Bachelor in de ingenieurswetenschappen (Leuven)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Waar gaat het programma over?

Afgestudeerden in Engineering Technology moeten allrounders zijn die multi-inzetbaar zijn. Daarom is een polyvalente en generieke ingenieursopleiding cruciaal. Het vernieuwde programma biedt een solide technische basis waarop u altijd kunt terugvallen.

Het programma biedt een brede inleiding tot wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie. Daarnaast verdiep je je in typische technische disciplines zoals informatica, grafische technieken en projectvaardigheden. Je leert kritisch denken en handelen. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden op het gebied van management, communicatie en teamwork.

De bacheloropleiding steunt op vier pijlers, die als een rode draad door de hele opleiding lopen:

  • Ingenieurs en wetenschap - Voor ingenieurs zijn technologie en wetenschap onafscheidelijk. Wetenschappelijke kennis en vaardigheden verwerven is geen doel op zich, maar een middel om technologie in de praktijk te brengen.
  • Ingenieurs en technologie - Uw technologische training begint vanaf de eerste dag. Je leert verschillende technologische domeinen kennen vanuit een veelzijdige, multidisciplinaire invalshoek. Hierdoor maak je een weloverwogen keuze voor een specialisatie in de 2e bachelor.
  • Ingenieurs en de wereld - Ingenieurs werken niet alleen met wetenschap en technologie, ze werken ook met mensen. Het is belangrijk om je te ontwikkelen tot een ingenieur die goed functioneert in een diverse en complexe samenleving.
  • Engineering Experiences - Een technische ervaring daagt je uit om te handelen en te denken als een echte ingenieur, door als een team te werken en al je kennis, vaardigheden en standpunten samen te brengen.

De nadruk op deze pijlers verschuift naarmate je de bacheloropleiding afrondt. In de eerste fase ligt de focus vooral op de basiswetenschappen in Engineering en Science. Vanaf de tweede fase kies je een specialisatie en focus je meer op een domeinspecifieke technologie uit je specialisatie. Ten slotte kies je in de derde fase een optie binnen je specialisatie waar je een specifiek subdomein verder kunt verkennen.

Je krijgt veel kansen om je kennis in de praktijk te brengen, zowel binnen de faculteit als het bedrijfsleven. Je komt in aanraking met concrete technologische vraagstukken in allerlei domeinen: voeding, energie, gezondheidszorg, milieu ... In elk project leer je rekening te houden met randvoorwaarden als duurzaamheid, kwaliteit en regelgeving. Deze bacheloropleiding geeft je een goed idee van alle mogelijke carrièremogelijkheden en welke ingenieur je wilt worden.

Sterke punten

  • Vanaf de start van het programma breng je je kennis in labs in de praktijk . De campus heeft een uitgebreide en moderne labinfrastructuur met apparatuur op industriële schaal. Daarnaast leer je de branche beter kennen door bedrijfsbezoeken en gastcolleges van professionals uit het veld. De masterproef van het afgelopen jaar is vaak gekoppeld aan een bedrijfsstage in binnen- of buitenland.
  • Op Campus Groep T Leuven is meer dan 25% van de ingenieursstudenten internationaal. Hierdoor kun je studeren in een echt internationale omgeving . Samenwerken met andere buitenlandse studenten is ook een leerervaring en voegt waarde toe aan je opleiding en diploma.
  • Campus Groep T Leuven is een broedplaats voor ambitieuze studentenprojecten . Hier werd de eerste Belgische zonneauto gebouwd en in 2019 werd het achtste Solar Team zelfs wereldkampioen in Australië met hun zelfgebouwde racewagen op zonne-energie. De faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen heeft ook nog enkele andere studententeams die onder meer een elektrische racewagen bouwen, 3D-printers ontwikkelen voor medische toepassingen of Leuven klimaatneutraal maken in 2030.

Raadpleeg onze website voor recente informatie over dit programma.

Laatst bijgewerkt op dec 2020

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Over de school

KU Leuven is the highest ranked university of Belgium.

KU Leuven is the highest ranked university of Belgium. Lees Minder