Bachelor in de geschiedenis

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Waarom zouden we ons zorgen maken over het verleden? Leven we tenslotte niet in het hier en nu? In de opleiding Geschiedenis leer je dat historische studies niet alleen over het verleden gaan, maar ook over het heden: je gebruikt je historische kennis om hedendaagse gebeurtenissen te begrijpen.

Je zult geschiedenis bestuderen op basis van allerlei bronnen: van originele brieven tot munten en inscripties en van diplomatieke verdragen tot propagandabeelden. Je verzamelt en evalueert bewijsmateriaal, dat je dan analyseert en interpreteert. Dit zijn zeer overdraagbare vaardigheden.

Bij Utrecht vinden we het ook belangrijk om alles in perspectief te plaatsen. Dit betekent dat verschillende - soms tegenstrijdige - visies op het verleden een centrale rol spelen.

Twee sporen

In het eerste jaar maak je kennis met de geschiedenis van de oudheid tot de moderne tijd. Vanaf het tweede jaar na, verkrijgt u meer diepgaande kennis van historische achtergronden en evenementen via onze geschiedenistrack. Voor studenten die vooral geïnteresseerd zijn in internationale betrekkingen, bieden we een internationale relatie in historisch perspectief.

The Thing for You?

Vanaf de eerste dag volg je het programma in het Engels: alle verplichte vakken en colleges worden in het Engels gegeven en je presenteert ook je ideeën en schrijft je opdrachten en examens in het Engels. Daarnaast heb je een brede interesse en ben je ook klaar om diep te graven. Een geschiedenisstudent is buitengewoon nieuwsgierig, maar je bent niet alleen op zoek naar antwoorden. Je wilt vragen stellen en betrokken raken bij het maatschappelijk debat. Spreekt dit je aan? Dan is ons BA Geschiedenisprogramma misschien iets voor jou.

Honoursprogramma

Wil je een extra uitdaging? Voor Nederlandse studenten bieden we het honoursprogramma Geschiedenis aan.

Zomerschool

Al tijdens de zomervakantie kennismaken met Utrecht? Wil je vertrouwd raken met de Nederlandse taal, je academisch Engels verbeteren of meer leren over de Nederlandse cultuur? De Summer School Utrecht biedt meer dan 200 zomercursussen in een internationale omgeving en trekt meer dan 3000 studenten uit meer dan 120 verschillende landen.

Voltooiingspercentage

In totaal voltooit 88% van alle eerstejaarsstudenten Geschiedenis in Utrecht hun eerste jaar en gaat door naar het tweede jaar (klas van 2014). Het nationale percentage is 79%. Van de Utrechtse studenten die doorgaan naar hun tweede jaar, verdient 72% binnen vier jaar hun diploma (klas van 2011). Het nationale percentage studenten geschiedenis die een graad behalen is 64%.

Evaluatiescores

In de Nationale Studenten Enquête 2016 is de opleiding Geschiedenis van Utrecht University door 188 respondenten beoordeeld. Zij beoordeelden de opleiding gemiddeld met een 4,1 op een 5-puntsschaal. Dit is in lijn met het landelijk gemiddelde van de opleidingen Geschiedenis, op 4,1 met in totaal 1.251 respondenten.

Carriere vooruitzichten

Gezocht: historici

Na een bachelor volgen de meeste studenten een vervolg masteropleiding. Met een master kun je op verschillende werkterreinen werken. Het hangt allemaal af van de richting die je hebt gevolgd in je specialisatie.

Als gevolg van het vermogen om grote hoeveelheden complexe informatie te analyseren en te presenteren, zijn historici gewild in allerlei beleids- en andere rollen in de publieke en private sector. Afhankelijk van de keuze voor een specifieke masteropleiding, kom je ook in aanmerking voor een baan in bijzondere werkomgevingen, zoals internationale organisaties, musea, archieven en academische instellingen. Maar ook journalistiek en onderwijs moeten worden overwogen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Van de pas afgestudeerde universitairen die een geschiedenisdiploma hadden behaald, had 78% van degenen die een master behaalden een baan binnen anderhalf jaar na afronding van hun opleiding.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder