programma's

Veel professionele programma's, waaronder rechten, public relations en onderwijs, moedigen veelzijdige aanvragers met verschillende achtergronden aan. Journalistiek vormt een sterke basis voor dergelijke programma's en u wordt aangemoedigd om uw interesses op dit gebied na te streven na het behalen van een niet-gegradueerde graad in journalistiek.

Careers

 • Advertising
 • omroep
 • communicatie
 • Diplomatie
 • vermaak
 • Regering
 • Journalistiek
 • Wet
 • Media
 • Nieuwsrapportage
 • Onderzoek
 • Wetenschapsjournalistiek
 • Onderwijs
 • Televisie en radio
 • schrift

Wat studenten zeggen over journalistiek

"De bronnen op Carleton's School of Journalism zijn ongelooflijk: van de rijen geluiddichte videobewerkingssuites tot de faculteit die krachtige technieken aanleert om schrijnend te schrijven, biedt deze school alle instrumenten en technieken die nodig zijn om een journalist van wereldformaat te worden. en de kunst van het goede schrijven, de theorie en de praktijk van de journalistiek, en de haast van het samenstellen van een perfect verhaal onder een strikte deadline .De toekomst van de media zal opnieuw worden bepaald door de aankomende generatie journalisten, Carleton-afgestudeerden zullen zeker in de voorhoede zijn van dit nieuwe tijdperk van nieuws. "

Brett Ruskin, student journalistiek

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Carleton University, Canada’s Capital University, is a dynamic and innovative university with a strong commitment to teaching, research and learning. Our academic programs, campus community, capital l ... Lees meer

Carleton University, Canada’s Capital University, is a dynamic and innovative university with a strong commitment to teaching, research and learning. Our academic programs, campus community, capital location and global possibilities provide countless opportunities for learning to happen both inside and outside of the classroom. Lees Minder