Bachelor in de Keltische talen en cultuur

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Over

Vóór het begin van het christelijke tijdperk bevolkten Keltisch sprekende mensen een gebied dat bijna heel Europa besloeg zoals we het nu kennen en rijke culturen hebben ontwikkeld. In de Middeleeuwen woonden deze zelfde mensen tot op de dag van vandaag in landen en regio's die nog steeds door Keltisch sprekende volken worden bewoond: Ierland, Schotland, Wales, Cornwall en Bretagne. Hun cultuur roept vandaag de dag nog steeds vragen op in de 21e eeuw. Hoe spreek je Old Irish? Was King Arthur een echt persoon? Welke sporen van de Kelten zijn nog steeds zichtbaar in de moderne wereld van vandaag? Door Celtic Languages ​​and Culture te bestuderen, leer je antwoorden te vinden op al deze vragen en maak je ook een onderscheid tussen mythen en de realiteit.

Literatuur en cultuur

Goden, helden en heiligen; typische rituelen, eeuwenoude legendes en literaire meesterwerken: in deze bacheloropleiding zult u alle aspecten van de Keltische cultuur en literatuur grondig bestuderen. Natuurlijk zul je ook de mogelijkheid hebben om jezelf onder te dompelen in de Keltische samenleving, inclusief de politieke geschiedenis.

Oude talen

Hier in Utrecht studeer je twee Keltische talen: Midden-Welsh en Oud-Iers. Dit zal je in staat stellen om Keltische bronnen te lezen, wat essentieel is voor iedereen die een goed begrip van de Keltische cultuur wil krijgen. Als je een talenkennis hebt en niet iemand bent die gemakkelijk opgeeft, is dit de juiste opleiding voor jou, omdat de grammatica van deze talen niet altijd duidelijk is. Oud-Iers heeft bijvoorbeeld maximaal 160 werkwoordsvormen per werkwoord. Klinkt ontmoedigend, maar als je van talen houdt, is het een paradijs!

Een verbinding met de moderne wereld van vandaag

Hoewel je jezelf vaak onderwerpt aan geschiedenis als je Keltische talen en cultuur studeert, is dat niet het einde van je studie. Je zult ook moderne Welsh en Iers bestuderen en deze talen vergelijken met bijvoorbeeld Engels en precies aangeven hoe ze van elkaar verschillen. Je zult ook vaststellen welke elementen van de Keltische cultuur voorkomen in moderne films en andere soorten media. Wanneer ze bijvoorbeeld het woord Keltisch horen, denken veel mensen automatisch aan The Lord of the Rings, maar is er echt zo'n link?

Oude talen - Huidige relevantie

Een schat van goud uit de eerste eeuw voor Christus vond bij Maastricht en een kraanmachinist die een vrijwel intact middeleeuws boek in een Iers veengebied vindt - alleen de letters zijn wat moeilijker te lezen geworden. Dit zijn slechts twee voorbeelden van recente ontdekkingen met betrekking tot Keltische talen en culturen, een onderzoeksgebied dat meer dan 2500 jaar beslaat en kennelijk nog steeds actueel is.

Geïnteresseerd?

Je hebt een passie voor Keltische talen en cultuur: je leest graag over Keltische mythen en sagen en je bent heel vertrouwd met termen als een druïde, krijger en bard. Je hebt ook affiniteit met Ierland, Wales, Schotland of Bretagne: alle gebieden die nog steeds een Keltisch gevoel uitstralen tot op de dag van vandaag. Je bent je heel goed bewust van de belangrijke rol die taal speelt in welke cultuur dan ook, daarom geniet je van het leren van de speciale talen die de Kelten spraken. Ten slotte ben je niet bang om een ​​opleiding te kiezen op basis van je diepgaande interesse in het onderwerp in kwestie. Je vindt het echt leuk dat de studie van Keltische talen en culturen terra incognita is voor de meeste mensen. Dit komt omdat, naast goede academische vaardigheden die verschillende opties voor je openen, deze opleiding je een uniek afstudeerprofiel geeft.

Carriere vooruitzichten

BUITEN DE GEBAANDE PADEN

Na het afronden van een bacheloropleiding vervolgen de meeste studenten hun studie in een masteropleiding. Een universitair diploma leidt geen studenten op voor een bepaald beroep. De bacheloropleiding biedt een student veel opties op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden in Keltische talen en cultuur zijn vervolgens gaan werken voor uitgevers, als journalisten in kranten, in de verzekeringssector en bij banken. Maar uw certificaat kan ook een opstap zijn voor een baan bij de Ierse of Welshe VVV-kantoren of een andere organisatie die is aangesloten bij de Keltisch sprekende landen. Veel hiervan hangt af van uw eigen interesses en initiatief.

PROFESSIONEEL IN DE KIJKER

Afgestudeerd Lucinde Bongers is consultant bij een adviesbureau op het gebied van informatie- en archiefbeheer. Lees haar getuigenis .

PHD Ancient. Middeleeuwse en Renaissance studies

Als promovendus in Oude, Middeleeuwse en Renaissancestudies zul je na je studie onderzoek doen naar middeleeuwse Keltische studies onder toezicht van een professor.

Je onderzoek zal je primaire activiteit zijn, maar je zult ook studenten begeleiden en geavanceerde lessen volgen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee ontvang je een doctoraat, afgekort als Dr.

Bibliotheek Manager

U bent verantwoordelijk voor alle informatie en kennisvoorziening: u verzamelt en organiseert boeken, geschreven materiaal en andere werken zodat deze gemakkelijk door anderen kunnen worden gevonden. Je digitaliseert ook gedrukte werken en verzamelt nieuwe werken. Wanneer bezoekers informatie over een gespecialiseerd onderwerp zoeken, helpt u hen de juiste bronnen te vinden.

Museam-staflid

Je werkt samen met het bestuur en de curator van het museum om tentoonstellingen en het onderhoud van de collectie op de best mogelijke manier te faciliteren. Je helpt ook bij het opzetten van nieuwe tentoonstellingen en rondleidingen. Daarbij gebruikt u uw kennis en doet u onderzoek naar het onderwerp van de tentoonstelling.

Arts-editor

Met je passie voor kunst, werk je aan het vinden, organiseren, corrigeren en verwerken van alle nieuwe informatie met betrekking tot kunst. U bent verantwoordelijk voor het eindproduct, of dit nu een artikel, tijdschrift of boek is.

Laatst bijgewerkt op jan 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder