Bachelor of Science in informatie- en communicatietechnologie
DUUR
4 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline *
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.314 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU-studenten | 15 juni: niet-EU-studenten
** EU-studenten | € 8500 niet-EU-studenten
Invoering
Een serie kijken op Netflix, WhatsApp gebruiken of Spotify luisteren? Dit is allemaal mogelijk dankzij IT!
Ontwikkelingen mogelijk maken
We leven in een verbonden wereld waarin fysieke objecten massaal met internet zijn verbonden. Denk aan een beveiligingscamera die een bericht naar je smartphone stuurt als er iemand door je tuin loopt. Of AI (kunstmatige intelligentie), waarbij een zelflerend algoritme leert of het veilig is om een straat over te steken. IT is het vakgebied dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt en creëert.
Ontdek welke richting het beste bij jou past: technisch of zakelijk
Bij IT gaat het vaak om programmeren en systeembeheer. Maar het is zoveel meer dan dat. Brainstormen over een goede softwareoplossing voor een klant, een cloudoplossing bedenken, een nieuwe applicatie bouwen, data verzamelen en interpreteren om een bedrijf te adviseren of cybersecurity aanpakken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je je nu wilt ontwikkelen in de richting van de zakelijke kant of de technische kant. Tijdens je studie helpen we je ontdekken welke richting het beste bij je past en leren we je alles over de nieuwste technologieën en trends.
Werken in multidisciplinaire teams
Naast het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, werk je vaak in multidisciplinaire teams. Dit doen wij op een agile manier. Dit betekent dat we niet werken volgens slechts één beschreven perfecte aanpak. Het betekent wel voldoen aan de vraag van je klant en samen met je team zijn/haar probleem op een snelle, flexibele en creatieve manier kunnen oplossen. Precies op dezelfde manier als wanneer je de arbeidsmarkt betreedt. Je denkt niet alleen aan je projecten, maar ook aan je eigen ontwikkeling als professional.
Wil jij werken in één van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren van dit moment? En krijg jij een kick van techniek, innovatie, creativiteit en wil jij graag dingen bedenken, ontwikkelen of programmeren? Kies dan voor Informatie- en Communicatietechnologie bij de HZ!
Studie tracks
Dit programma biedt drie verschillende studietrajecten:
Business IT-consultant (BIC)
Je overbrugt de kloof tussen IT-technologie, medewerkers en organisaties. Je brengt wensen en eisen in kaart, geeft richting aan wat nodig is en draagt dit over aan de specialisten die de software bouwen. Dit doe je door zowel technisch als business te denken. Je bent in staat organisaties en mensen te begrijpen, doorgronden en analyseren. En dit alles kunt u samenbrengen in verbetervoorstellen, passend bij uw visie en de visie van een bedrijf. Je helpt bijvoorbeeld een bedrijf mee te veranderen met nieuwe, digitale trends. Of je helpt mensen met de implementatie van automatisering.
Software-ingenieur (SE)
Je ontwerpt en ontwikkelt passende software. Uiteraard doe je dit conform de wensen van de klant of het bedrijf waarvoor je werkt. Je leert programmeren op het hoogste niveau, in verschillende programmeertalen en volgens de nieuwste technologieën. Jij weet jouw kennis, technieken en vaardigheden op softwaregebied zo in te zetten dat je altijd een passende oplossing weet te vinden.
Datawetenschapper (DS)
We produceren allemaal dagelijks enorme hoeveelheden data. Deze data vormen een schat aan informatie voor bedrijven en organisaties. Als Data Scientist zet jij deze data om in waardevolle inzichten voor bedrijven en organisaties. Welke wens of vraag uw klant ook heeft, u kunt deze omzetten in de informatie die hij of zij nodig heeft. Of het nu gaat om het voorspellen van kansen in de markt; geld besparen of verdienen, een werkproces efficiënter maken of fraude opsporen. Of het voorspellen van de volgende griepgolf. De mogelijkheden van Data Science zijn eindeloos. Om de juiste conclusies te trekken maak je gebruik van verschillende methoden, processen en systemen, zoals machine learning (ontwikkeling van algoritmen en technieken waarmee computers kunnen leren van data en daarmee verbanden kunnen voorspellen/ontdekken). Deze technieken (ook wel kunstmatige intelligentie of AI genoemd) zijn erg snel. Wij leren je daarom inschatten of deze relaties en voorspellingen logisch zijn en waarom. Hierdoor heb je niet alleen een goede kennis van IT, maar ben je ook in staat de informatiebehoefte bloot te leggen en om te zetten in gedegen advies.
Carrièremogelijkheden
Uw mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt werken voor commerciële bedrijven zoals banken en verzekeraars, industriële bedrijven, IT-bedrijven en start-ups. Er is ook een grote vraag naar IT-professionals in de non-profitsector, onder meer in de gezondheidszorg, defensie en lokale overheden. De verwachting is dat er rond 2020 in Europa 1 miljoen vacatures zullen zijn.
IT consultant
Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies, zoals Informatieanalist, Functioneel Ontwerper en ERP/CRM-consultant. Als consultant ben jij de brug tussen de IT-eisen van een organisatie en het vervullen van deze eisen met innovatieve IT-oplossingen. Je brengt alle eisen in kaart en werkt samen met de ontwikkelteams die deze oplossingen bouwen toe naar het definitieve ontwerp. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar senior consultant.
Data engineer
Als data engineer verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende soorten bronnen (big data) en zet deze data om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf. Dit gebeurt met behulp van speciale software en door algoritmen te schrijven om gegevens op te halen, te structureren en te analyseren. Je hebt niet alleen een goed inzicht in IT, maar bent ook in staat om data om te zetten in gedegen advies.
Software ontwikkelaar
Als software engineer ontwikkel je software, waarbij je technieken uit de informatica toepast bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen. Je voert programmatests uit en onderhoudt en optimaliseert de prestaties van de software. Soms stel je ook de programmaspecificaties en applicatiestructuur op.
Cloud ingenieur
Als Cloud Engineer help je mee aan het bouwen (en beheren) van veilige cloudomgevingen. Dit helpt organisaties om hun eigen (in-house) servers te transformeren naar bijvoorbeeld gesloten en / of open cloudoplossingen.
Webontwikkelaar / front-end of back-end ontwikkelaar
Een webontwikkelaar is iemand die de technische kant van complexe websites uit handen neemt. De webontwikkelaar ontwikkelt de backend en zorgt voor de koppeling tussen de back-end en de front-end. Als zodanig werkt een webprogrammeur vooral aan de technische kant van de website.
Galerij
leerplan
De eerste twee jaar van de opleiding zijn breed zodat je naast een stevige basiskennis ontdekt welke track het beste bij je past. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die de IT-opleiding je biedt. Wij helpen je ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent.
Jaar 1
Je maakt kennis met de wereld van IT. Je leert een belangrijke vaardigheid voor het oplossen van problemen in de IT: programmeren. Net als het bedrijfsleven hanteren wij de agile methodiek. Dit betekent dat je zowel jezelf als je project evalueert tijdens tweewekelijkse sprints. Aan het einde van jaar 1 kun je software ontwikkelen in verschillende programmeertalen. In het eerste jaar richt je je op de volgende thema’s:
- Computertechnologie
Informatica is de wetenschap die beschrijft hoe een computer werkt. Je leert over de geschiedenis en fundamenten van de informatica en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen in je eigen software. Wij leren je de basis van het programmeren, waarbij we rekening houden met jouw niveau. - Spelontwikkeling
In dit blok leer je alles over objectgeoriënteerd programmeren terwijl je zelf een game ontwikkelt. Je werkt aan je programmeerkennis en in de laatste weken ontwikkel je samen met je team een educatief spel voor basisschoolkinderen. - Moderne softwareontwikkeling
Om snel en veilig applicaties zoals mobiele apps, games of webapplicaties te ontwikkelen, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van frameworks als Unity, Java Play en Laravel. Je maakt kennis met ontwikkelen binnen het Laravel-framework. Je maakt kennis met de basisfuncties van het framework, zoals MVC, routes en migraties. Je kennis pas je direct toe in de praktijk door een project uit te voeren voor een externe opdrachtgever.
Jaar 2
Bedenk jij een IT-oplossing die past bij de behoefte van jouw klant? Dit jaar staat in het teken van je eigen werkomgeving en je opdrachtgever. Je werkt veelvuldig in projectgroepen aan opdrachten voor echte bedrijven. Je maakt gebruik van de agile methodiek: tijdens tweewekelijkse sprints evalueer je je project, jezelf en je rol binnen je team. Je werkt niet alleen aan je kennis, maar ook aan je ontwikkeling als professional. Je richt je op de volgende thema’s:
- Creëren van bedrijfswaarde
Tijdens dit semester staat de gebruiker centraal. Dat doe je via Design Thinking, een proces waarbij je de gebruiker centraal stelt, in teams werkt en waarmee je creatieve en innovatieve oplossingen kunt vinden voor jouw ICT-vraagstuk. Ook werken wij aan Continuous Integration. Kijken hoe je waarde kunt creëren voor je bedrijf en je klant is een belangrijk thema tijdens dit semester. - Datawetenschap
Je werkt aan machine learning, cloud computing en datavisualisatie. Je leert bepalen aan welke eisen een applicatie moet voldoen. Tijdens dit semester onderzoek je ook of je geïnteresseerd bent in ondernemerschap en nadenkt over ethiek in jouw vakgebied.
Jaar 3
Je kiest één van de drie studierichtingen: Software Engineer, Business IT Consultant of Data Scientist. Je minor en stage (in binnen- of buitenland) zijn gecentreerd rond het door jou gekozen studietraject.
Jaar 4
Het eerste semester is gewijd aan je studietraject. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een bedrijf in binnen- of buitenland.
Geaccrediteerd studieprogramma
In Nederland wordt het niveau van het hoger onderwijs op peil gehouden door middel van een accreditatiesysteem dat wettelijke regulering en kwaliteitsborging waarborgt. Alle opleidingen van HZ University of Applied Sciences worden onderzocht en goedgekeurd door de accreditor, de Accreditatieorganisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO). Dit betekent dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen voor geaccrediteerd hoger onderwijs van het Ministerie van OCenW. Zo weet je zeker dat je altijd voor een opleiding van hoog niveau kiest.
toelatingen
Programma collegegeld
Beurzen en financiering
Hoewel ze in andere landen gebruikelijk zijn, zijn beurzen, vooral volledige beurzen, zeldzaam in het Nederlandse onderwijssysteem. Er zijn echter enkele beurzenopties beschikbaar bij de HZ.
NL Scholarship voor aankomende studenten
Het NL Scholarship wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Nederlandse universiteiten en hogescholen. De NL Scholarship is bedoeld voor inkomende studenten die niet oorspronkelijk uit de EER komen, maar niet eerder in Nederland hebben gestudeerd en die van plan zijn om naar de HZ University of Applied Sciences te gaan in het kader van diplomamobiliteit. De toegekende beurs is geen volledige beurs. Het heeft een waarde van € 5.000,- en wordt slechts voor één jaar toegekend.
Voorwaarden voor toewijzing:
- De student komt niet uit de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
- De student heeft niet eerder in Nederland gestudeerd.
- De student heeft een IELTS van 6.5 (of hoger) of een equivalent.
- De student wil zich inschrijven voor een voltijdse (vier- of driejarige) bacheloropleiding aan de HZ.
- De student is reeds (voorwaardelijk) toegelaten tot de bacheloropleiding van de HZ zoals aangegeven bij zijn/haar beursaanvraag.
Hoe u de NL Scholarship aanvraagt
Studenten kunnen de beurs aanvragen door vóór 1 mei van hun startjaar een e-mail te sturen naar [email protected]. In deze e-mail dient de student de redenen aan te geven waarom hij voor de betreffende HZ-bacheloropleiding kiest. De student moet tevens een kopie van zijn/haar CV met de e-mail meesturen. De aanvragen worden beoordeeld door een uit twee leden bestaande Beurzencommissie van de HZ, voorgedragen door de academiedirecteuren. De Beurzencommissie van de HZ kent de beurs toe op basis van eerdere studieresultaten en motivatie voor de studiekeuze. CV-aanvragers worden binnen 6 weken na de aanmelddeadline van 1 mei op de hoogte gesteld van het besluit.
Mobiliteitsbeurzen
Ben je student aan HZ University of Applied Sciences en denk je erover om tijdens je studie buiten Nederland te gaan studeren, onderzoek te doen of stage te lopen, dan kun je een beurs aanvragen.
HZ-subsidie
De HZ biedt een HZ Grant aan voor studenten die studeren of een onbetaalde stage lopen buiten de EU. Voor zover bekend is de HZ de enige hogeschool in Nederland die haar studenten subsidieert met een beurs.
NL-beurs
Deze beurs is bedoeld voor voltijdstudenten van de HZ die willen studeren, onderzoek doen of stage lopen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. De NL Scholarship is een beurs die het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap samen met Nederlandse universiteiten en hogescholen beschikbaar stelt. De beurs bedraagt een eenmalige uitkering van € 1.250,- en is bedoeld als tegemoetkoming in je studiekosten.
Erasmus + beurs
Als je een deel van je studie bij een HZ-partnerinstituut binnen de EU doet of stage loopt binnen de EU, kun je deze beurs aanvragen. De Erasmus+ is een subsidie die de Europese Unie beschikbaar heeft gesteld om studenten uit haar lidstaten te stimuleren tijdens hun opleiding ervaring op te doen in het buitenland; om hun taal te verbeteren, kennis te maken met andere culturen, etc. De beurs dient tevens als vergoeding voor de reis- en verblijfskosten die een studie/stage in het buitenland met zich meebrengt. Het is duidelijk dat de Erasmus+ beurs niet alle kosten dekt die je in het buitenland zult maken.
Zodra je student bent aan de HZ, kunnen wij je helpen bij het aanvragen van een beurs.