Bachelor in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Duurzame eilandoplossingen via wetenschap, technologie, engineering en wiskunde

Duurzaamheid is het parool geworden van overheden, bedrijven en onderzoeksinstituten. Duurzaamheid vereist samenwerking tussen instellingen en disciplines, het kan niet alleen in technologische termen worden vertaald. Wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) spelen echter een belangrijke rol bij duurzame ontwikkeling in de 21ste eeuw.

De kwetsbaarheid van kleine eilandstaten voor ecologische en economische schokken vereist een multidisciplinair antwoord op duurzame ontwikkeling. In dit perspectief is het duidelijk dat onze landen, samenlevingen en industrie eisen van toekomstige innovators, opvoeders, onderzoekers en leiders die de meest dringende uitdagingen zowel vandaag als morgen kunnen oplossen.121314_IMG_9793.jpg

Duurzame eilandoplossingen door middel van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde zullen duurzaamheidsbeleid op academisch niveau belichamen en de veerkracht in kleine eilandstaten ondersteunen, terwijl ook personeel wordt opgeleid dat over de vaardigheden en capaciteit beschikt om dit beleid te realiseren.

SISSTEM biedt de (onderzoeks-) vaardigheden en disciplines, ondersteund door zijn onderzoekscentra en laboratoria, in het kader van het bereiken van duurzame ontwikkeling met een focus op duurzame energie, milieubewustzijn, duurzame technologie en engineering, evenals informatica en gegevens wetenschappen.

Daartoe heeft de University of Aruba , in samenwerking met de KU Leuven en met financiering van de Europese Unie, SISSTEM opgezet: Sustainable Island Solutions through Science, Technology, Engineering and Mathematics.

Bachelor programma

De University of Aruba biedt dit innovatieve bachelorprogramma (BA-STEM) aan in samenwerking met gerenommeerde partners zoals de KU Leuven (België). Het richt zich op duurzame ontwikkeling in de context van kleine eilandstaten. Dit driejarige BA-STEM-programma met 180 credits is ontworpen om de volgende generatie ingenieurs, analisten, beleidsmakers en onderzoekers voor te bereiden op de uitdagingen waarmee duurzame ontwikkeling wordt geconfronteerd. Het is gebaseerd op een curriculum dat een grondige en brede basis in STEM-theorie combineert met toegepaste praktijk in kleine eilandstaten.

De BA-STEM zal lokale, regionale en internationale studenten aantrekken die een solide basis in STEM-velden willen ontwikkelen met een focus op duurzaamheid.

Doelgroep

  1. De eerste doelgroep van het programma is de Arubaanse markt. Voor Arubaanse / Caribische VWO-afgestudeerden met een achtergrond in exacte wetenschappen en voor alumni van het UA Academic Foundation Year die de STEM-keuzelijn hebben gevolgd, is toelating onvoorwaardelijk.
  2. De tweede doelgroep is de regionale markt. De specifieke focus van het programma zal hoogstwaarschijnlijk studenten naar het Caribisch gebied trekken.
  3. De derde doelgroep is de internationale markt: Engelse bekwame studenten uit kleine eilandstaten in bijvoorbeeld de Stille Oceaan en in de Indische Oceaan, evenals studenten uit landen die werken met landen en gebieden overzee.
  4. De vierde en meest diverse, de doelgroep is de internationale wisselmarkt. Studenten van academische partners van de UA's en de KU-Leuven's - Caribbean, Erasmus en andere internationale - kunnen via uitwisseling deelnemen aan het BA-STEM-programma.

Toelatingseisen

Toelating op basis van diploma's die hierboven niet zijn vermeld, wordt beoordeeld op basis van het Nederlandse NUFFIC-diploma erkenningskader.

https://www.nuffic.nl/en/subjects/your-foreign-diploma-in-the-netherlands/

VWO / IB / AFY niveau met exacte wetenschappen track:

Voor afgestudeerden van deze programma's met een achtergrond in exacte wetenschappen is toelating onvoorwaardelijk.

VWO / IB / AFY-niveau zonder exacte wetenschappen:

Voor afgestudeerden van deze programma's zonder een achtergrond in exacte wetenschappen, zullen remediërende zomerprogramma's en examens worden georganiseerd.

HAVO / CXC niveau:

Voor afgestudeerden van deze programma's is toelating na voltooiing van AFY met de STEM-keuzelijn onvoorwaardelijk.121315_CopyofIMG_0359.jpg

Afgestudeerde profielen

Over het algemeen komen de afgestudeerden in aanmerking voor BA-functies in laboratoria, de industrie, de publieke sector en milieu- en ontwikkelingsbureaus. Vanwege de aard van het programma, zullen de afgestudeerden een achtergrond hebben die voldoende breed is om zich aan te passen aan en zich te ontwikkelen in een breed scala van middelgrote en hogere functies. De specialisatie bepaalt mede het concurrentievermogen van de afgestudeerden voor meer gespecialiseerde functies.

De specifieke focus van het programma op duurzame ontwikkeling in kleine eilandstaten zal de afgestudeerden een sterk voordeel geven in functies die specifieke vaardigheden en contextuele kennis vereisen voor uitdagingen in kleine eilandstaten, in het Caribisch gebied en daarbuiten. De BA-STEM zal de toegang tot MA-programma's in een breed scala van STEM- en duurzaamheidsstudies vergemakkelijken.

De University of Aruba in samenwerking met de KULeuven een multidisciplinair masterprogramma aanbieden in duurzame ontwikkeling in kleine eilandstaten dat ook toegang zal verlenen aan afgestudeerden van het BA-STEM-programma.

leerplan

De bachelor STEM met een focus op duurzame ontwikkeling in kleine eilandstaten biedt een brede basis voor deelnemende kandidaten waarmee de studenten kennis en vaardigheden op STEM-velden kunnen ontwikkelen en zich kunnen specialiseren in een specifiek studiegebied. De diversificatie van het programma zal voornamelijk zijn oorsprong vinden in internationale en regionale uitwisseling voor laboratoriumwerk, specialisatie en voor veldwerk in samenwerking met de partners van de UA. Studentenmobiliteit zal een sleutelrol spelen bij het bereiken van deze diversificatie in het 180 studiepuntenprogramma. De taal van het programma is Engels.

Elk jaar van het programma bevat een praktische component (integratief project 1, integratief project 2 en scriptie) die zorgt voor de toepassing van de kennis van de studenten.

Programma en credits overzicht

120087_Capture12.JPG

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The University of Aruba (UA) is a modern university offering higher education, research, and social services to Aruba and the surrounding regions. Embedded in the Aruban society, the UA is a model in ... Lees meer

The University of Aruba (UA) is a modern university offering higher education, research, and social services to Aruba and the surrounding regions. Embedded in the Aruban society, the UA is a model in cultural diversity that represents the make-up of the Aruban culture itself, with students from the Caribbean, European, Latin, Asian, and American family backgrounds. Lees Minder