Ben jij een analytisch ingestelde student met talent voor het vereenvoudigen van complexe problemen? Vind je het leuk om trends te voorspellen, problemen op te lossen en bedrijven en organisaties te stroomlijnen? Overweeg dan een bachelor Econometrie & Operationele Research. Dit programma combineert economie en informatica met management- en statistische technieken om een onmisbare, veelgevraagde vaardigheden te creëren waar bedrijven over de hele wereld naar op zoek zijn.
Deze grote vraag wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma en het geïntegreerde semester in het buitenland. Bovendien studeer je aan een van de beste business schools ter wereld, de 'Triple-Crown' geaccrediteerde School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Wat kun je nog meer vragen?
Waarom dit programma?
Econometristen gebruiken hun wiskundige en statistische expertise om bergen economische gegevens te doorzoeken om trends te vinden. Dit vermogen heeft een enorm aantal toepassingen voor het bedrijfsleven, de overheid en het onderzoek over de hele wereld, waaronder:
bedrijven soepel laten draaien
winst duurzaam verhogen
financiële trends voorspellen
begrijpen hoe het gedrag van mensen de markt beïnvloedt
omgaan met bredere economische problemen en crises
Al deze praktische toepassingen maken Economics and Operations Research tot een bloeiend veld met enorme kansen voor afgestudeerden. De School of Business and Economics helpt je niet alleen om een goed opgeleide econometrist te worden, maar we dompelen je ook onder in een interpersoonlijke, interculturele en internationale setting die je een extra voorsprong geeft in een steeds meer geglobaliseerde wereld.
Deze studie vind je leuk als je...
zoals het idee om economie en informatica te combineren met management- en statistische technieken om bedrijven precies goed te laten draaien
Jouw profiel
Het programma Econometrie en Operationeel Onderzoek is voor analytisch ingestelde studenten die houden van toegepaste wiskunde en statistiek. Het helpt als je affiniteit hebt met het vinden van manieren om complexe problemen te vereenvoudigen, goede communicatieve vaardigheden hebt en in staat bent om problemen in een groep aan te pakken. Gezien het internationale karakter van het programma, moet je op zoek zijn naar een carrière in een internationale omgeving.
Wat je daadwerkelijk gaat doen:
real-life economische en financiële problemen oplossen met behulp van kennis en vaardigheden uit interdisciplinaire gebieden
economische en wiskundige modellen toepassen op zaken als inflatie, investeringen en werkloosheid
innovatieve manieren bedenken om bedrijven efficiënter te maken
werk in kleine onderwijsgroepen, met persoonlijke aandacht van je tutor
praktijkervaring opdoen door betrokkenheid bij afdelingsonderzoek
Je ontwikkelt de praktische vaardigheden die je nodig hebt op de werkplek door vaardigheidstrainingen te volgen die zijn afgestemd op je cursussen. Deze omvatten training over onderzoeksmethoden, het gebruik van software voor statistische analyse en het presenteren van uw bevindingen.
Probleemgestuurd onderwijs
Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is een innovatieve, studentgerichte onderwijsmethode die veel wordt gebruikt aan de Universiteit Maastricht. Je werkt in kleine werkgroepen van 12 tot 15 studenten en zoekt samen naar praktische oplossingen voor problemen uit de echte wereld. Instructeurs treden op als begeleiders en geven hulp als dat nodig is. Hierdoor bouw je zelfstandigheid op en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden. In tegenstelling tot colleges – die aan de meeste universiteiten nog steeds de primaire lesmethode zijn – is PGO dynamisch en vereist actieve deelname aan een verscheidenheid aan taken, zoals:
beslissen hoe een bepaald probleem moet worden benaderd
leerdoelen stellen
het organiseren van taken om die doelen te bereiken
uw bevindingen met elkaar delen
Met PGO ontwikkel je de praktische vaardigheden die je nodig hebt op de werkplek door vaardigheidstrainingen te volgen die zijn afgestemd op je cursussen.
Vaardigheidstrainingen die u kunt volgen, zijn onder meer:
kwantitatieve methoden
overnames beheren
interviewvaardigheden en -technieken
beheer van klantenrelaties
landenrisicoanalyse
Jouw toekomst
Als afgestudeerde van de bacheloropleiding Econometrie en Operationele Research ligt de wereld praktisch aan je voeten. Enerzijds zorgt je bachelordiploma ervoor dat je in aanmerking komt voor een boeiend aanbod aan masteropleidingen. Aan de andere kant kun je je op de arbeidsmarkt storten en je carrière meteen een kickstart geven, al is het aan te raden om door te gaan met een masteropleiding.
Masteropleidingen
De bacheloropleiding Econometrie en Operationele Research biedt een stevige basis voor de volgende masteropleidingen, die je zonder aanvullende toelatingseisen kunt aanvragen:
Econometrie en operationeel onderzoek
Financiële economie
Beheer van leren
Mogelijk kom je ook in aanmerking voor andere masteropleidingen van de UM, maar moet je mogelijk aan aanvullende toelatingseisen voldoen.
Carriere vooruitzichten
Na je afstuderen kun je werk vinden in:
financiën, helpen bij het nemen van goede zakelijke beslissingen en het analyseren van investeringsplannen
regering, die de effecten van economisch beleid voorspelt
grote commerciële bedrijven (bijv. in telecommunicatie of openbaar vervoer), optimalisatie van efficiëntie
consultancy, deskundig advies geven aan klanten in alle soorten en maten
academische wereld, waar veel van onze afgestudeerden hun carrière starten