BSc in wereldwijde verantwoordelijkheid en leiderschap

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Ben je op zoek naar een uitgebreide studie waarin je een diepe duik neemt in onderwerpen als politiek, psychologie, economie, mondiale gezondheid, aardsysteem en data science?

Een programma waarin je wereldwijde uitdagingen bestudeert en lokale oplossingen verkent? Dan is de Bachelor in Science, Global Responsibility & Leadership van University College Fryslân perfect voor jou!

De hands-on bachelor Global Responsibility & Leadership is een toekomstgericht programma geïnspireerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het is gewijd aan het opleiden van een nieuwe generatie leiders om mondiale uitdagingen aan te gaan door innovatieve lokale oplossingen te vinden. Als student krijg je de kans om je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen in een kleinschalige, internationale leergemeenschap. Tijdens deze bachelor word je onderwezen en begeleid door ambitieuze onderzoekers die er alles aan doen om je potentieel optimaal te benutten. Ervaar het zelf!

In het eerste jaar creëer je een solide kennisbasis door verschillende cursussen te volgen die de onderliggende verwevenheid van mondiale uitdagingen en lokale oplossingen blootleggen. Je maakt ook kennis met academische vaardigheden zoals het uitvoeren en presenteren van onderzoek, academische en interculturele communicatie en werkt aan je leiderschapsvaardigheden. Naast je studie kun je deelnemen aan buitenschoolse activiteiten georganiseerd door medestudenten of jezelf.

In het tweede jaar stem je het programma verder af op je eigen behoeften, door je te specialiseren via een van de drie Majors: Responsible Governance, Responsible Humanity of Responsible Planet. Daarnaast volg je cursussen in ethiek en leiderschap en krijg je de kans om geleerde theorie in praktijk te brengen door een Living Lab (onderzoeksstage) te volgen in samenwerking met een van onze niet-academische partners.

In het derde en laatste jaar vervolg je vakken in de door jou gekozen major. Daarnaast heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma in het buitenland, een minor aan een andere faculteit of universiteit in Nederland, een stage of een pre-master af te ronden ter voorbereiding op een masteropleiding. Je rondt de bachelor af met je Capstone, wat een creatieve manier is om de resultaten van je academisch onderzoek en schriftelijke scriptie te presenteren.

Waarom deze opleiding in Leeuwarden studeren?

 • Geïnspireerd door de agenda van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling
 • Kleinschalig en persoonlijk onderwijs
 • Residentiële hogeschool
 • Internationale gemeenschap
 • Living Lab-projecten met lokale en wereldwijde partners

Programma

Jaar 1

Jaar 1 bestaat uit zeven cursussen die studenten kennis laten maken met het interdisciplinaire onderwijsconcept van het programma en de majors. De stichting bestaat uit kerncursussen in economie, politieke wetenschappen, psychologie, aarde en energie, mondiale gezondheid, informatietechnologie. Studenten moeten ook het Skills Lab voltooien, dat een solide basis biedt in academische communicatie, onderzoeksmethodologie, interculturele communicatie en samenwerking.

Gedurende de drie jaar hebben studenten de mogelijkheid om hun eigen programma te ontwerpen op basis van de grote en kleine opties en dit aan te vullen met buitenschoolse activiteiten.

cursussen

 • Academische communicatie
 • Menselijk gedrag verklaren
 • Introductie tot wereldwijde gezondheid
 • Inleiding tot programmeren
 • Taal en cultuur I
 • Hoofdvakken
 • Politiek, macht en internationale verantwoordelijkheid
 • Principles of Economics
 • Statistieken I
 • Het aardsysteem
Jaar 2

Je volgt cursussen van een van de drie majors van je keuze:

 • Verantwoordelijke planeet
 • Verantwoordelijk bestuur
 • Verantwoorde mensheid

Daarnaast loop je een Living Lab onderzoeksstage bij een van onze regionale of (inter) nationale partners.

Living Lab-project: Het Living Lab-project is een uniek onderdeel van het GRL-programma en biedt je de mogelijkheid om je academische kennis en vaardigheden in de echte wereld toe te passen. Als zodanig creëert het Living Lab-project een win-winsituatie: je leert hoe je je academische kennis kunt toepassen in actuele, reële contexten en je verwante vaardigheden ontwikkelt (communicatie, samenwerking, probleemoplossing, onderzoek) terwijl publieke en private belanghebbenden werken met getalenteerde jongeren die inzicht kunnen geven in voor de regio belangrijke vragen.

Voorbeelden:

 • Fries Sociaal Planbureau: onderzoek hoe burgerinitiatieven kunnen samenwerken en co-creëren met instellingen om sociale inclusie en economische verandering te bevorderen.
 • Amnesty International: doe participatief onderzoek om het sociaal kapitaal van jongeren te vergroten om de internationale mensenrechten te versterken.
 • Elodea: onderzoek naar klimaatbestendige voedselproductie in Friesland, met name hoe perenbodems een nieuwe bestemming kunnen krijgen om ze weerbaarder te maken tegen verandering.

cursussen

 • Ethiek en wereldwijde verantwoordelijkheid
 • Leadership Lab
 • Living Lab onderzoeksstage
 • Hoofdvakken
 • Kwalitatieve methoden
 • Statistieken II
Jaar 3

Jaar 3 van het GRL-programma bestaat uit drie delen:

 • Hoofdvakken
 • mineur
 • Capstone laatste project

Major cursussen: In het laatste jaar kunnen studenten verschillende interdisciplinaire cursussen kiezen om hun major te voltooien.

Minor: De minor van jaar 3 geeft studenten de mogelijkheid om hun programma nog verder te individualiseren. De meeste studenten kiezen ervoor om voor een uitwisselingssemester aan een buitenlandse universiteit te gaan, maar je kunt ook een minor doen aan een andere universiteit in binnen- of buitenland, of je kunt de minorruimte gebruiken om aan pre-mastervereisten te voldoen ter voorbereiding op een masteropleiding. aan de Rijksuniversiteit Groningen of een andere universiteit. Last but not least is het ook mogelijk om stage te lopen.

Capstone-afstudeerproject: studenten voltooien hun derde jaar met een Capstone-project, het academische hoogtepunt van je opleiding. De Capstone voldoet aan de normen en eisen van (semi-onafhankelijk) academisch onderzoek, maar hoeft niet de vorm aan te nemen van een traditionele scriptie. Je wordt aangemoedigd om zelf te beslissen hoe je je diploma wilt voltooien en het project op een creatieve manier wilt presenteren. Bijvoorbeeld door een app te ontwikkelen, een aankondiging van een openbare dienst te filmen, een product te ontwerpen, een beleidsnota te schrijven of een theaterproductie te maken. Studenten kunnen er ook voor kiezen om nog een Living Lab-project te doen voor hun Capstone Final Project.

cursussen

 • Capstone
 • Hoofdvakken
 • mineur
In het buitenland studeren

Studeren in het buitenland is optioneel en alleen mogelijk in jaar 3

Toelatingseisen

Toelatingseisen
Specifieke vereisten Meer informatie
Extra onderwerp Omdat het GRL-programma volledig in het Engels wordt gegeven en beoordeeld, moeten studenten hun Engelse vaardigheden aantonen door een goedgekeurde Engelse test af te leggen. Er worden enkele uitzonderingen gemaakt voor het aantonen van Engelse taalvaardigheid. Ook moeten studenten een voldoende hebben behaald in VWO Wiskunde A, B, C of een internationaal equivalent.
Beoordelingsgesprek Nadat je de eerste stap van de selectieprocedure hebt doorlopen, word je uitgenodigd voor een gesprek. Dit kan persoonlijk in Leeuwarden of via Skype. Het interview is een kans voor ons om u beter te leren kennen en voor u om eventuele openstaande vragen te stellen.
Vooropleiding Studenten moeten met succes een diploma van het secundair onderwijs hebben behaald dat toegang geeft tot een academische universiteit. Daarom moeten studenten een Nederlands vwo-diploma of internationaal equivalent behalen voordat ze toegang krijgen tot de opleiding.
Verwijzingsbrief Bekijk de criteria op www.rug.nl/ucf onder Toelating en financiering -> Selectieprocedure
Curriculum Vitae (CV) Bekijk de criteria op www.rug.nl/ucf onder Toelating en financiering -> Selectieprocedure
Schriftelijk verzoek Motivatiebrief of een videopresentatie
Registratie procedure

Studenten dienen zich aan te melden via Studielink en het Online Aanmeldsysteem (OAS) van de Rijksuniversiteit Groningen. Na het uploaden van alle vereiste documenten zal de toelatingscommissie je informeren of je op basis van onze toelatingscriteria ontvankelijk wordt verklaard.

De kandidaat moet een selectieprocedure in twee stappen doorlopen om tot de opleiding te worden toegelaten. De selectieprocedure bestaat uit twee stappen:

 • Selectie documenten
 • Selectie Interview

Bij je online aanmelding (Studielink & OAS) word je ook gevraagd om de volgende documenten te uploaden:

 • Motivatiebrief of een videopresentatie
 • Verwijzingsbrief
 • Curriculum vitae

Als je toelaatbaar wordt geacht voor de GRL-opleiding, bekijkt de toelatingscommissie je selectiedocumenten verder en beslist of je wordt uitgenodigd voor het tweede deel van de selectieprocedure: het selectiegesprek.

Het selectiegesprek kan persoonlijk plaatsvinden in Leeuwarden of via Skype. Het interview is een kans voor ons om u beter te leren kennen en voor u om eventuele openstaande vragen te stellen.

Binnen ongeveer een week na het gesprek word je geïnformeerd over de uitkomst van deze tweede en laatste stap van de selectieprocedure voor het GRL-programma.

Aanmeldingsdeadlines

Er zijn twee deadlines voor aanmelding: 15 / januari en 1 / mei. De deadline van 15 januari is een deadline voor vroege vogels. Als we je volledige aanvraag voor deze datum hebben ontvangen, heb je de eerste keuze in de inschrijving voor studentenhuisvesting die op 1 april opengaat.

Na je studie

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je masterdiploma kun je ervoor kiezen om te solliciteren voor een PhD-positie of aan de slag te gaan als beleidsadviseur, adviseur, ondernemer of als ontwikkelingsspecialist in zowel de private als de publieke sector. Gezien het feit dat je bachelor internationaal georiënteerd en erkend is, beschik je over uitstekende loopbaanperspectieven in een internationale werkomgeving.

Vacature voorbeelden
 • Beleidsadviseur
 • Onderzoeker
 • Ondernemer
 • Consultant
 • Ontwikkelingsspecialist

Onderzoek

Na jaar 1 biedt het programma veel mogelijkheden voor studenten om hun kennis in de praktijk te brengen en deel te nemen aan onderzoeksprojecten met een lokale impact. Een van de belangrijkste kenmerken van het GRL-programma zijn de Living Lab-projecten, waar studenten met senior onderzoekers, medestudenten en private of publieke stakeholders aan de slag gaan met real-life issues die organisaties, lokale overheden of bedrijven aangaan.

Maar de mogelijkheden om onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen, houden daar niet op! Campus Fryslân biedt de mogelijkheid om student-onderzoeker te worden door deel te nemen aan de lopende onderzoeksprojecten met betrekking tot de Friese Vlaggenschepen en SDG's:

 • Governance: lokaal en wereldwijd
 • Duurzame economie
 • Cultuur, taal en technologie
 • Gezondheid en voedsel
 • Overkoepelend thema over big data en innovatie

Indien nodig krijgen studenten de mogelijkheid om senior onderzoekers te ondersteunen bij hun onderzoeksprojecten. Dit stelt studenten in staat om netwerk- en onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen en betrokken te raken bij Campus Fryslân onderzoeksoutputs en bijdragen aan sociale impact.

Ten slotte kunnen studenten tijdens het laatste jaar kiezen voor een onderzoeksstage bij een lokale of internationale organisatie. Studenten moeten zelf zoeken en solliciteren naar stagemogelijkheden, maar GRL-medewerkers zijn behulpzaam bij het delen van ideeën en contacten.

Laatst bijgewerkt op dec 2020

Over de school

The University of Groningen provides top-quality and highly ranked educational programmes to Bachelor, Master and PhD students from all over the world. Students of the University of Groningen contribu ... Lees meer

The University of Groningen provides top-quality and highly ranked educational programmes to Bachelor, Master and PhD students from all over the world. Students of the University of Groningen contribute to groundbreaking and societally relevant research. Our students feel right at home in the safe and vibrant city of Groningen. Campus Fryslân is a unique faculty based in Leeuwarden. Unique because multiple disciplines are represented within our faculty. This enables international students, PhD’s and world-class researchers to approach scientific questions from different perspectives. As a faculty, we are dedicated to finding local solutions for real-world global challenges. Join us and discover your different view! Lees Minder