Bachelor of Science in voedingswetenschappen en technologie
Kaunas University of Technology
Belangrijke informatie
Campuslocatie
Kaunas, Litouwen
Talen
Engels
Studieformaat
Op de campus
Duur
4 jaar
Tempo
Full time
Collegegeld
EUR 3.727 / per year
Deadline voor aanmelding
Informatie aanvragen
Eerste startdatum
Sep 2024
Invoering
Mensen dagelijks voorzien van kwalitatief, veilig en gezond voedsel is een van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen waarmee voedingswetenschappers en -technologen vandaag worden geconfronteerd. Door de bachelor Food Science and Technology aan de KTU te studeren, verwerf je de interdisciplinaire competenties en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomstige voedseltechnoloog op het gebied van voedselchemie, microbiologie, voeding, technologie en engineering. Ook integreert u specialistische kennis met de grondbeginselen van ondernemerschap en economie.
Dit is een van de weinige bacheloropleidingen in Litouwen op het gebied van levensmiddelentechnologie en de enige die het internationale EQAS-Food Label keurmerk heeft gekregen. KTU is de enige universiteit in de Baltische staten die opleidingen aanbiedt op internationaal niveau die met dit keurmerk zijn geaccrediteerd.
- Toegang tot de levensmiddelentechnologielaboratoria, die zijn voorzien van technologische lijnen op pilotschaal die worden gebruikt om verschillende technologische processen te modelleren en uit te voeren;
- De studenten doen praktische vaardigheden op door samen te werken met ervaren voedseltechnologen en betrokken te zijn bij het oplossen van problemen in het echte leven;
- De afgestudeerden van dit programma worden door de werkgevers gewaardeerd om hun unieke mix van vaardigheden en kennis op het gebied van voedseltechnologieën, voedseltechnologie, voedselchemie en microbiologie.
Galerij
toelatingen
leerplan
Een kruispunt tussen exacte en levenswetenschappen
Voedingswetenschap is nauw verwant aan wiskunde, microbiologie, voedselchemie en technische wetenschappen. De kennis op al deze gebieden is voor een specialist noodzakelijk voor het effectief uitvoeren van de dagelijkse functies van de levensmiddelentechnoloog.
Voor de onderzoeken worden bekende levensmiddelentechnologen uitgenodigd
In deze opleiding wordt de theoretische kennis aangevuld met praktische vaardigheden die toekomstige specialisten ontwikkelen met behulp van ervaren levensmiddelentechnologen. Door het gezamenlijke werk met hen in de laboratoria kunnen toekomstige levensmiddelentechnologen zichzelf controleren en hun eerste ideeën in de praktijk uitproberen.
Goede kennis van de algehele voedselketen
De voedseltechnoloog werkt in een bedrijf en neemt deel aan verschillende activiteiten die verband houden met voedselproductie, veiligheid, kwaliteit, distributie en consumptie, waardoor hij specialistische kennis kan integreren met de basisprincipes van voeding, zaken en management.
Programma resultaat
Competenties van de student
- Fysische en chemische analyse van voedsel: analyse van de samenstelling en eigenschappen van de voedingssubstantie, de functie ervan in het voedsel en de functie in het menselijk organisme, waarbij de vaardigheden van onderzoekswerk worden toegepast;
- Microbiologische analyse van voedsel: Kennis van de samenstelling, eigenschappen van micro-organismen, hun voorkomen in voedsel, biochemische processen;
- Beheer van voedselkwaliteit en -veiligheid: Vaststelling en borging van productiemethoden, materiaal- en kwaliteitsnormen;
- Technologieën en engineering: Ontwerp van voedings- en cateringbedrijven, organisatie van de productie, kennis van apparatuur, processen en systemen in de voedingsindustrie.
Vaardigheden van de student
- In staat om technologieën voor voedings- en cateringproducten te analyseren, modelleren, ontwerpen en installeren, productieprocessen te organiseren, uit te voeren en te beheren en de productveiligheid en kwaliteit te waarborgen;
- In staat om innovaties in de voedingswetenschap en -technologieën te volgen en te analyseren, de nieuwste kennis en ontwerpvaardigheden toe te passen bij de ontwikkeling en implementatie van voedseltechnologieprojecten voor de verbetering van de voedingswaarde, kwaliteit en veiligheid van producten;
- In staat om het onderzoek naar de samenstelling, kwaliteit en veiligheid van voedsel- en cateringproducten te plannen, uit te voeren en te analyseren, met behulp van moderne technologische, analytische en softwareapparatuur;
- In staat om de principes van goede laboratoriumpraktijken toe te passen, zowel individueel als in teamverband effectief te werken, de resultaten van het werk mondeling en schriftelijk te presenteren en de impact van technologische en technische oplossingen op het publiek en het milieu te begrijpen.
Carrièremogelijkheden
De afgestudeerden vinden gemakkelijk een baan bij bedrijven in de voedingsindustrie
De voedingsindustrie is een van de belangrijkste en grootste economische sectoren in Litouwen. De werkgevers waarderen de afgestudeerden van dit programma vanwege hun kennis van voedseltechnologieën, voedseltechnologie, voedselchemie en microbiologie, evenals praktische vaardigheden. De meeste potentiële werkgevers zijn zelf afgestudeerd aan deze opleiding.
Je zou kunnen worden
Specialist-technoloog van de voedingsindustrie
- Organisatie en beheersing van technologische productieprocessen;
- Voorbereiding van technologische documenten, begrip van verwerkingsnormen, technische specificaties in overeenstemming met professionele integriteit en ethische normen;
- Kwaliteitsborging en controle van de vervaardigde producten.
scheikundige
- Uitvoeren van chemische onderzoekswerkzaamheden, ontwikkeling of verbetering van concepten, maatregelen, theorieën en methoden;
- Uitvoering van experimentele werken, tests en analyse;
- Deelname aan interdisciplinaire wetenschappelijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in samenwerking met specialisten op verschillende gebieden.
Diëtist en voedingsspecialist
- Implementatie van preventieve programma's en strategieën met betrekking tot voedselveiligheid, kwaliteit van water, verontreinigde en gevaarlijke stoffen;
- Planning van voeding en menu's, toezicht op het bereiden en serveren van voedsel, toezicht op de hoeveelheid en kwaliteit van het gegeten voedsel;
- Uitvoering van onderzoekswerken op het gebied van voeding, verspreiding van hun resultaten op wetenschappelijke conferenties en andere evenementen.
Voedselveiligheid en kwaliteitsmanager
- Kennis van kwaliteitsnormen en -processen, borging van etikettering en andere vereisten;
- Beoordeling van kwaliteitsindicatoren in de prestaties van het specifieke bedrijf, voorbereiding van aanbevelingen;
- Controle op de naleving van sanitaire hygiënenormen.
Kwaliteitsmanager
- Ontwikkeling en verbetering van kwaliteitsindicatoren in de specifieke bedrijfsprestaties;
- Beheer van kwaliteitsverbeteringsactiviteiten en -processen;
- Introductie en onderhoud van kwaliteitsborgingsnormen en -processen.
De chemicus van de voedingsindustrie
- Controle van grondstoffen, materialen die worden gebruikt bij de productie, technologische processen en kwaliteit van afgewerkte producten;
- Vaststelling van controlenormen en procedures voor het verzekeren van de veiligheid van werknemers en chemische productieactiviteiten;
- Verwerking van laboratoriumdocumenten in overeenstemming met de voorschriften voor documentvoorbereiding en -opslag.
Productcreatie en -ontwikkelingsmanager
- Creatie van nieuwe producten, hun ontwikkeling en introductie in productie;
- Coördinatie van het proces van productcreatie met productie- en commerciële afdelingen;
- Zoek naar innovaties en hun testen.