Water is een van de belangrijkste stoffen op aarde. Het is essentieel voor veel van de dingen die we nodig hebben en waarvan we genieten in het leven: voedsel, vervoer en recreatie, maar het beheer ervan kan ook voor serieuze uitdagingen zorgen. Over de hele wereld kampen waterbeheerders met droogte, overstromingen, zeespiegelstijging, overbevissing, vervuiling, plastic soep en vele andere risico's voor zowel onze natuurlijke omgeving als onze samenleving. We hebben waterbeheerders nodig om onze toekomst veilig te stellen!
Tijdens het waterbeheerprogramma ontwikkel je je in je eigen vakgebied terwijl je je concentreert op de grote watergerelateerde problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd en op oplossingen voor duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, zoals beschikbaarheid van zoet water, schone zeeën, voedselproductie, gezonde ecosystemen, biodiversiteit. , en kustveiligheid.
De HZ werkt intensief samen met professionals in de watersector. Je werkt vanaf de eerste dag van je studie aan praktijkopdrachten van bedrijven of onderzoeksinstellingen. Dit is ongelooflijk belangrijk, aangezien dit je grondig zal voorbereiden op je carrière. Je wordt opgeleid met de laatste kennis uit het vak en je leert hoe je theorie en praktijk effectief kunt combineren.
Vanaf het begin werk je aan real-life cases en ontdek je je interesse en talenten. Na het eerste semester kun je kiezen voor één van deze drie studietrajecten: Aquatische Ecotechnologie, Deltamanagement en Ruimtelijke Planning & Ontwerp.
HZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139851_HZUniversityofAppliedSciences3.jpg" />Aquatische ecotechnologieJe analyseert de zoet- en zoutwaterproblematiek diepgaand en stelt oplossingen voor om deze vanuit technische en andere perspectieven op te lossen. Je focust op waterkwantiteit en -kwaliteit, waterrecycling, biologie en herstel van biodiversiteit om ecosysteemdiensten te verbeteren. Je werkt met milieuchemie en leert hoe je water kunt zuiveren voor verschillende doeleinden. Je bedenkt natuurvriendelijke oplossingen voor traditionele waterkering en kijkt hoe mensen zich kunnen aanpassen aan veranderende klimaatpatronen.Jaar eenIn het eerste jaar leer je alles over de verschillende lagen van een deltagebied: de basislaag, de netwerklaag en de bezettingslaag. Je pakt elke laag acht weken aan. Je werkt aan biologie, ecologie, aardrijkskunde, scheikunde, economie en management, en beleid.
Basislaag (aarde en water)Ontdek alles over wat er in en rond het water leeft en hoe veranderingen in de bodem het milieu kunnen beïnvloeden.Netwerklaag (wegen, dijken, havens en steden)
Ecologie staat centraal tijdens deze laag. Je leert hoe ons ecosysteem onze samenleving beïnvloedt en hoe je hier de vruchten van kunt plukken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de energie die wordt opgewekt door de zon, het zand dat de kustlijn verdedigt, maar ook de ontpoldering. Je kijkt over de grenzen: hoe ga je om met verschillende klimaten en culturen? Denk aan daken waarop rijst kan worden verbouwd en die in Azië tegelijkertijd ook water kunnen zuiveren. Je leert ook vooruit te kijken. Je brengt samen met je projectgroep een bepaald gebied in kaart en voorspelt de ontwikkeling ervan de komende vijftien jaar.
Beroepslaag (menselijke activiteit in het gebied)Tijdens deze laag kijk je naar het ontwerp: het (her) inrichten van een ruimte voor de leefomgeving van zowel mens als dier. Je richt je op waterveiligheid, maar ook op de samenleving en marketing. Natuur en water staan hier centraal. En tot slot combineer je alles wat je hebt geleerd in een project en breng je vervolgens alle lagen van een Europese delta in kaart.Jaar tweeJe werkt met milieuchemie: een tak van chemie gericht op de chemische aspecten van de wereld om ons heen. Belangrijk: het betreft hier voornamelijk stoffen die door menselijke activiteiten in het milieu zijn gekomen. Je analyseert bijvoorbeeld een meer waarin blauwgroene algen groeien. Vissen sterven als gevolg van blauwgroene algen. Het watersysteem is verstoord en kan vervolgens gaan stinken en soms zelfs giftig zijn. Dit komt steeds vaker voor als gevolg van klimaat- en temperatuurveranderingen. Je kunt je kennis verder ontwikkelen als je al in je vooropleiding scheikunde hebt gestudeerd.
In het tweede kwartaal kijk je hoe mensen zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld als gevolg van meer regen en stijgende waterstanden in rivieren. Denk bijvoorbeeld aan Louisiana, een gebied dat gemiddeld eens in de drie jaar wordt getroffen door een orkaan. De bewoners moeten hun woning beschermen, hun evacuatieroutes kennen en hun leefomgeving weer kunnen opbouwen zodra ze weer in hun eigen woonomgeving mogen.
Bouwen met de natuur staat in het derde kwartaal centraal. Traditionele oplossingen, zoals betonnen waterkeringen, zijn vaak minder milieuvriendelijk. Ecologische oplossingen worden daarom steeds belangrijker. We houden onze voeten droog, de oplossing is vaak mooier en de natuur staat centraal. Je leert berekenen of deze oplossing over 100 jaar nog voldoende resistent is. Dit gebeurt met behulp van computermodellen.
In het laatste kwartaal maak je kennis met watertechnologie: het zuiveren van water voor verschillende toepassingen voor mens en dier, industrie en natuur. Waar haal je voldoende zoet water en hoe borg je de waterkwaliteit? Je leert hoe je afvalwater verwijdert en zuivert.Jaar drieJe volgt een minor van zes maanden in het derde jaar van de opleiding. Een minor verdiept of verbreedt je kennis en vaardigheden. Je kunt de minor afronden met de onderzoeksgroepen van waterlopen van de HZ, bij een andere HZ-opleiding of je kunt kiezen voor een andere universiteit in binnen- of buitenland. In de tweede helft van het jaar loop je stage bij een organisatie in jouw vakgebied. U kunt zelf kiezen waar u deze werkervaring wilt doen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plaatsing in het Caribisch gebied om een koraalgebied te herstellen, of werken aan visteelt op basis van energie en nutriënten uit de natuur in Nederland.Jaar vierJe volgt de cursus River Basin Management, waarbij je tijdens een veldstudieweek onderzoek doet naar een rivier in een internationaal deltagebied. Je brengt het hele gebied in kaart, inclusief het ecosysteem, je brengt de problemen in kaart en komt met aanbevelingen om de problemen op te lossen. U kunt ervoor kiezen om dieper in te gaan op watertechnologie of natuurlijke watersystemen. Je vult je programma verder aan met cursussen als aquacultuur, waarbij je bijvoorbeeld bezig bent met het kweken van zeevis, schaaldieren, zeekraal en andere zeegroenten of met de energie uit de waterloop.
het laatste deel van je studie studeer je af bij een organisatie naar keuze in binnen- of buitenland. Je kunt ook afstuderen bij een van de onderzoeksgroepen. Aan het einde van het vierde jaar dien je een onderzoeksproject in, waaruit blijkt dat je het bachelorniveau hebt. Dit onderzoek kan bijvoorbeeld gaan over aan welke eisen water in de stad moet voldoen om te voorkomen dat het slecht is voor de volksgezondheid, of het ontwikkelen van een methode waarmee een natuurorganisatie water kan beoordelen en daarmee een passend visbeleid.DeltamanagementAls deltamanager integreer je meerdere disciplines om een visie te ontwikkelen op klimaatopgaven in een gebied. Je ontwikkelt strategieën door rekening te houden met economische, ecologische, ruimtelijke en sociale aspecten van een rivierdeltagebied. Samen met stakeholders ontwikkel je effectieve maatregelen om met klimaatverandering om te gaan. Je leert project- en procesmanagement en interculturele communicatieve vaardigheden om complexe water- en klimaatverandering gerelateerde projecten wereldwijd te beheren.Jaar eenHet eerste semester volg je cursussen met alle studenten Waterbeheer over algemene onderwerpen als wateruitdagingen gerelateerd aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Verder maak je kennis met track-specifieke cursussen om je voor te bereiden op het kiezen van een track na het eerste semester. Je werkt aan professionele ontwikkeling, je Nederlands / Engelse vaardigheden en onderzoek. In het tweede semester begin je met het ontwikkelen van je vaardigheden op het gebied van het maken van visie en projectmanagement. Je leert over waterveiligheid en hoe je stakeholders betrekt.Jaar tweeJe gaat aan de slag met een ontwerp voor een overstromingsgevoelig Europees gebied. Je krijgt de opdracht van een Europese gemeente om een visie op hun gebied op te stellen, om het beter bestand te maken tegen de effecten van klimaatverandering. Je kijkt daarbij naar de sociale, economische, politieke, juridische en culturele aspecten. Je leert hoe je een gebied digitaal in kaart brengt en hoe je je project grafisch vormgeeft.
Amerika is het centrale focuspunt tijdens de tweede helft van het jaar, met name de Mississippi Delta in Louisiana. Dit deltagebied is een van Amerika's grootste natuurgebieden en wordt bedreigd door natuurrampen zoals orkanen. Door de klimaatverandering stijgt het rivierwater, waardoor onvermijdelijk steeds meer delen van het gebied in de rivier verdwijnen. Je stelt een strategisch plan op voor een deel van dit gebied, waarbij je kiest voor een stad of een natuurgebied. Uw ontwerp dient om de veiligheid van het gebied te verbeteren, met behoud van de natuur. Je houdt rekening met de lokale en nationale politieke, culturele en sociale situatie.Jaar drieIn het derde jaar volg je een minor van zes maanden. Een minor verdiept of verbreedt je kennis en vaardigheden. Je kunt de minor afronden met de onderzoeksgroepen van waterlopen van de HZ, bij een andere HZ-opleiding of je kiest voor een andere universiteit in binnen- of buitenland. Je loopt in de tweede helft van het jaar stage in binnen- of buitenland bij een organisatie in jouw vakgebied. U kunt zelf kiezen waar u deze werkervaring wilt doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een werkervaringsplaatsing in Vietnam, waar je zou kunnen kijken hoe verschillende wijken binnen een grote stad kunnen omgaan met klimaatveranderingen, bijvoorbeeld het afvoeren van water na hevige regenval. Of je zou kunnen besluiten om voor een havenbedrijf te gaan werken, om te werken aan het toekomstbestendig maken van het havengebied.Jaar vierAzië staat centraal tijdens je laatste jaar: Vietnam en de Mekongdelta. Klimaatverandering heeft ertoe geleid dat de Mekongdelta nu een van de meest bedreigde deltagebieden ter wereld is. Als de zeespiegel 1 meter stijgt, staat 38% van dit gebied onder water. Dit heeft gevolgen voor de voedselproductie. Je werkt samen met je projectteam aan ruimtelijk ontwerp voor een deel van deze delta. Het ontwerp draagt bij aan voldoende zoet water, voedsel, kustbescherming en voldoende ruimte voor toerisme en recreatie. Hiermee geef je de lokale economie een effectieve boost.
Als beheerder van een Belgisch kustgebied ga je in jaar 4 ook aan de slag met het voorkomen van overstromingen, met natuurlijke oplossingen zoals groene dijken, overstromingsbestendige constructies en het opwekken van energie uit water. Dit doe je samen met studenten van andere waterspecialisaties. En tot slot sluit je je studie dit academiejaar af met een onderzoeksproject. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe grote Europese havens kunnen reageren op de gevolgen van klimaatverandering, of je kunt advies geven over de manier waarop een uitvoerder de vorming van blauwalgen kan voorkomen.Ruimtelijke planning en ontwerpJe richt je op adaptieve planning en het ontwerp van economisch en sociaal dynamische gebieden onder druk van klimaatverandering. Je monitort de effecten van klimaatverandering en ontwerpt ruimtelijke oplossingen over hoe steden en landelijke gebieden kunnen omgaan met wateropgaven. Je moet creatief zijn in plan en ontwerp om de lokale context te verbeteren. U leert hoe u uw strategieën in 2D en 3D kunt visualiseren en communiceren.Jaar eenHet eerste semester volg je cursussen met alle studenten Waterbeheer over algemene onderwerpen als wateruitdagingen gerelateerd aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Verder maak je kennis met track-specifieke cursussen om je voor te bereiden op het kiezen van een track na het eerste semester. Je werkt aan professionele ontwikkeling, je Nederlands / Engelse vaardigheden en onderzoek. In het tweede semester begin je je teken- en ontwerpvaardigheden te ontwikkelen. U leert over planningsbeleid en -voorschriften.Jaar tweePas je plannings- en ontwerpvaardigheden toe in internationale cases. Je leert over het verband tussen ruimtelijke ordening en thema's als circulaire economie, duurzaam toerisme, mobiliteit en energie. Plan en ontwerp voor verschillende lokale contexten. Er komt ook een project over landschapsontwerp en plattelandsplanning. Je gaat op excursies en een projectweek in het buitenland.Jaar drieIn het derde jaar kun je voor je minor en / of stage naar andere landen! Je kunt kiezen voor een minor aan de HZ of een minor aan een andere universiteit in Nederland of in een ander land. En je kunt stage lopen in Nederland of in een ander land.Jaar vierJe past je vaardigheden toe en maakt een ontwerp voor een complex project waar onderwerpen als adaptatie, mitigatie, duurzaamheid, klimaatverandering, infrastructuur, toerisme, voedsel, energie, verstedelijking samenkomen. Ook werk je samen aan een challenge met studenten van andere opleidingen aan een project van een echte opdrachtgever. En je doet je afstudeeronderzoek. Dit kan in Nederland of in een ander land.
HZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139819_HZUniversityofAppliedSciences1.jpg" />Driejarige track Water ManagementMet je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor de Engelstalige driejarige opleiding Watermanagement als je voldoet aan de toelatingseisen. Als je voor deze track kiest, zit je in een klas met internationale studenten. Let op: de driejarige track is niet beschikbaar voor Spatial Planning & Design.ProgrammaTijdens het eerste semester volg je colleges samen met de studenten die het vierjarige programma volgen. Je leert je medestudenten en de opleiding watermanagement kennen, en je bepaalt welke specialisatie je wilt volgen. Vervolgens besteed je twee perioden van zes maanden aan het bestuderen van de specialisatie van je keuze. Halverwege het tweede jaar kies je voor een minor, of loop je stage in binnen- of buitenland. In je laatste studiejaar verdiep je je kennis en kunde in het door jou gekozen vakgebied verder door middel van projecten en lezingen en doe je afstudeeronderzoek in het werkveld.MeesterBen je gepassioneerd geraakt door je studie en wil je je graag verder ontwikkelen in je vakgebied? Is een masteropleiding iets voor jou? Je zou kunnen kiezen voor de 18 maanden durende masteropleiding River Delta Development, een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences , Rotterdam University of Applied Sciences en Van Hall Larenstein. Zo behaal je in vierenhalf jaar zowel je bachelor als je master. Werkgevers staan bij het afstuderen voor je in de rij omdat je zowel praktisch als analytisch geschoold bent.ToelatingDe driejarige opleiding Watermanagement wordt in het Engels gegeven. Om in het tweede semester van de driejarige track te kunnen starten, moet je gemiddeld een 7,5 of hoger op je cijferlijst hebben staan. In dat geval bepaal je samen met je Study Career Coach of het driejarige traject aansluit bij jouw wensen en eisen.ToepassingNa aanmelding voor de opleiding Watermanagement word je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. In dat gesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor het driejarige traject.Toegepast onderzoekHet domein Technologie, Water & Milieu omvat een toegepast onderzoekscentrum. Er wordt onderzoek gedaan op vier terreinen: Resilient Deltas, Building with Nature, Aquaculture en Water Technology. Studenten, onderzoekers en docenten doen samen onderzoek naar deze thema's in samenwerking met bedrijven, overheden en andere onderzoeksinstituten.
Toegepast onderzoek is nauw verbonden met onderwijs. Onze docenten doen mee aan onderzoek en onderzoekers geven lezingen. Vaak zijn de opdrachten die je tijdens je lessen tegenkomt onderdeel van uitdagende projecten waar de onderzoeksgroepen mee te maken hebben. Verder kun je ervoor kiezen om je stage, minor of afstudeerproject uit te voeren met een onderzoeksgroep.VereistenVoordat je je aanmeldt voor de opleiding Watermanagement, moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen.ToelatingseisenOm in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding Watermanagement heb je nodig:Een kwalificatie gelijkwaardig aan een Nederlands diploma secundair onderwijs, waarmee u toegang krijgt tot het hoger onderwijs.
Een goede kennis van een of meer van de volgende vakken verdient de voorkeur: biologie, scheikunde, wiskunde of economie.Alternatief toelatingsexamenAls u niet over het juiste middelbare schooldiploma beschikt, en u bent minimaal 21 jaar oud, kunt u van deze vereiste worden vrijgesteld. De HZ biedt de mogelijkheid om een vervangend toelatingsexamen af te leggen.TaalvereistenAlle cursussen en examens worden in het Engels gegeven, dus je hebt een goede beheersing van het gesproken en geschreven Engels nodig. Het vereiste niveau voor toelating moet een equivalent zijn van de IELTS-score (International English Language Testing System) van 6,0.HZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139809_HZUniversityofAppliedSciences11.jpg" />CollegegeldHet bedrag dat u moet betalen, is afhankelijk van uw nationaliteit en de opleiding waarvoor u zich heeft aangemeld.EU-studenten:Het collegegeld 2020-2021 voor EU-studenten bedraagt: € 2.143 ** 50% reductie collegegeld
EU-studenten en studenten met een Noorse, Zwitserse, IJslandse, Liechtensteinse of Surinaamse nationaliteit hebben recht op 50% korting op het Nederlandse collegegeld voor het eerste studiejaar. De halvering geldt voor alle studenten die voor het eerst in het studiejaar starten met een bachelordiploma (of associate degree) aan een bekostigde hogeschool of universiteiten in Nederland. Studenten die het instellingscollegegeld betalen, hebben geen recht op halvering van het collegegeld.Niet-EU-studenten:Het instellingscollegegeld 2020-2021 voor niet-EU-studenten bedraagt: € 7.835, -Vergoedingen en financiënNaast het collegegeld en de kosten van levensonderhoud zijn er extra kosten voor je studieprogramma (studiemateriaal en boeken). Deze kosten bedragen circa € 300, - voor het volledige studieprogramma. U zult regelmatig excursies maken.BeurzenHoewel ze in andere landen gebruikelijk zijn, zijn beurzen, vooral volledige beurzen, zeldzaam in het Nederlandse onderwijssysteem. Er zijn echter enkele beurzenopties beschikbaar bij de HZ.Holland Scholarship voor inkomende studentenDe Holland Scholarship wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Nederlandse universiteiten en hogescholen. De Holland Scholarship is voor inkomende studenten die niet oorspronkelijk uit de EER komen en niet eerder in Nederland hebben gestudeerd en die van plan zijn om in het kader van diplomamobiliteit naar de HZ University of Applied Sciences te gaan. De toegekende beurs is geen volledige beurs. Het heeft een waarde van € 5.000,00 en wordt slechts voor één jaar toegewezen.
Voorwaarden voor toewijzing:De student komt niet uit de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
De student heeft niet eerder in Nederland gestudeerd.
De student heeft een IELTS van 6.5 (of hoger) of een equivalent.
De student wil zich inschrijven voor een voltijdse (vierjarige of driejarige) bacheloropleiding aan de HZ.
De student is reeds (voorwaardelijk) toegelaten tot de bacheloropleiding van de HZ zoals aangegeven bij zijn / haar beursaanvraag.Hoe u de Holland Scholarship aanvraagt
Studenten kunnen de beurs aanvragen door voor 1 mei van hun startjaar een e-mail te sturen naar study@hz.nl. In deze e-mail dient de student de redenen aan te geven om voor de betreffende opleiding van de HZ Bachelor te kiezen. De student moet ook een kopie van zijn / haar CV met de e-mail meesturen. De aanvragen worden beoordeeld door een tweekoppige HZ Scholarship Committee, voorgedragen door de academiedirecteuren. De HZ Scholarship Committee kent de beurs toe op basis van eerdere academische resultaten, motivering voor het kiezen van een studieprogramma en CV-aanvragers worden binnen 6 weken na de aanmelddeadline van 1 mei op de hoogte gesteld van de beslissing.MobiliteitsbeurzenBen je student aan de HZ University of Applied Sciences en denk je tijdens je studie aan studeren of onderzoek doen of stage lopen buiten Nederland, dan kun je een studiebeurs aanvragen.
HZ-subsidie
De HZ biedt een HZ Grant aan voor studenten die studeren of een onbetaalde stage lopen buiten de EU. Voor zover bekend is de HZ de enige hogeschool in Nederland die haar studenten subsidieert met een beurs.
Holland Scholarship
Deze beurs is bedoeld voor voltijdstudenten van de HZ die willen studeren, onderzoek doen of stage willen lopen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. De Holland Scholarship is een beurs die beschikbaar wordt gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met Nederlandse universiteiten en hogescholen. De beurs bedraagt een eenmalige uitkering van € 1.250, - en is bedoeld als tegemoetkoming in je studiekosten.
Erasmus + beurs
Als je een deel van je studie bij een HZ-partnerinstituut binnen de EU of een stage binnen de EU doet, kun je deze beurs aanvragen. De Erasmus + is een beurs die de Europese Unie beschikbaar heeft gesteld om studenten uit haar lidstaten te stimuleren om tijdens hun opleiding ervaring op te doen in het buitenland; om hun talen te verbeteren, om kennis te maken met andere culturen, enz. De beurs dient ook als vergoeding voor de reis- en verblijfkosten die een studie / stage in het buitenland met zich meebrengt. Het is duidelijk dat de Erasmus + -beurs niet alle kosten dekt die u in het buitenland zult hebben.
Zodra je student bent aan de HZ, kunnen wij je helpen bij het aanvragen van een beurs.
HZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139817_HZUniversityofAppliedSciences6a.jpg" />Na het afstuderenBachelor diplomaGefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Vanaf nu mag je de titel 'Bachelor of Science' voeren.
Heb je deelgenomen aan het Honours Programme? Bij je bachelordiploma krijg je een extra certificaat.Carriere vooruitzichtenAls waterbeheerder zijn uw vaardigheden even waardevol in de publieke als de private sector. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën.
Bij Aquatische Ecotechnologie kun je aan de slag als wateradviseur, assistent-onderzoeker, beleidsmedewerker, expert of projectcoördinator. Als je je verder specialiseert in Watertechnologie, kun je aan de slag als wateringenieur, analist of afvalwaterzuiveringsingenieur.
Met een specialisatie in Deltamanagement kun je aan de slag als assistent-onderzoeker, adviseur, assistent gebiedsmanager, ontwerper of projectcoördinator.
Met een specialisatie in Ruimtelijke Planning & Ontwerp kun je aan de slag als assistent stedenbouwkundige, strategisch adviseur en adviseur ruimtelijke planning. Je kunt werken voor organisaties als GIZ, Unesco, overheid, ngo's en adviesbureaus.Verdere studiesMet een bachelordiploma van de HZ kun je verder studeren richting je masterdiploma (Msc.) Aan de HZ door te kiezen voor ons masterprogramma River Delta Development. Als je voor deze opleiding kiest, kun je je bachelor- en masterdiploma behalen in 5,5 jaar.
Als je besluit je opleiding in het buitenland voort te zetten, kan dat direct na je afstuderen aan de HZ. Als je ervoor kiest om je studie voort te zetten aan een onderzoeksuniversiteit in Nederland, kan een pre-master nodig zijn.
HZ University of Applied Sciences","author_url":"","source":""}" alt="139831_HZUniversityofAppliedSciences12.jpg" />