Bachelor of Science in logistieke engineering

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Benieuwd hoe de pakketbezorger je nieuwe telefoon zo snel kan bezorgen? De aanleiding ontdek je tijdens de opleiding Logistics Engineering, waar je alles leert over management en logistiek bij bedrijven en organisaties.

Vandaag bestellen, morgen in huis. Het lijkt eenvoudig, maar het proces erachter is complex. Hoe kan het dat jouw nieuwe sneakers zo snel bij je thuis worden bezorgd, ook al komen ze van de andere kant van de wereld? Grote bedrijven als bol.com, DHL en Amazon staan dagelijks voor de uitdaging om hun producten op tijd bij hun klanten te bezorgen. En door nieuwe technieken en methodes zijn bedrijven continu bezig met hun logistieke proces. Denk aan zelfrijdende vrachtwagens, drones die producten bij je voor de deur bezorgen, of robots in het magazijn.

Logistiek is overal, of het nu om producten, evenementen, informatie of mensen gaat. Tijdens de vierjarige opleiding Logistics Engineering leer je deze processen bij bedrijven en organisaties analyseren, verbeteren, plannen of (her) ontwerpen. Veel van het geleerde pas je direct toe in de praktijk door middel van stages en projecten. Deze opleiding biedt uitstekende kansen op een baan: werkgevers in binnen- en buitenland willen graag logistiek managementtalent hebben. Deze opleiding wordt aangeboden in het Nederlands en Engels. Kies je voor het Engelstalige programma, dan volg je lessen met studenten van over de hele wereld.

139836_HZUniversityofAppliedSciences17.jpgHZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139836_HZUniversityofAppliedSciences17.jpg" />

Programma

1e en 2e jaar

Tijdens het eerste studiejaar maak je kennis met de basisprincipes van logistiek. Je leert meer over de logistieke sector en krijgt een duidelijk beeld van je toekomstige carrière. Je gaat aan de slag met onderwerpen als internationale logistiek, financieel management en evenementenlogistiek. In je tweede studiejaar ligt de focus vooral op management- en veranderingsprocessen. Daarnaast verdiep je je kennis over de wereld van logistiek. Je behandelt onderwerpen als marketing en exportmanagement, distributielogistiek, productieplanning en je traint je praktische managementvaardigheden (wat voor soort manager ben jij en hoe pas je je leiderschapsstijl aan in contact met andere medewerkers). Daarnaast volg je Engelse les en leer je hoe je een onderzoeksproject kunt starten en uitvoeren. Eén dag in de week loop je als stagiair bij een logistiek bedrijf of ben je actief in het bestuur van de studievereniging van de opleiding. Bovendien ga je regelmatig op excursies in binnen- en buitenland en naar verschillende bedrijven zoals CoolBlue, Coca-Cola en de luchtmacht. Ook bezoek je deze bedrijven en volg je gastcolleges.

3e en 4e jaar

In je derde studiejaar loop je stage of volg je een minor in binnen- of buitenland. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en kunde. Je kunt een minor volgen aan de HZ of aan een andere hogeschool in binnen- of buitenland.

In je vierde studiejaar verdiep je je kennis in een van de specialisaties van de opleiding en loop je stage bij een bedrijf waar je afstudeeronderzoek gaat doen. Voor je onderzoek analyseer je een probleem bij een logistiek bedrijf en bedenk je de beste oplossing. Onderzoek kan omvatten hoe de opslag van vrachtschepen kan worden verbeterd, hoe de wachttijden in de zorg kunnen worden verbeterd of hoe een benchmark van verschillende havens kan worden gemaakt. Je kiest ook een specialisatie. Alle lessen in het vierde jaar zijn in het Engels.

specialisaties

In het vierde studiejaar kun je kiezen uit een van de volgende specialisaties: Supply Chain Management, Human Logistics Management of Maritime Logistics Management.

Voorraadketenbeheer

Als supply chain manager plan, coördineer en bewaak je de stroom (supply chain) van producten en diensten van leveranciers naar klanten. In deze specialisatie leer je hoe je dit proces kunt stroomlijnen door middel van een goede productplanning, transport, bestellingen, bedrijfsvoorraad en opslag.

Human Logistics Management

Bij Human Logistics Management verdiep je je kennis van evenementenbeheer en mensgerelateerde logistieke processen. Deze processen kunnen variëren van managementactiviteiten, planning van festivals of grootschalige militaire acties tot rampenlogistiek en het verbeteren van processen in de zorg.

Maritiem logistiek management

Als manager maritiem logistiek coördineer je bijvoorbeeld de goederenstroom in de haven. U controleert of het transport is verlopen zoals gepland, maar u moet ook de opslag regelen. Je focus ligt op vracht die over zee of water wordt vervoerd, maar je bestudeert ook de organisatie van nieuwe havenfaciliteiten, terminals en werven.

139835_HZUniversityofAppliedSciences18.jpgHZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139835_HZUniversityofAppliedSciences18.jpg" />

Vereisten

Voordat je je aanmeldt voor de opleiding Logistics Engineering, moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Logistics Engineering heb je nodig:

 • Een kwalificatie gelijkwaardig aan een Nederlands diploma secundair onderwijs, waarmee u toegang krijgt tot het hoger onderwijs.
 • Goede kennis van wiskundig. Economie of natuurkunde zou een voordeel zijn.
 • Goede beheersing van geschreven en gesproken Engels. Je niveau Engels moet gelijk zijn aan een IELTS-score van 6,0.

Alternatief toelatingsexamen

 • Als u niet over het juiste middelbare schooldiploma beschikt, en u bent minimaal 21 jaar oud, kunt u van deze vereiste worden vrijgesteld. De HZ biedt de mogelijkheid om een vervangend toelatingsexamen af te leggen.

Collegegeld

Het bedrag dat u moet betalen, is afhankelijk van uw nationaliteit en de opleiding waarvoor u zich heeft aangemeld.

EU-studenten:

 • Het collegegeld 2020-2021 voor EU-studenten bedraagt: € 2.143 *

* 50% reductie collegegeld

EU-studenten en studenten met een Noorse, Zwitserse, IJslandse, Liechtensteinse of Surinaamse nationaliteit hebben recht op 50% korting op het Nederlandse collegegeld voor het eerste studiejaar. De halvering geldt voor alle studenten die voor het eerst in het studiejaar starten met een bachelordiploma (of associate degree) aan een bekostigde hogeschool of universiteiten in Nederland. Studenten die het instellingscollegegeld betalen, hebben geen recht op halvering van het collegegeld.

Niet-EU-studenten:

 • Het instellingscollegegeld 2020-2021 voor niet-EU-studenten bedraagt: € 7.835, -

Vergoedingen en financiën

Naast het collegegeld en de kosten van levensonderhoud zijn er extra kosten voor je studieprogramma (studiemateriaal, excursies en boeken). In de eerste twee jaar bedragen deze kosten circa € 750, - per jaar.

Beurzen

Hoewel ze in andere landen gebruikelijk zijn, zijn beurzen, vooral volledige beurzen, zeldzaam in het Nederlandse onderwijssysteem. Er zijn echter enkele beurzenopties beschikbaar bij de HZ.

Holland Scholarship voor inkomende studenten

De Holland Scholarship wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Nederlandse universiteiten en hogescholen. De Holland Scholarship is voor inkomende studenten die niet oorspronkelijk uit de EER komen en niet eerder in Nederland hebben gestudeerd en die van plan zijn om in het kader van diplomamobiliteit naar de HZ University of Applied Sciences te gaan. De toegekende beurs is geen volledige beurs. Het heeft een waarde van € 5.000,00 en wordt slechts voor één jaar toegewezen.

Voorwaarden voor toewijzing:

 • De student komt niet uit de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
 • De student heeft niet eerder in Nederland gestudeerd.
 • De student heeft een IELTS van 6.5 (of hoger) of een equivalent.
 • De student wil zich inschrijven voor een voltijdse (vierjarige of driejarige) bacheloropleiding aan de HZ.
 • De student is reeds (voorwaardelijk) toegelaten tot de bacheloropleiding van de HZ zoals aangegeven bij zijn / haar beursaanvraag.

Hoe u de Holland Scholarship aanvraagt

Studenten kunnen de beurs aanvragen door voor 1 mei van hun startjaar een e-mail te sturen naar study@hz.nl. In deze e-mail dient de student de redenen aan te geven om voor de betreffende opleiding van de HZ Bachelor te kiezen. De student moet ook een kopie van zijn / haar CV met de e-mail meesturen. De aanvragen worden beoordeeld door een tweekoppige HZ Scholarship Committee, voorgedragen door de academiedirecteuren. De HZ Scholarship Committee kent de beurs toe op basis van eerdere academische resultaten, motivering voor het kiezen van een studieprogramma en CV-aanvragers worden binnen 6 weken na de aanmelddeadline van 1 mei op de hoogte gesteld van de beslissing.

Mobiliteitsbeurzen

Ben je student aan de HZ University of Applied Sciences en denk je tijdens je studie aan studeren of onderzoek doen of stage lopen buiten Nederland, dan kun je een studiebeurs aanvragen.

HZ-subsidie

De HZ biedt een HZ Grant aan voor studenten die studeren of een onbetaalde stage lopen buiten de EU. Voor zover bekend is de HZ de enige hogeschool in Nederland die haar studenten subsidieert met een beurs.

Holland Scholarship

Deze beurs is bedoeld voor voltijdstudenten van de HZ die willen studeren, onderzoek doen of stage willen lopen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. De Holland Scholarship is een beurs die beschikbaar wordt gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met Nederlandse universiteiten en hogescholen. De beurs bedraagt een eenmalige uitkering van € 1.250, - en is bedoeld als tegemoetkoming in je studiekosten.

Erasmus + beurs

Als je een deel van je studie bij een HZ-partnerinstituut binnen de EU of een stage binnen de EU doet, kun je deze beurs aanvragen. De Erasmus + is een beurs die de Europese Unie beschikbaar heeft gesteld om studenten uit haar lidstaten te stimuleren om tijdens hun opleiding ervaring op te doen in het buitenland; om hun talen te verbeteren, om kennis te maken met andere culturen, enz. De beurs dient ook als vergoeding voor de reis- en verblijfkosten die een studie / stage in het buitenland met zich meebrengt. Het is duidelijk dat de Erasmus + -beurs niet alle kosten dekt die u in het buitenland zult hebben.

Zodra je student bent aan de HZ, kunnen wij je helpen bij het aanvragen van een beurs.

139832_HZUniversityofAppliedSciences20.jpgHZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139832_HZUniversityofAppliedSciences20.jpg" />

Na het afstuderen

Bachelor diploma

Gefeliciteerd, je bent nu afgestudeerd! Vanaf nu mag je de titel 'Bachelor of Science' voeren.

Heb je deelgenomen aan het Honours Programme? Bij je bachelordiploma krijg je een extra certificaat.

Carriere vooruitzichten

Na je afstuderen heb je voldoende kennis opgedaan om ervoor te zorgen dat de verbinding tussen alle ketens van een logistiek proces naadloos verloopt. Je kunt bij een transport- en distributiebedrijf, een rederij of een adviesbureau werken als inkoper, logistiek manager, adviseur, supply chain manager of materiaalmanager. Logistiek managers zijn altijd in trek, dus na je afstuderen ben je snel aan het werk.

Verdere studies

Met een HZ-bachelordiploma kun je je inschrijven voor een masteropleiding. Als je dit in het buitenland wilt doen, kun je meestal meteen aan de slag. Als je dit aan een onderzoeksuniversiteit in Nederland wilt doen, kan het zijn dat je een premasterprogramma moet volgen.

139837_HZUniversityofAppliedSciences5.jpgHZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139837_HZUniversityofAppliedSciences5.jpg" />

Laatst bijgewerkt op sep 2020

Over de school

HZ University of Applied Sciences is located in the South-West of the Netherlands. With a population of some 4,800 national and international students, we are a small university with a personal approa ... Lees meer

HZ University of Applied Sciences is located in the South-West of the Netherlands. With a population of some 4,800 national and international students, we are a small university with a personal approach. HZ offers high-quality study programs. Since 2011 -so for the past nine years- HZ has been in the top three of Dutch multidisciplinary universities of applied sciences. Lees Minder
Vlissingen , Middelburg + 1 Meer Minder