Lees de Officiële Beschrijving

De bacheloropleiding Media en Cultuur plaatst het snel veranderende wereldwijde medialandschap centraal en leidt studenten op om zich daarin kritischer te positioneren, hen voor te bereiden op een carrière in de media, bij culturele instellingen en in de academische wereld.

Mediaculturen

De wereld waarin we leven is diepgaand gemedieerd. Veel aspecten van ons dagelijks leven zijn nu fundamenteel gestructureerd en geïnformeerd door media, zoals televisie, film en nieuwe media - van kunst, politiek, economie tot onze collectieve herinneringen. Dit is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd door onze voortdurende betrokkenheid bij media door het gebruik van smartphones, apps en social-mediaplatformen, waaronder YouTube, Instagram, Facebook, Netflix, WeChat, WhatsApp en Snapchat. We consumeren voortdurend en houden ons bezig met speelfilms, televisieprogramma's, documentaires en vele andere soorten audiovisuele "teksten". De behoefte om audiovisueel discours te begrijpen en te analyseren is daarom urgenter dan ooit - op alle mediaplatforms.

Als student Media en cultuur onderzoek je hoe en waarom bepaalde media bepaalde rollen hebben in verschillende culturele contexten. Je zult onderzoeken hoe zij onze aandacht trekken en richten, en onze ervaringen van de wereld vormgeven. Het programma nodigt je uit om een ​​meer kritische betrokkenheid bij media te ontwikkelen door je te leren over de geschiedenis en theorie van film, televisie en crossmediale cultuur. Studeren hoe bepaalde verhalen of feiten worden gepresenteerd en verspreid door media, wiens belangen ze dienen en welke werelden ze creëren, staat centraal in dit programma. Je leert ook hoe media-objecten worden gemaakt, gepositioneerd en gebruikt in de wereld, evenals hoe je ze zelf kunt maken en gebruiken.

Zijn media en cultuur iets voor jou?

Media en cultuur is het ideale programma als:

 • Je bent geïnteresseerd in cultuur en media in de breedste zin van het woord.
 • Je hebt culturele en creatieve interesses, maar ook een kritische en onderzoekende houding.
 • Je hebt een grote passie en intellectuele nieuwsgierigheid naar film, televisie, populaire cultuur, wereldwijde cultuur, crossmediale praktijken en / of kunst.
 • Je wilt graag onderzoeker worden, mediabedrijven adviseren of begeleiden, werken bij een media-onderzoeksbureau, in de creatieve industrie, in de media, voor culturele organisaties of in de academische wereld.

Waarom studeer je Media en Cultuur aan de UvA?

 • Het biedt onderwijs van wereldklasse: de UvA staat op de 1e plaats in de wereld voor mediastudies in de QS World University Rankings 2018.
 • Je wilt deelnemen aan een programma dat de meest recente, geavanceerde ontwikkelingen in het vakgebied biedt, maar je ook kunt gebruiken om je eigen specialisaties en academische interesses na te streven.
 • U wilt een breed overzicht krijgen van alle culturele aspecten van media en - vanaf het eerste jaar - zich verder specialiseren in film, televisie of nieuwe media.
 • Je wilt het brede, snelgroeiende veld van media bestuderen vanuit een cultureel en interdisciplinair, crossmediaal perspectief en vanuit een breed scala aan media-onderzoeksmethoden; inclusief cognitieve analyse, politieke en filosofische analyse.
 • Je ziet jezelf als behorend tot een ambitieuze, internationale intellectuele omgeving: in groepen en onafhankelijk bespreek je het wereldwijde medialandschap met vooraanstaande experts van over de hele wereld, evenals een internationale studentengemeenschap.
 • Het programma biedt veel verbindingen met de stad Amsterdam, een centrum voor bioscopen, televisiestudio's, nieuwe media, musea, festivals en culturele instellingen.
 • Het programma biedt inspirerende carrièremogelijkheden: afgezien van carrières op academisch gebied, gaan afgestudeerden werken bij productiebedrijven voor film, televisie, nieuwe media, in advertenties en in de creatieve industrie, als onderzoekers, producenten, regisseurs, creatieve redacteuren en journalisten. Ze kunnen ook posities bekleden als projectmanagers, adviseurs, curatoren en programmeurs bij distributeurs, omroepnetwerken, festivals, musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen, of commerciële bedrijven.
 • Het programma Media en cultuur werkt vaak samen met toonaangevende media-instellingen in Nederland, zoals het EYE Filmmuseum, het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Stedelijk Museum, en televisieomroepen en productiebedrijven.
 • Het programma bevordert ook intensief contact met nieuwe media-instellingen zoals de Waag Society, het Nederlands Mediakunst Instituut Montevideo, Mediamatic, het Virtueel Platform E-cultuur Kennisinstituut en andere culturele instellingen die werken met (nieuwe) media, zoals Paradiso, De Balie en De Melkweg.
 • Na het behalen van je bachelor kun je je aanmelden voor een van de vele masteropleidingen van de UvA, inclusief hun aanbod aan geavanceerde Media en Cultuurstudies.

Diploma

Media en cultuur is een geaccrediteerde opleiding. Na afronding van dit programma ontvang je een wettelijk geaccrediteerd bachelordiploma en de titel Bachelor of Arts (BA).

Carriere vooruitzichten

Als afgestudeerde Media en Cultuur hebt u unieke academische vaardigheden ontwikkeld die relevant zijn voor een carrière in uw specifieke vakgebied, evenals een scala aan werkgelegenheidskansen waarbij een kritische, nieuwsgierige en onafhankelijke instelling essentieel is.

Opleiding te volgen in:
Engels
University of Amsterdam

Zie 16 andere vakken van University of Amsterdam »

Laatst bijgewerkt op October 16, 2018
Deze cursus is Campus based
Begindatum
Sept. 2019
Duration
36 maanden
Voltijd
Prijs
2,060 EUR
Het collegegeld voor het academische jaar 2018-2019 is: EU / EER-studenten € 2.060 per jaar; niet-EU / EER-studenten € 9.280 per jaar. Er kunnen extra kosten van toepassing zijn.
Deadline
Apr. 1, 2019
Non-EU nationals: 1 April 2019; EU nationals: 1 May 2019
Op locaties
Op datum
Begindatum
Sept. 2019
Aanmeldingslimiet
Apr. 1, 2019
Non-EU nationals: 1 April 2019; EU nationals: 1 May 2019

Sept. 2019

Location
Aanmeldingslimiet
Apr. 1, 2019
Non-EU nationals: 1 April 2019; EU nationals: 1 May 2019
Einddatum