Bachelor in de literatuur en maatschappij: Engels

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Interactie tussen literatuur en maatschappij
De focus van ons programma ligt op de interacties tussen literatuur en maatschappij, en literatuur en visuele cultuur. Je zult canonieke Britse werken lezen en ook hedendaagse romans uit verschillende Engelstalige landen verkennen. In onze cursussen analyseer je deze teksten vanuit twee vooruitstrevende perspectieven: Engelse literatuur in een veranderende wereld en Engelse literatuur in een visuele cultuur.


Engelse literatuur in een veranderende wereld
Hoe reageert literatuur op grote maatschappelijke veranderingen? Denk aan de aanvallen op de Twin Towers en de roman Extreem luid en ongelooflijk dichtbij . In onze cursussen zul je ontdekken hoe literatuur ook sociale verandering kan veroorzaken. Een beroemd voorbeeld is Uncle Tom's Cabin , dat een belangrijke rol speelde bij de afschaffing van de slavernij.

Literatuur heeft de kracht om de kijk van de lezer op de wereld te veranderen. De roman 1984 uitte bezorgdheid over overheidstoezicht op zijn burgers. Met andere woorden, literatuur staat niet op een afstand van de samenleving, maar centraal. Het bestuderen van Engelse literatuur omvat daarom ook het bestuderen van de belangrijkste sociale ontwikkelingen in verschillende Engelstalige landen.

Engelse literatuur in een visuele cultuur
Een verhaal wordt bijna nooit alleen in woorden verteld: negentiende-eeuwse romans werden vaak geïllustreerd en hedendaagse fictie wordt verkocht door zijn omslagfoto. Maar de relatie tussen woord en beeld gaat verder dan illustraties. Hetzelfde verhaal kan zowel in een roman als in een film worden verteld - of zelfs meerdere films, denk aan Pride en Prejudice .

De grafische roman is uit zijn superheldenfase gegroeid en behandelt nu kwesties zoals de Holocaust in Maus . Het computerspel Resident Evil heeft maar liefst zeven romans voortgebracht. De analyse van literatuur is daarom onlosmakelijk verbonden met kennis van visuele cultuur.

Studeer Engelse literatuur in Amsterdam
Ons programma wordt gegeven door jonge, dynamische en bekroonde medewerkers die cursussen geven over de interacties tussen literatuur, visuele cultuur en sociale verandering. Je werkt in relatief kleine seminargroepen, waar je gemotiveerd bent om kritische discussies aan te gaan en waar je de kans krijgt om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling en je individuele interesses te volgen. Onze levendige studentengemeenschap nodigt je uit om met hen mee te doen aan een verscheidenheid aan buitenschoolse activiteiten.

Als je geïnteresseerd bent in een BA in Engelse literatuur in het buitenland, is VU Amsterdam een uitstekende keuze! VU Amsterdam staat bekend als een hoogwaardige universiteit met een sociaal hart. Je profiteert van de persoonlijke sfeer en gemakkelijke toegang tot alle faciliteiten dankzij onze campusomgeving, en toch heb je de bruisende stad Amsterdam - inclusief zijn musea, bibliotheken en bars - binnen handbereik.

Dit is wat je gaat doen
Het BA-programma Literatuur en maatschappij (Engels) biedt een unieke mogelijkheid om klassieke literatuurstudie te combineren met twee geavanceerde specialisaties. Je zult canonieke Britse werken lezen, zoals William Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde en Virginia Woolf. Maar verken ook hedendaagse romans uit verschillende Engelstalige landen. In onze cursussen analyseer je deze teksten vanuit twee vooruitstrevende perspectieven: Engelse literatuur in een veranderende wereld en Engelse literatuur in een visuele cultuur.


Eerste jaar - In het eerste jaar maak je kennis met literaire analyse en literaire theorie. Je leert een Brontë-roman en een filmversie van een toneelstuk van Shakespeare te lezen. We trainen je algemene academische vaardigheden en ontsteken ook je creatieve schrijfpraktijk.

Tweede jaar - Na het eerste jaar heb je een solide basis om de relaties tussen literatuur, cultuur en maatschappij te verkennen. We nemen u mee van de Renaissance tot de eenentwintigste eeuw en lezen canonieke Engelse literatuurwerken en nieuwe en minder bekende genres zoals reisliteratuur, grafische romans en gotische genres.

Derde jaar - Je wordt specialist in 'Engelse literatuur in een veranderende wereld' of 'Engelse literatuur in een visuele cultuur' en voert je eigen onderzoeksproject uit, resulterend in je BA-scriptie.

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 175 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over ... Lees meer

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 175 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over 26,000 students from all over the world. Students and staff of 122 nationalities create a dynamic international academic community. The University distinguishes itself in research and education through four interdisciplinary themes: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World and Governance for Society. Curious about student life at VU Amsterdam? Click here to ask our International Student Ambassadors. Lees Minder