Bachelor in de ingenieurswetenschappen mechatronica

Algemeen

24 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

mechatronik

De cursus Mechatronica biedt praktische en toepassingsgerichte academische bijscholing op het gebied van techniek als aanwezigheids- of deeltijd afstandsonderwijs met een Bachelor of Engineering diploma .

De standaard studieperiode in afstandsonderwijs met lezingen op zaterdag in veel landelijke studiecentra van DIPLOMA is 7 semesters. Deelname aan Bad Sooden-Allendorf is mogelijk in 6 semesters.

Als variant op afstandsonderwijs maakt DIPLOMA ook interactieve online lezingen via internet mogelijk. De examens van de cursus mechatronica vinden nog steeds plaats in de landelijke studiecentra van DIPLOMA. Als een deeltijdcursus biedt deze optie voor afstandsonderwijs een nog grotere onafhankelijkheid van de locatie en een nog betere compatibiliteit van studie en werk, aangezien reistijden en reiskosten worden geëlimineerd.

Studeerde mechatronica

De bachelor mechatronica biedt praktische en toepassingsgerichte technische studies op wetenschappelijke basis. Een uitgebalanceerde mix van theorie en praktijktaken, basics en bijzondere vakken, specialistische kennis en interdisciplinaire kennis vormen een ideaal startpunt voor het starten van je carrière.

Door te kiezen voor een van de drie verplichte kerngebieden van autosystemen, robotica of elektromobiliteit , is individuele en arbeidsmarktgerelateerde differentiatie en specialisatie mogelijk binnen de cursus.

Beroepsgebieden van mechatronica

De succesvolle bacheloropleiding mechatronica biedt een breed scala aan professionele werkterreinen voor afgestudeerden. Mechatronica-ingenieurs zijn werkzaam in de auto- en ruimtevaartindustrie, in de machinebouw en installatietechniek, in de elektrotechniek en in de robotica. Hier voeren afgestudeerden leidende en ondersteunende taken uit bij de ontwikkeling en constructie van mechatronische systemen, ontwikkelen ze software voor technische apparaten en componenten en houden ze toezicht op de aankoop, het onderhoud en de inbedrijfstelling van complexe systemen in productie en procesautomatisering.

normaal periode

Afstandsonderwijs: 7 semesters / 180 ECTS

De feitelijke studieperiode kan gedurende maximaal vier semesters gedurende de standaard studieperiode kosteloos worden verlengd.

basislijn

Met voldoende deelnemers in het wintersemester (oktober) en het zomersemester (april).

accreditatie

Accreditatie van de cursus door het accreditatiebureau AQAS eV

collegegeld

Afstandsonderwijs: € 257,00 / maand (totaal € 11.459,00 plus eenmalig examengeld van € 665,00)

studie vorm

Aanwezigheidsstudie of afstandsonderwijs. De cursus op afstand vindt plaats afwisselend tussen zelfstudie met studieboeken en volledige zaterdagseminaries (ongeveer 12 zaterdagen per semester) in een van onze vele landelijke studiecentra of online in de "virtuele collegezaal" van de DIPLOMA Online Campus.

toelatingseisen

Algemene universitaire toegangskwalificatie, Fachhochschulreife, geslaagd voor het masterexamen of volgens de regeling inzake toegang tot het hoger onderwijs in de deelstaat Hessen, dat wil zeggen ofwel een voltooiing van een loopbaanontwikkelingstraining van ten minste 400 uur, een technische school of een beroeps- of administratieacademie of een eindexamen in een door de staat erkend opleidingsberoep gevolgd door ten minste 2 jaar dienstverband en een afzonderlijk toelatingsexamen voor de universiteit.

Neem voor meer informatie over speciale kwalificaties contact op met DIPLOMA Hochschule. Kandidaten die niet aan de bovengenoemde vereisten voldoen, kunnen de cursus aanvankelijk als gastauditors volgen als de toegangsautorisatie binnen het maximum ligt. 2 semesters wordt bereikt.

Voor buitenlandse graden moet gelijkwaardigheid voor toelating worden aangetoond.

statements

Bachelor of Engineering (B.Eng.)

Afgestudeerden ontvangen een bachelor's degree en diploma, evenals een Diploma Supplement geschreven in het Engels en een transcript of records, die hen internationaal identificeren als academici met een bachelor's degree.

Opleidingsproces

De bacheloropleiding "Mechatronics" wordt aangeboden in twee versies, als aanwezigheidsstudie in Bad Sooden-Allendorf of als afstandsstudie met aanwezigheidsfasen bij verschillende studiecentra in Duitsland. De aanwezigheidsfasen in afstandsonderwijs vinden plaats op zaterdag en bestaan uit vrijwillige oefeningen en seminarevenementen (laboratoria, simulaties, experimenten, programmeeroefeningen, theorie, enz.). In totaal zijn 8 laboratoriumdagen verplicht voor alle studenten, die plaatsvinden als blokevenementen in het centrale mechatronica-laboratorium in Bad Sooden-Allendorf (met praktische experimenten en toepassingen op het gebied van robotica en autosystemen). Didactisch voorbereide studiebrieven, een telefonische hotline en een begeleid e-learning leerplatform met virtuele laboratoria, simulaties, oefeningen, taakverzamelingen en literatuur zijn beschikbaar voor de zelfstudiefasen. De individuele studiecentra bieden ook andere mogelijkheden voor kinderopvang.

toepassingen

De succesvolle bacheloropleiding mechatronica stelt afgestudeerden bloot aan een breed en interessant werkterrein. Mechatronica-ingenieurs zijn werkzaam op het gebied van mechanische en installatietechniek, elektrotechniek en elektronica, de auto- en luchtvaartindustrie, automatiseringstechnologie, robotica, microsysteem- en precisietechniek, medische technologie, mediatechnologie, enz. - inclusief de bijbehorende leveranciersbedrijven. De individuele functies van bachelor- en master afgestudeerden in mechatronica zijn:

 • leiden en ondersteunen van taken bij de ontwikkeling en constructie van mechatronische systemen
 • Modellering en simulatie van mechatronische, elektronische en mechanische componenten en systemen
 • Ontwikkeling van software voor technische apparaten en componenten
 • Ontwikkeling, productie en testen van elektronische en mechatronische apparaten
 • Kwaliteitsborging
 • Inkoop, onderhoud en inbedrijfstelling van complexe systemen in fabricage en procesautomatisering
 • Marketing, verkoop en training van technische producten en systemen
 • Coördineren van activiteiten en projectmanagement in management
 • Managementtaken waarbij interdisciplinaire competentie vereist is
 • Adviesactiviteiten in industriële en dienstverlenende bedrijven

Belangrijke vakgebieden

Robotica

Het keuzevak robotica in de cursus Mechatronica (B.Eng.) Bestaat uit de twee modules

 1. Robotica en programmeren
 2. Gereedschapsontwerp voor robots

In de module "Robottechnologie en programmeren" wordt diepgaande kennis van robotclassificatie, coördinatensystemen in het werkgebied, besturingsconcepten, programmeerconcepten (teach-in, afspelen, offline, simulatie) gegeven rekening houdend met normen, voorschriften en beveiligingsmechanismen. De focus ligt op operationele voorbereiding, inbedrijfstelling, programmering en gerichte probleemoplossing met geschikte testtools. Het doel is om robots te selecteren, programmeren en optimaliseren volgens de specifieke vereisten van het systeem.

In de module "Gereedschapsontwerp voor robots" krijgt u diepgaande kennis van de parameters en speciale kenmerken van gereedschapsconcepten en gereedschappen voor robotgebruik, evenals verschillende opties voor het gebruik van individuele en complexe robotica-oplossingen. De focus ligt op automatische gereedschapwisselsystemen. Het doel is om productieprocessen en workflows te plannen vanuit het oogpunt van optimaal robotgebruik en om individuele tools, zoals grijpersystemen, te ontwerpen vanuit het oogpunt van productietechnologie.

Automotive systemen

De keuzevak op autosystemen in de cursus Mechatronica (B.Eng.) Bestaat uit de twee modules

 • Auto-elektronica
 • Fabriekssimulatie

De module "Automotive Electronics" biedt diepgaande kennis van de structuur, het gebruik en de diagnose van functiemodules en complexe systemen binnen het elektrische systeem van een voertuig. De focus ligt op methoden zoals FMEA-analyse. Het doel van de module is het begrijpen van elektronische functiemodules, het analyseren, implementeren en optimaliseren van de koppeling van elektronische functiemodules. De volgende inhoud wordt in detail behandeld:

 1. Basisprincipes van auto-elektronica en elektronica
 2. Basisprincipes van elektronische systemen in motorvoertuigen
 3. Geselecteerde elektronische systemen (functie, implementatie)
 4. FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) van elektronische systemen in voertuigen

De module "Fabriekssimulatie" biedt diepgaande kennis van modelbouw en voorbeeldige implementatie van een fabriekssimulatie als planning vooraf voor echte productiefaciliteiten. Het doel van de module is om de productie te plannen met simulaties en om bestaande productiefaciliteiten te optimaliseren met simulatie. De volgende inhoud wordt in detail behandeld:

 1. Basisprincipes van simulatie
 2. Fabriekssimulatie
 3. Realisatie van de simulatie met het voorbeeld van autoleveranciers
 4. Vergelijking van een gesimuleerd met een echt systeem

Elektromobiliteit

De electieve focus op elektromobiliteit houdt zich bezig met de technische implementatie van elektrische voertuigen en hun duurzaam gebruik.

Daarom bevat het de twee modules

 • Concept van elektrische voertuigen
 • Duurzaamheid en bedrijfsbeheer van geïntegreerde energievoorziening

Bij het moduleontwerp van elektrische voertuigen ligt de focus op het ontwerp van elektrische (of hybride) aangedreven voertuigen. Dit omvat de bereikanalyse onder de huidige batterijtechnologie, lichtgewicht constructie, voertuigsystemen en aandrijfsystemen. Daarnaast is het balanceren van het ontwerp van de voertuigen ook van groot belang met betrekking tot de gebruiksprofielen.

De cyclus van effecten in energiemanagement staat centraal in de module voor duurzaamheid en bedrijfsmanagement van geïntegreerde energievoorziening. Het doel van duurzaamheid kan alleen worden verwezenlijkt als het mogelijk is om een grotere efficiëntie in elektromobiliteit te bereiken dan met conventionele aandrijfsystemen, inclusief hernieuwbare energiebronnen. Deze module maakt gebruik van case studies om te laten zien welke methoden en mogelijkheden mogelijk zijn.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Over de school

The DIPLOMA University is a privately run, state recognized university of applied sciences located in the picturesque medieval city of Bad Sooden-Allendorf in North Hesse. The notation Bad identifies ... Lees meer

The DIPLOMA University is a privately run, state recognized university of applied sciences located in the picturesque medieval city of Bad Sooden-Allendorf in North Hesse. The notation Bad identifies the city as a recognized spa destination with a long tradition in medical wellness and health treatment. Besides the main campus there are notable campus extensions in more than 25 cities in Germany and one in Italy. Lees Minder
Bad Sooden-Allendorf , Aalen , Baden-Baden , Berlijn , Bochum , Bonn , Friedrichshafen , Hamburg , Hannover , Heilbronn , Kaiserslautern , Kassel , Kitzscher , Magdeburg , Mainz , Mannheim , München , Ostfildern , Würzburg , Regenstauf , Neurenberg , Wiesbaden , Wuppertal , Duitsland online + 23 Meer Minder