Keystone logo
KTH Royal Institute of Technology Bachelor in informatie- en communicatietechnologie
KTH Royal Institute of Technology

Bachelor in informatie- en communicatietechnologie

Stockholm, Zweden

3 Years

Engels

Full time

Aug 2025

SEK 366.000 / per year *

Op de campus

* volledig collegegeldprogramma voor niet-EU / EER / Zwitserse burgers

Invoering

De huidige samenleving is sterk afhankelijk van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dit programma is bedoeld om te voldoen aan de maatschappelijke vraag naar ICT-oplossingen en om een generatie hoogopgeleide specialisten in het veld voor te bereiden. De ontwikkelingen op dit gebied bieden voor jou kansen om de kennis die in het programma is opgedaan te gebruiken voor een internationale carrière of voor vervolgstudies op masterniveau.

Woman sitting at a desk in front of coding computer screen

Informatie- en communicatietechnologie bij KTH

ICT is de basis voor het digitaliseren van menselijke communicatie en beïnvloedt ieders leven, de meeste industrieën, sectoren, overheidsinstanties en ngo's. Nieuwe IT-systemen en -diensten evolueren voortdurend en mensen en producten raken steeds meer met elkaar verbonden. Hoewel technologie de kwaliteit van leven van mensen kan verbeteren en de uitstoot van zware industrieën kan helpen verminderen, vereist ontwikkeling voortdurend verbeterde beveiliging. ICT-experts zijn nodig om de bescherming tegen industriële spionage, nepnieuws en cyberoorlogvoering te versterken, of om AI, e-health en digitaal ontwerp te ontwikkelen. Als student van dit programma bevind je je midden in de ontwikkeling van fenomenen als 5G, AI en Data Science.

Het programma geeft je een combinatie van kennis over elektronica, software, informatica en communicatietechnologie. Het programma integreert technologie met economie, leiderschap en duurzame ontwikkeling - waardoor je een breed perspectief krijgt op technologische ontwikkeling. De opleiding heeft een groot aantal keuzevakken die je de mogelijkheid geven om je opleiding op maat te maken.

Al het onderwijs wordt in het Engels gegeven in een combinatie van lezingen, laboratoriumwerk en praktijk. Je profiteert van het uitgebreide groepswerk dat je zowel bij toekomstige werkgevers als in onderzoeksomgevingen kunt doen. Het programma is gebaseerd op het laatste onderzoek dat KTH doet in samenwerking met bedrijven en je docenten zijn vooraanstaande professoren van over de hele wereld. Door middel van gastcolleges en projecten kun je bedrijven ontmoeten, waardoor je een beter begrip krijgt van je toekomstige beroep.

Op de KTH Kista-campus in Stockholm KTH je dicht bij meer dan 1.000 bedrijven op IT-gebied. Je medestudenten komen zowel uit Zweden als uit andere landen: velen uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en Zuid-Korea. Samenwerken in interculturele groepen is een waardevolle ervaring die de basis kan leggen voor je eigen internationale netwerk.

Dit is een driejarig programma (180 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad Bachelor of Science. Het programma wordt gegeven door de School of Electrical Engineering and Computer Science (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen



Wiskunde, computerprogrammering, engineering en communicatie, digitale elektronica, moderne softwareontwikkeling, computerbeveiliging en industriële economie.

Carrière

Na het afstuderen wachten creatieve banen op een arbeidsmarkt die zowel in Zweden als internationaal bestaat. Het programma biedt kansen bij wereldwijde en regionale IT-bedrijven, adviesbureaus, bij de meeste IT-afdelingen van bedrijven en bij internationale instellingen. Ook in de auto-industrie en medische technologie is er grote behoefte aan ICT-vaardigheden.

Je kunt evolueren tot software engineer, consultant, systeemspecialist en nog veel meer. Misschien heb je tijdens het programma een nieuw idee en word je ondernemer of solliciteer je bij de vele startende bedrijven in het veld. Hoewel wereldwijd steeds meer mensen een ICT-opleiding volgen, wordt verwacht dat de behoefte aan ICT-competentie de komende tijd hoog zal blijven. Het vooruitzicht op het vinden van spannende taken en beroepen is erg goed.

Na het afstuderen

Softwareontwikkelaar, systeemspecialist, consultant.

" KTH is een veelgeprezen school met een goede reputatie op het gebied van lesgeven."
Alexandra Kolonia, Griekenland

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen van de bacheloropleiding Informatie- en Communicatietechnologie zijn:

  • 7 Betaalbare en schone energie
  • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur

Het programma leert je om duurzame oplossingen te begrijpen en te ontwikkelen voor de wereldwijde duurzaamheidsdoelen Energie voor iedereen en Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur. De belangrijkste bijdrage van ICT aan duurzaamheid is om andere industrieën in staat te stellen energie-efficiënter te worden en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De uitstoot van transport en industrie kan sterk worden verminderd als nieuwe energiezuinige technologie kan worden toegepast.

De IT-industrie heeft ook een grote impact op persoonlijke integriteit, digitale monitoring en democratie. Er zijn hier grote vraagstukken voor degenen die betrokken willen worden en de ontwikkeling willen beïnvloeden. Een ander belangrijk aspect is dat de technologie waarmee we verbonden kunnen zijn, afhankelijk is van elektriciteit. Om de digitale diensten die we gebruiken milieuvriendelijk te maken, is het belangrijk om een energiezuinige infrastructuur te creëren.

Faculteit en onderzoek

De School of Electrical Engineering and Computer Science doet onderzoek dat wereldwijd toonaangevend is binnen zijn vakgebied. Het onderzoek draagt bij aan toekomstige oplossingen in theoretische informatica, toegepaste informatica, robotica, medische wetenschap, nano-elektronica, slimme netwerken, intelligente transportsystemen, beveiligde infrastructuur, computersystemen, fotonica, computationele biologie, mediatechnologie en interactieontwerp, evenals spraak en muzikale communicatie.

De afdeling Software en Computersystemen (SCS) werkt op verschillende gebieden en draagt bij aan toekomstige oplossingen op het gebied van software-engineering, gedistribueerde en parallelle systemen, en datawetenschap en toegepaste AI. Onderzoek naar software-engineering omvat softwaretechnologie voor DevOps, geavanceerde softwaretests, nieuwe technieken voor automatische softwarediversificatie en nieuwe methoden en systemen voor analyse en ontwikkeling van software en services.

Het Network Systems Lab (NSLab) verricht onderzoek en onderwijs op het gebied van ontwerp, analyse en beheer van nieuwe generatie netwerken en diensten. In het bijzonder is de belangrijkste onderzoeksfocus het gemakkelijk maken om belangrijke maatschappelijke netwerksystemen te ontwikkelen en te beheren die aan hun doelstellingen voldoen. Klassieke voorbeelden zijn onder meer hoge prestaties, hoge betrouwbaarheid en laag vermogen.

De afdeling Communicatiesystemen (COS) verricht onderzoek en onderwijs in de breedste zin van het communicatiesystemengebied. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, technische en economische aspecten van draadloze, bedrade en optische communicatiesystemen en -diensten, vaste en mobiele communicatiesystemen, en communicatiegerelateerde diensten, artefacten, toepassingen en gebruik.

Het Radio Systems Laboratory doet onderzoek en verzorgt cursussen en afstudeerprojecten op het gebied van mobiele en persoonlijke communicatiesystemen en -diensten. De onderzoeksfocus ligt in het bijzonder op architecturen en protocollen voor toekomstige mobiele netwerken, de economie van draadloze systemen en diensten, dynamische spectrumtoegang en cognitieve radiosystemen, en energiebewuste draadloze systemen.

Toelatingseisen

De bacheloropleiding kent twee aanmeldingsrondes. Aanvragen worden gedaan via University Admissions, een online aanvraagportaal voor alle Zweedse universiteiten.

Aanmeldingsproces voor de bacheloropleiding

Het academiejaar bij KTH is verdeeld in twee semesters van 20 weken, waarbij het herfstsemester eind augustus begint en het lentesemester in januari begint. Alle masteropleidingen starten in het najaarssemester. De onderstaande aanmeldingsdeadlines zijn strikt en in Midden-Europese tijd (CET).

Aanvraagronde 1 Aanvraagronde 2

Niet-EU / EER / Zwitserse staatsburgers moeten in ronde 1 een aanvraag indienen om voor het begin van het semester een verblijfsvergunning te verkrijgen. Studenten in het laatste jaar van de bovenbouw kunnen in ronde 1 geen volledige aanvraag indienen.

  • 16 oktober 2020: applicatie wordt geopend
  • 15 januari 2021: Deadline voor aanmelding
  • 1 februari 2021: deadline voor het ondersteunen van academische documenten (alle aanvragers) en documentatie van vrijgestelde status (indien vereist) of ontvangst van aanvraagkosten (indien vereist)
  • 9 april 2021: Bekendmaking selectieresultaten

Ronde 2 is vooral een alternatief voor EU / EER / Zwitserse burgers. Niet-EU / EER / Zwitserse staatsburgers zullen waarschijnlijk niet genoeg tijd hebben om een verblijfsvergunning te krijgen. De data voor deze ronde zijn nog niet bekend, de volgende zijn de deadlines van vorig jaar.

  • 16 maart 2020: applicatie wordt geopend
  • 15 april 2020: deadline voor aanmelding
  • 7 mei 2020: Deadline voor documentatie van vrijgestelde status (indien vereist) of ontvangst van aanvraagkosten (indien vereist)
  • 18 juni 2020: Deadline voor het ondersteunen van educatieve documenten. Informatie voor IB-, EB-, EU / EER-aanvragers in het laatste studiejaar.
  • 9 juli 2020: Eerste melding van selectieresultaten
  • 24 juli 2020: de laatste datum om op uw aanbod te reageren
  • 30 juli 2020: Tweede kennisgeving van selectie

1. Controleer de toelatingseisen

Controleer of je voldoet aan de algemene en opleidingsspecifieke toelatingseisen.

2. Dien uw online aanvraag in

Maak een account aan, selecteer programma ('s) en dien uw aanvraag in voor toelating tot de universiteit.

3. Dien uw vereiste documenten in

Uw aanvraag wordt als onvolledig beschouwd als u niet alle vereiste documentatie overlegt. Houd er rekening mee dat:

  • Bijna alle documenten moeten worden geüpload op University Admissions. Er zijn enkele uitzonderingen voor specifieke landen, zie onderstaande link.
  • De documentatievereisten en onderwijskwalificaties kunnen van land tot land verschillen.
  • Er mogen geen documenten naar KTH worden gestuurd.

De authenticiteit van uw documenten kan worden geverifieerd bij de uitgevende instelling. Aanvragen die met frauduleuze documenten worden ingediend, worden afgewezen en er kunnen juridische stappen worden ondernomen.

4. Betaal de aanvraagkosten of documenteer uw vrijgestelde status

Voor niet-EU / EER / Zwitserse staatsburgers is een aanvraagtoeslag (SEK 900) vereist. EU / EER / Zwitserse staatsburgers hoeven de aanvraagkosten niet te betalen, maar moeten hun staatsburgerschap bewijzen, bijvoorbeeld met een kopie van een paspoort. Aanvragers met een geldige verblijfsvergunning in Zweden hoeven de aanvraagkosten niet te betalen, ongeacht hun nationaliteit.

5. Controleer de selectieresultaten

De bekendmaking van de selectieresultaten zal worden gepubliceerd op University Admissions. Als je wordt toegelaten, geeft KTH meer informatie over hoe je je op je studie kunt voorbereiden.

toelatingen

leerplan

Programma resultaat

Beurzen en financiering

Carrièremogelijkheden

Getuigenissen van studenten

Programma collegegeld

Over de school

Vragen