
Leuven, België
DUUR
3 Years
TALEN
Engels, Nederlands
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 4.591 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* niet-EER vergoeding | 1157 EUR ; EER
Invoering

Kom in contact: doe mee aan de webinars van KU Leuven
Ontdek alles wat KU Leuven te bieden heeft via een van KU Leuven's Webinars over KU Leuven, toelatingen & solliciteren, huisvesting en meer.
Registreren Hier.
De Bachelor Filosofie programma zal veel meer doen dan u kennismaken met de zeer gewilde vaardigheden van logica, kritisch denken en close reading. Het structureren van uw eigen zoektocht naar waarheid, zal een Bachelor in de filosofie u helpen om uw gedachten te oriënteren over de wereld waarin we leven, en het zal ook leren om filosofische vaardigheden te gebruiken bij het analyseren van hedendaagse wetenschappelijke en maatschappelijke debatten.
Het doel van het programma is om een grondige, brede en uitgebreide historische en systematische opleiding in de filosofie te geven. Tegelijkertijd wil het programma studenten de onderzoeksvaardigheden bijbrengen die nodig zijn voor een succesvolle schriftelijke en verbale expressie in de filosofie. Je leert ook filosofische vaardigheden te gebruiken bij het analyseren van hedendaagse maatschappelijke debatten.
Het programma is gestructureerd met een gemeenschappelijke major gekoppeld aan een minor naar keuze. De filosofiecursussen in de major (Truncus Communis) bieden je de nodige kennis van de systematische filosofie en haar geschiedenis en maken je vertrouwd met belangrijke filosofische onderwerpen en concepten. Tegelijkertijd leer je teksten nauwkeurig te lezen en te analyseren, goed gestructureerde presentaties te geven en een heldere en overtuigende filosofische tekst te schrijven. Voor de minor kun je een van de volgende opties kiezen:
- De Liberal Arts Minor bestaat uit een breed scala aan inleidende cursussen in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen met een sterke interdisciplinaire component. Het biedt je ook de mogelijkheid om filosofische teksten in het Frans of Duits te lezen of om meer filosofische keuzevakken te kiezen.
- De minor Onderwijskunde en de minor Theologie en Religiewetenschappen worden aangeboden in samenwerking met respectievelijk de faculteit Psychologie en Onderwijskunde en de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Deze minoren introduceren je in de basisonderwerpen en -methoden van de twee disciplines.
leerplan
Cursusoverzicht: Unieke combinaties met andere disciplines
Het programma is gestructureerd met een gemeenschappelijke major gekoppeld aan uw keuze voor minor. De filosofiecursussen in de major (Truncus Communis) bieden u de nodige kennis van systematische filosofie en haar geschiedenis en maken u vertrouwd met belangrijke filosofische onderwerpen en concepten. Tegelijkertijd leert u hoe u teksten nauwkeurig kunt lezen en analyseren, hoe u goed gestructureerde presentaties kunt geven en hoe u een heldere en samenhangende filosofische tekst kunt schrijven. Voor de minor kunt u een van de volgende opties kiezen:
- De Liberal Arts Minor bestaat uit een breed scala aan inleidende cursussen in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen met een sterke interdisciplinaire component. Het biedt je ook de mogelijkheid om filosofische teksten in het Frans of Duits te lezen of om meer filosofische keuzevakken te kiezen.
- De minor Onderwijskunde en de minor Theologie en Religiewetenschappen worden aangeboden in samenwerking met respectievelijk de faculteit Psychologie en Onderwijskunde en de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Deze minoren introduceren je in de basisonderwerpen en -methoden van de twee disciplines.
Vier leerpaden
De verplichte vakken bestaan uit vier groepen, verspreid over de gehele bacheloropleiding.
- Historisch-filosofische cursussen - Geïnteresseerd in de geschiedenis van de filosofie? De historische inleidende cursus behandelt de historische variabiliteit van het concept filosofie. U krijgt ook een overzicht van de filosofie van het ontstaan tot het heden. Later in uw programma belichten de lessen de verschillende periodes in de geschiedenis van de filosofie in meer detail: de oudheid, de middeleeuwen en de moderne tijd.
- Systematisch-filosofische cursussen - Je bestudeert de basisconcepten, problemen en oplossingen van verschillende subdisciplines, zoals ethiek, antropologie en metafysica. Uiteraard onderzoek je ook de historische evolutie van het vakgebied.
- Filosofische uitbreiding - Ecofilosofie, bio-ethiek, media-ethiek... de cursussen hier slaan een brug naar het begrijpen van maatschappelijke ontwikkelingen.
- Filosofische vaardigheden en onderzoek - Hier leer je onder begeleiding stapsgewijs de kneepjes van het vak. In het eerste jaar van de bacheloropleiding oefen je met het zelf vinden van bronnen in een boek, wetenschappelijk tijdschrift of online en het gebruiken daarvan. Je leert ook om je gedachten schriftelijk en mondeling te verwoorden en beargumenteren. In het tweede jaar van de bacheloropleiding bestudeer je de relatie tussen filosofie en een aantal thema's uit de hedendaagse maatschappij: ethiek en politiek, wetenschap en techniek, kunst en cultuur, sport, welzijn, etc. In het derde jaar van de bacheloropleiding staat je bachelorscriptie centraal, waarin je een eigen onderzoeksproject ontwikkelt.
Programma - Eerste Bachelor
Het studieprogramma kan elk jaar lichtjes wijzigen. Het officiële studieprogramma dat geldt voor het jaar waarin je studeert, kun je vanaf 15 juli raadplegen in de online programmacatalogus van KU Leuven , die je het beste op een groot scherm kunt bekijken.
- Logica
- Ethiek
- Epistemologie en wetenschapsfilosofie
- Continentale Filosofie
- Historische Inleiding tot Filosofie
- Onderzoek en schrijven in filosofie
- mineur
Ideale studenten
U moet intellectuele nieuwsgierigheid bezitten, een sterke interesse in zingevingsvragen, een vermogen tot abstract en conceptueel denken en een kritisch vermogen om de eigen vooronderstellingen en standpunten te onderzoeken.
toelatingen
Programma levering
The courses are fully taught in English and also available in Dutch.
Programma collegegeld
Waarom studeren aan KU Leuven
Wat onderscheidt ons als universiteit?
Een zeer gerangschikte universiteit
KU Leuven behoort tot de beste 100 universiteiten ter wereld volgens zowel Times Higher Education World Rankings als QS World University Rankings. Alle disciplines van KU Leuven behoren met trots tot de top 100 van hun vakgebied. Bovendien werd KU Leuven in 2016 door Reuters uitgeroepen tot de meest innovatieve universiteit van Europa.
Op onderzoek gebaseerd onderwijs
Onderwijs aan KU Leuven is gebaseerd op onderzoek, wat betekent dat studenten leren van dezelfde professoren die het baanbrekende onderzoek uitvoeren waarover u in de pers leest. Nieuwe inzichten worden direct geïntegreerd in de lessen en studenten worden aangemoedigd om hun eigen onderzoek uit te voeren. In ons FabLab kunnen studenten een aantal hightechmachines gebruiken om te creëren wat ze maar willen - allemaal gratis.
Betaalbaar collegegeld
Hoger onderwijs wordt in België hoog gewaardeerd en daarom gesubsidieerd door de overheid. Hierdoor kan KU Leuven het collegegeld relatief laag houden, wat u een prijs/kwaliteitsverhouding geeft die maar weinig top-100 universiteiten kunnen evenaren. We zijn er trots op dat we onze programma's zo toegankelijk mogelijk houden, zodat de slimste studenten van over de hele wereld aan onze cursussen kunnen deelnemen.
Internationaal studentenleven met respect voor diversiteit
Volgens Times Higher Education behoort KU Leuven tot de top 50 van de meeste internationale universiteiten wereldwijd met personeel en studenten van meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Voor al onze internationale studenten is het Pangaea studentencentrum hun thuis ver van huis. Onze universiteit streeft ook naar diversiteit en inclusie en wil samenwerken aan een pact voor meer respect.
Info Sessions
Ranglijsten
KU Leuven behoort tot de beste 100 universiteiten ter wereld volgens zowel Times Higher Education World Rankings als QS World University Rankings. De disciplines van KU Leuven behoren met trots tot de top 100 van hun vakgebied. Bovendien werd KU Leuven in 2016 door Reuters uitgeroepen tot de meest innovatieve universiteit van Europa.
Accreditaties
Galerij
Carrièremogelijkheden
Met een academische bachelor heb je een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. De bachelor Wijsbegeerte bereidt je voor op een masteropleiding waarin je je kennis verder verdiept. Na het behalen van je masterdiploma beschik je over een schat aan kennis en competenties en een breed scala aan carrièremogelijkheden.