Bachelor in Automotive Engineering
Eindhoven, Nederlanden
DUUR
4 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.314 *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EER-studenten - niet-EU / EER-studenten; € 7920
Invoering
De voertuigen van vandaag bestaan uit intelligente systemen die met elkaar zijn verbonden. Er is een enorme vraag naar lichtgewicht voertuigen die kunnen communiceren met hun omgeving en dit vereist specialisten die bereid zijn om de grenzen in het veld te identificeren en verder te gaan. Het programma Automotive Engineering leert u hoe u deze voertuigen moet ontwerpen, maken en testen. Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve elektrische voertuigen en de communicatie- en navigatiesystemen die samenwerken met het voertuig en zijn omgeving. Je gaat ook werken aan het creëren van duurzame, zonne-energietoepassingen voor zware voertuigen.
Het programma Automotive Engineering is een vierjarig Engels onderwezen programma dat zich richt op een combinatie van theorie, praktijk en projectwerk. Het leidt tot een internationale Bachelor of Science-graad (BSc). De eerste twee jaar volgt elke student hetzelfde curriculum. Vanaf het derde academiejaar kun je curriculumkeuzes maken op basis van je eigen interesses. Je mag je stage en je minor kiezen. Als je 40 uur per week aan het programma besteedt, zul je het zeker succesvol voltooien.
Hoeveel uur per week moet je besteden aan je studie?
- 25 uur colleges / lessen
- 10 uur op projecten / opdrachten
- 10 uur zelfstudie
Hoe is het studieprogramma georganiseerd?
- Theorie: 60%
- Zelfstudie: 25%
- Praktisch werk: 15%
Eerste jaar
Het eerste jaar is vooral gericht op het oriënteren van je studie en je toekomstige beroep. Je maakt kennis met het brede technische domein van de auto-ingenieur en je legt een eerste theoretische basis op waarmee je in de toekomst als auto-ingenieur kunt gaan werken. De lezingen behandelen de theorie, die je meteen kunt toepassen in practica en projecten. Een greep uit de behandelde onderwerpen: motoriek, voertuigdynamiek, mechanica en materiaalkunde. Wiskunde is een rode draad in je studie. We helpen je met extra colleges als je hulp nodig hebt met wiskunde.
Tweede jaar
Vanaf het tweede academiejaar breid je je automotive-kennis en engineeringvaardigheden uit en krijg je steeds meer inzicht in de samenhang tussen bepaalde vakken. Het denkproces wordt abstracter en projecten worden gecompliceerder, maar dagen je uit om creatief en out-of-the-box te denken. Je doet dit allemaal in samenwerking met je medestudenten. Naast het volgen van specifieke automotive-onderwerpen in het engineeringdomein, zoals motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materiaalkunde (lichtgewicht constructies worden steeds belangrijker), elektrische aandrijvingen en motormanagementsystemen, neem je ook onderwerpen zoals mechanica, thermodynamica, elektrotechniek en procesbesturingssystemen.
Gaten in vakkennis
Na het afronden van een HAVO- of VWO-programma, is het zeker mogelijk om je in te schrijven voor een studieprogramma voor de automobielindustrie, zelfs zonder veel technische ervaring. Maar zonder voldoende kennis van wiskunde B in het bijzonder, is het mogelijk om kennislacunes op het gebied van wiskunde te ervaren.
In dit geval kunt u een korte cursus volgen om uw wiskundevaardigheden op peil te brengen. Hier vindt u aanvullende informatie over dit onderwerp.
Als u het programma vanaf het allereerste begin effectief volgt en consequent de werkdruk bijhoudt, zou u dit programma vrijwel altijd zonder grote problemen moeten kunnen voltooien.
Mike / Pexels
Stage en afstuderen
In de eerste helft van het derde academiejaar ga je 20 weken stage lopen. Dit is de perfecte gelegenheid voor jou om in de praktijk te brengen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Je gaat de arbeidsmarkt betreden! Je loopt een stage in een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Uiteraard helpen we je bij de selectie van je stage.
In de tweede helft van het derde academiejaar van je bacheloropleiding Automotive Engineering volg je je minorprogramma. Alle voltijd bacheloropleidingen van Fontys bestaan uit een major en een minor. De major is de kern van het programma en biedt het basisprogramma. De grote automotive engineering bereidt je voor op je toekomstige beroep. De minor is een keuzeprogramma van een semester. Als voltijdstudent kun je kiezen voor een verbredende Fontys-minor in elk studieveld of kies je voor een verdiepende minor aangeboden door Automotive Engineering, Electric Drive of Motorsport Engineering. De keuze is aan jou. Zelfs minderjarigen buiten Fontys UAS en in het buitenland zijn mogelijk. Met de minor geef je je studie een extra boost.
specialisaties
In Semester 7, het eerste semester van het 4e jaar, besteedt het programma aandacht aan de speerpunten van AutomotiveNL, de clusterorganisatie voor de Nederlandse automobielindustrie, de mobiliteitssector en de sector van het onderwijs aan auto's:
- Slimme mobiliteit (verkeersveiligheid en voertuigsystemen, geavanceerde rijhulpsystemen).
- Toekomstige aandrijflijnen (hybride aandrijvingen, elektrische aandrijvingen, motoren met uitlaatgasnabehandelingssystemen).
In het 4e jaar van je bacheloropleiding in Automotive engineering, doe je je specialisatiesemester. Je programma bestaat uit 30 studiepunten als volgt verdeeld:
- 10 credits voor het APJ13 / 14-project op het gebied van Future Power Train of Smart Mobility
- 2 credits Automotive Manufacturing
- 2 credits Automotive Systems Engineering
- 4 credits Automotive Engine Systems 13
- 4 credits Automotive Electric Drive
- 4 credits Automotive Virtual Engineering
- 4 credits Automotive Vehicle Systems
Het tweede semester van het 4e jaar, semester 8, wordt je afstudeerstageperiode. Normaal gesproken werk en studeer je in een bedrijf; voor het einde van je afstudeerstage schrijf je een bachelorscriptie. Aan het einde van het programma heb je 240 studiepunten behaald die leiden tot de toekenning van de Bachelor of Science-graad.
Toelatingseisen
Als aspirant-bachelorstudent moet je een diploma secundair onderwijs hebben dat gelijkwaardig is aan de Nederlandse normen. Om te worden toegelaten tot Fontys University of Applied Sciences moeten studenten in aanmerking komen voor hoger onderwijs via een diploma secundair onderwijs / middelbare schooldiploma met goede resultaten:
- Voor studenten met de Nederlandse nationaliteit (met het Nederlandse middelbare schooldiploma): MBO-4-, HAVO- of VWO-diploma met wiskunde en natuurkunde.
- Voor studenten van andere nationaliteiten die het Britse curriculum hebben gevolgd, zijn de minimumvereisten:
- BTEC Level 3 Extended Diploma met wiskunde en natuurkunde of
- Algemeen getuigschrift van het voortgezet onderwijs in 4 vakken met cijfers variërend van AC, plus een algemeen getuigschrift van het onderwijs met 2 vakken op gevorderd niveau (in totaal 6 verschillende vakken). Wiskunde en natuurkunde. Moet worden genomen op geavanceerd dochterniveau.
- Voor studenten die in het bezit zijn van een internationaal baccalaureaatdiploma (met wiskunde en natuurkunde): we accepteren zowel SL- als HL-resultaten.
- Voor studenten met ander voortgezet onderwijs / middelbare schooldiploma's: zodra je aanvraag zichtbaar is in Studielink, nemen we per e-mail contact met je op en vragen we je om je documenten te sturen voor de diplomabeoordeling.
Taalvereisten
Voor de Engelstalige programma's wordt de minimaal vereiste Engelse taalvaardigheid hieronder uitgelegd:
- IELTS: 6.0 (academisch niveau)
- TOEFL-papier: 550
- TOEFL-computer: 213
- TOEFL internet: 80
- TOEIC *: 670
- Cambridge ESOL: FCE-C (schaal 169-172)
vrijstellingen
Sommige aanvragers kunnen worden vrijgesteld van het indienen van de resultaten van de taalvaardigheidstoetsen:
- Kandidaten met een Nederlands MBO-4, HAVO- of VWO-diploma.
- Aanvragers die een diploma van secundair onderwijs hebben in een land dat voorkomt op de diplomalijst die is opgesteld namens de medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs, zoals gepubliceerd op de website van de Gedragscode.
- Aanvragers die ten minste twee jaar van hun vooropleiding in het Engels hebben gevolgd.
toelatingen
leerplan
Jaar 1
Het eerste jaar is vooral gericht op het oriënteren van je studie en toekomstige beroep. Je maakt kennis met het brede domein van de auto-ingenieur en legt een eerste theoretische basis neer die je in staat stelt om in de toekomst als auto-ingenieur aan de slag te gaan. In de hoorcolleges wordt de theorie behandeld die je direct kunt toepassen in praktijkopdrachten en projecten. Voorbeelden van de behandelde onderwerpen:
- Motordynamiek
- Voertuigdynamiek
- Regeltechniek
- Mechanica
- Materiaal kunde
Wiskunde loopt als een rode draad door je studie. Als je hulp nodig hebt met wiskunde, helpen we je met extra colleges. Vanaf de allereerste dag van de Automotive introductieweek is er de Pressure Cooker Week. Tijdens deze week maak je kennis met de Automotive Project Courses (APJ), waar je in een klein team van studenten gaat werken. Er zijn in totaal 8 projectmodules binnen de eerste twee jaar van het programma.
Jaar 2
Vanaf het tweede studiejaar breid je je automotive kennis en techniek uit en krijg je steeds meer inzicht in de samenhang tussen bepaalde vakken. Het denkproces wordt abstracter en projecten ingewikkelder, maar ze dagen je uit om creatief, out-of-the-box te denken.
Dit alles doe je samen met je medestudenten. Naast het volgen van specifieke automotive-vakken in het technische domein – waaronder motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek en motormanagementsystemen – leer je ook meer over mechanica, thermodynamica, elektrotechniek en procesbesturingssystemen.
Jaar 3
Vanaf het derde studiejaar specialiseer je je op verschillende manieren, waarbij jouw specifieke interesses centraal staan.
Stage
In de ene helft van het derde studiejaar loop je twintig weken stage. Dit is voor jou de perfecte gelegenheid om in de praktijk te brengen wat je tijdens je studie hebt geleerd. Je betreedt de arbeidsmarkt! Je loopt stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Uiteraard helpen wij je bij het kiezen van je stageplaats.
mineur
De helft van dit studiejaar volg je een minorprogramma. Alle voltijd bacheloropleidingen van Fontys bestaan uit een major en een minor. De major vormt de kern van het programma en fungeert als je hoofdstudiegebied, terwijl je minor een keuzeprogramma van één semester is. Als voltijdstudent kun je kiezen voor een Fontys-minor in elke discipline of een minor aangeboden door Automotive, Electric Drive of Motorsport Engineering. Minoren buiten Fontys Hogeschool en/of in het buitenland zijn ook mogelijk. De keuze is aan jou!
Jaar 4
In het eerste semester van het vierde jaar richt het programma zich op AutomotiveNL, de clusterorganisatie voor de Nederlandse auto-industrie, mobiliteitssector en automotive-onderwijssector:
Slimme mobiliteit (verkeersveiligheid en voertuigsystemen, geavanceerde rijhulpsystemen)
Toekomstige aandrijflijnen (hybride aandrijvingen, elektrische aandrijvingen, motoren met uitlaatgasnabehandelingssystemen)
Het tweede semester van het laatste jaar is je afstudeerstageperiode. Je werkt en studeert bij een bedrijf en schrijft als afsluiting een bachelorscriptie. Aan het einde van de opleiding heb je 240 studiepunten behaald en ontvang je de graad Bachelor of Science.
Verwante Cursussen
Naast Automotive biedt Fontys University of Applied Sciences technische opleidingen aan op het gebied van Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde.
Programma resultaat
Wat ga je leren?
De auto-ingenieur van de toekomst is een “out of the box” denker die complexe en verschillende professionele disciplines met elkaar kan verbinden. Ons programma bereidt je voor om de beste te zijn! Na je studie kun je de complexe uitdagingen van transportconcepten, duurzaamheid en technologie begrijpen, interpreteren, verbinden en integreren.
- Je krijgt een mix tussen theorie en praktijk.
- Samenwerking met bedrijven
- Harde en zachte vaardigheden: je leert creatief en respectvol ontwerpen, samenwerken, plannen en denken in een multiculturele omgeving.
- Er komen uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals mechanica, thermodynamica, elektrotechniek, meet- en regeltechniek, motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materialen en motormanagementsystemen.
Beurzen en financiering
Sommige Fontys-opleidingen bieden de Holland Scholarship aan hun studenten. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor andere beurzen die niet door Fontys worden verstrekt.
Galerij
Carrièremogelijkheden
Deze opleiding biedt uitstekende perspectieven op het vinden van een goede baan bij een van de vele automotive bedrijven in het hart van de Brainport automotive sector of bij organisaties in het buitenland! Er is momenteel overal ter wereld veel vraag naar auto-ingenieurs. Een aantal voorbeelden van sectoren waarin je werkzaam kunt zijn:
- Wellicht heeft u een klant die uw creativiteit kan gebruiken om zijn klanten te voorzien van voertuigen die het laadproces volledig automatiseren.
- Jij kunt bijdragen aan de ontwikkelingen op het gebied van bussen zodat een bus via een draadloos netwerk eenvoudig door het verkeer kan worden gestuurd (wat uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van datacommunicatie).
- Of je werkt aan aanpassingen in voertuigen die het comfort voor gehandicapten vergroten.
- Je kunt werken bij innovatieve bedrijven als DAF of VDL
Je studie voortzetten
Natuurlijk kun je ook blijven studeren en een masteropleiding volgen bij Fontys of een technische universiteit. Fontys biedt masteropleidingen Digital Technology Engineering en System Design aan.
Met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn afspraken gemaakt over een speciaal programma, waarmee je eenvoudig doorstroomt naar een masteropleiding aan de TU/e.