Bachelor in de literatuurwetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Hoe onderscheiden we literaire teksten van niet-literaire teksten? Welke rol speelt literatuur in de samenleving, en welke rol speelde literatuur daarvoor? Studenten die de bacheloropleiding Literatuurwetenschap van Utrecht University volgen, zullen een vergelijkende blik werpen op de literatuur van alle tijdperken, van de oudheid tot het heden, waarbij zowel de literatuur op zichzelf als de relatie met andere kunstvormen en mediatypen centraal staan. Dit programma omvat alles, van epische gedichten tot romans, en van romans tot fanfictie.

Zonder Grenzen

Loop een willekeurige boekwinkel binnen en je zult literatuur vinden die is geschreven door auteurs van over de hele wereld. In feite is de kans groot dat je zelf allerlei soorten literatuur leest, of het nu gaat om Europese of Japanse literatuur, recente werken of romans geschreven in het verleden, poëzie, fanfictie, wat heb je dan ook. Ons Literaire Studies-programma stelt je op dezelfde manier in staat om dergelijke grenzen te overschrijden, aangezien literatuur in veel talen beschikbaar is en veel verschillende culturen vertegenwoordigt.

Van alle leeftijden

Waarom zijn bepaalde verhalen spannend, terwijl anderen ons niet prikkelen? Hoe herken je een goede plot, en welke soorten percelen keren in verschillende gedaantes door de eeuwen heen terug? Hoe beïnvloeden literatuur en samenleving elkaar? Door teksten uit verschillende leeftijden en talen te vergelijken, zullen studenten beginselen ontdekken die verder gaan dan de grenzen van de taal.

Voor literaire alleseters

Ben je dol op lezen in meerdere talen (Engels, Frans, Duits en Nederlands)? Ben je geïnteresseerd in elk soort literatuur, ongeacht het genre? Dan is de opleiding Literatuurwetenschap van Utrecht University iets voor jou, want het is bedoeld voor literaire omnivoren. Het is echter essentieel dat je een kritische lezer bent en dat je altijd op zoek bent naar het verhaal achter het verhaal.

Een doorlopend debat

Als student literatuurwetenschap zul je nooit verloren gaan voor woorden. Literaire wetenschappers houden nooit op met debatteren. Om deze reden zullen we je leren om meningen te hebben en deze meningen te verdedigen.

Als beste beoordeeld in het veld

In de Keuzegids Universiteiten 2017 is onze opleiding Literatuurwetenschap uitgeroepen tot het neusje van de zalm in de Keuzegids Universiteiten 2017. Met name de inhoud van de opleiding, de docenten en de studielast oogstten veel lof.

Carriere vooruitzichten

Verschillende werkterreinen

Na een bachelor volgen de meeste studenten een vervolg masteropleiding. Met een master kun je op verschillende werkterreinen werken. Het hangt allemaal af van de richting die je hebt gevolgd in je specialisatie.

Als afgestudeerd literatuurwetenschapper kun je rollen aannemen zoals een literaire criticus of een redacteur bij een uitgever, of je kunt werken in het onderwijs (het voorbereiden van cursusmateriaal en literaire documentatie). U kunt ook wetenschappelijk onderzoek verrichten, culturele activiteiten organiseren of werken in beleidssectoren van de overheid.

Literatuur kritiek

Met uw expertise in literatuur, schrijft u beoordelingen, artikelen en columns en voert u interviews over oude of nieuwe literatuur. Je bent op de hoogte van nieuwe werken en gebruikt je kennis om ze te bekritiseren.

Medewerker uitgeverij

Je scout literair talent en geeft auteurs begeleiding bij het schrijven en boeken van hun boeken. U bewerkt ook manuscripten.

Redacteur / journalist

U bewerkt (nieuws) publicaties voor verschillende media, zoals kranten, radio / televisie en internet. Daarbij maak je gebruik van je kennis over maatschappelijke ontwikkelingen.

PhD Vergelijkende literatuurwetenschappen

Als promovendus in vergelijkende literatuurwetenschap doe je na je studie onderzoek op het gebied van literaire studies onder toezicht van een professor.

Je onderzoek zal zich richten op de rol van literatuur in de Europese gemeenschap, maar kan ook gericht zijn op Noord- of Zuid-Amerika. Als promovendus ben je op de hoogte van ontwikkelingen in literaire studies en gebruik je deze als basis voor het maken van een sociaal en wetenschappelijk relevant onderzoeksplan. Je onderzoek zal je primaire activiteit zijn, maar je zult ook studenten begeleiden en geavanceerde lessen volgen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee ontvang je een doctoraat, afgekort als Dr.

Projectmedewerker in de sector Kunst en Cultuur

Je draagt bij aan culturele projecten zoals festivals en tentoonstellingen. Dit doet u bijvoorbeeld door persberichten te schrijven, evenementen te organiseren of fondsen te werven.

Museummedewerker

Je werkt samen met het bestuur en de curator van het museum om tentoonstellingen en het onderhoud van de collectie op de best mogelijke manier te faciliteren. Je helpt ook bij het opzetten van nieuwe tentoonstellingen en rondleidingen. Daarbij gebruikt u uw kennis en doet u onderzoek naar het onderwerp van de tentoonstelling.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder