Bachelor in enogastronomie in berggebieden
Free University of Bozen-Bolzano
Belangrijke informatie
Campuslocatie
Bolzano, Italië
Talen
Engels, Duits, Italiaans
Studieformaat
Op de campus
Duur
3 jaar
Tempo
Full time
Collegegeld
EUR 1.350 / per year
Deadline voor aanmelding
07 May 2024
Eerste startdatum
Sep 2024
Invoering
Dit programma, ontwikkeld in samenwerking met chef Norbert Niederkofler, biedt je de interdisciplinaire vaardigheden die je nodig hebt om te werken op het gebied van gezonde, duurzame berg-enogastronomie, met respect voor biodiversiteit, voortbouwend op lokale tradities en producten, en focus op voedselinnovatie in een circulaire economie.
Traditie (respect voor waarden, oude verwerkingsmethoden en het territorium), creativiteit (gebruik van natuurlijke producten om het meeste uit hun smaken te halen), eerlijkheid (waardering van het werk van producenten door ze te integreren in een positieve cirkel die economische, sociale en culturele groei), innovatie (met verschillende technieken om de meeste smaak uit de grondstof te halen en deze zo natuurlijk mogelijk op het bord te presenteren) en duurzaamheid (processen integreren in een circulair systeem dat tegelijkertijd keuken, economie en cultuur ontwikkelt) zijn de waarden die dit programma begeleiden.
Het doel van dit drietalige programma is om voedsel- en wijnexperts op te leiden die in staat zijn om voedsel tot de status van cultuur te verheffen en het een nieuwe identiteit te geven, op basis van de Cook the Mountain-filosofie van chef-kok Norbert Niederkofler met Michelin-ster. Een innovatief concept dat tot doel heeft economische en sociale ontwikkeling te heroverwegen door de relatie tussen productie, product, grondgebied en consumptie te onderzoeken om een keuken te creëren die een katalysator is voor culturele processen om een model van duurzame ontwikkeling te verspreiden. De grondstoffen, die vaak moeilijk te vinden zijn in een ondoordringbare context zoals de Dolomieten of andere berggebieden, worden waardevoller gemaakt door het herstel van tradities en de herontdekking van de biodiversiteit met als eindresultaat dat voedsel tot cultuur wordt verheven en een nieuwe identiteit. Het effect is om bij te dragen aan de oprichting van een transversaal onderzoekslaboratorium over gastronomie dat de waarden onderzoekt die, op mondiaal niveau, cultureel en sociaal de mensen verenigen die de bergen leven als een hulpbron, passie, uitdaging, te beschermen erfgoed, als en om een nieuwe manier aan te moedigen om de relatie tussen keuken en bergen te ervaren die ethiek en gezelligheid, ecologische duurzaamheid en territoriale ontwikkeling combineert.
In deze context nemen voedings- en wijnexperts die afstuderen aan dit programma de rol op zich van "emotionele opvoeders", die in staat zijn een nieuwe levensstijl te promoten.
toelatingen
Beurzen en financiering
De gemeente Meran-Merano zal in het academiejaar 2023/24 5 beurzen van elk € 1.000 toekennen aan studenten die zijn ingeschreven voor het eerste jaar van deze opleiding , waarvan vier beurzen zullen worden toegekend aan studenten die woonachtig zijn in de gemeente Meran-Merano . Als er geen aanvragers zijn voor de beurzen die zijn gereserveerd voor inwoners van de gemeente Meran-Merano, worden de beurzen toegekend volgens de algemene ranglijst.
leerplan
Het programma combineert lezingen, bezoeken en activiteiten met boeren en workshops, met kookervaringen met internationaal gerenommeerde chef-koks en een stage bij AlpiNN - Food Space & Restaurant, het restaurant van Norbert Niederkofler en Paolo Ferretti, gelegen op de top van Kronplatz-Plan de Corones en gedefinieerd als de "thuisbasis van Cook the Mountain".
In het eerste deel van het programma worden basisconcepten van wiskunde, statistiek, scheikunde en biologie onderwezen, samen met duurzame plantaardige en dierlijke productie en de historische en antropologische evolutie van hun gebruik. Het tweede jaar is gewijd aan voedsel en wijn, inclusief processen, technologieën en organisatiemodellen, de rol van micro-organismen in voedsel en hoe deze te controleren, het waarborgen van voedselhygiëne, gefermenteerde producten, evenals het financiële beheer van kleine en grote voedsel- en wijnbedrijven (van agrotoerisme tot cateringbedrijven op verschillende niveaus van de productieketen). Ten slotte is het derde jaar gewijd aan de visuele en zintuiglijke communicatie van voedsel- en wijnproducten, marketing en voedselwetgeving, en technieken voor het terugwinnen van bijproducten.
Ook de plaatselijke horecascholen en de Zuid-Tiroolse Hotel- en Restaurantvereniging (HGV) zijn actieve partners.
1ste jaar
- Principes van de wiskunde voor de voedings- en wijnwetenschappen
- Plantenbiodiversiteit en milieueffectrapportage
- Dierlijke biodiversiteit en milieueffectbeoordeling van landbouwproductiesystemen
- Elementen van de chemie en biochemie toegepast op de voedings- en wijnwetenschappen
- Berglandbouw: typische bergproducten gebaseerd op duurzame landbouw- en fokmethoden
- Voedselantropologie
- Stage
- Toegepaste informatica
- Restaurantmarketing en levensmiddelenrecht
2e jaar
- Duurzame ontwikkeling in voedsel en wijn
- Voedselmicrobiologie en principes van hygiëne
- Voedsel- en wijnwetenschap en -technologie en herstelmethoden van bijproducten van de landbouwvoeding
- Bedrijfsorganisatie in enogastronomie
- Beheer van leverings-, werk- en onderhoudsprocessen van horecabedrijven
- Informatiesystemen voor de voedings- en wijnsector
- Seminar: Kook de berg
- Vrije keuze
- Stage
- Gespecialiseerde taal (Duits, Italiaans of Engels)
3e jaar
- Sensorische analyse en proeftechnieken
- Microbiële fermentaties in de gastronomie en methoden voor het terugwinnen van bijproducten uit de landbouw
- Stage
- Voedselontwerp en meeslepende voedselgerelateerde ervaringen
- Stage
- Diëtetiek, voedselallergieën en -intoleranties
- Vrije keuze
- Scriptie
Uitwisselingsprogramma's en stages
De faculteit biedt uitwisselingsprogramma's aan met universiteiten over de hele wereld en unibz maakt deel uit van een groot netwerk van samenwerkingen met werkgevers in Italië en in het buitenland waar je je verplichte stages kunt volgen.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Afgestudeerden werken als bergvoedsel- en wijnexperts in technische en organisatorische rollen met specifieke vaardigheden in de voedingssector (technologie en kwaliteitscontrole, voedselveiligheid en hygiëne; management van bergvoedsel- en wijnproductiebedrijven), maîtres hotel- of keukenmanagers, logistieke managers, inkoopdeskundigen of managers van gespecialiseerde bedrijven zoals cateringbedrijven, restaurants of bedrijven die typische bergvoedsel- en wijnproducten en -diensten aanbieden (agrotoerisme, voedsel- en wijntoerisme, e-commerce, sociale media, conferenties en evenementen).
Dankzij hun robuuste wetenschappelijke, culturele en technische vaardigheden zullen ze in staat zijn om communicatierollen op zich te nemen in de media of bij grote bedrijven in de voedings-, gastronomie-, catering- en wijnsector, bij het beheer en de organisatie van culturele evenementen, in voedsel- en wijnkritiek, in de regionale gastronomische promotie, in de analyse van bedrijfsstrategieën en economische/financiële en culturele/artistieke waarden (geschiedenis van landbouw en voedsel; voedselcultuur en symboliek; antropologische studies, kunst en design).
Vervolgens kunnen ze er ook voor kiezen om hun opleiding voort te zetten door zich in te schrijven voor een masteropleiding op het gebied van voedingswetenschappen en -technologie, landbouw of wijnbouw en oenologie.