Keystone logo
Moholy-Nagy University of Art and Design

Moholy-Nagy University of Art and Design

Moholy-Nagy University of Art and Design

Invoering

MOME is een universiteit voor kunstenaars, ontwerpers, makers en innovators die geïnspireerd zijn door László Moholy-Nagy en werken aan het aanpakken van wereldwijde uitdagingen. In de geest van het modernisme pleitte László Moholy-Nagy voor de rol van kunst bij het vormgeven van de samenleving en het verweven ervan met technologische innovaties. We richten ons op een benadering van de hele persoon via mentoring en het creëren van een waardegedreven kunst- en ontwerpecosysteem in de CEE-regio (Centraal- en Oost-Europa).

MOME verwelkomt al meer dan 30 jaar internationale studenten als onderdeel van het Erasmus-programma van de Europese Unie, en we zijn trots op onze samenwerking met bijna honderd kunst- en designuniversiteiten wereldwijd. In september 2023 lanceert MOME vier voltijd Engelstalige masteropleidingen, gevolgd door meer. De groei van ons internationale studentenbestand blijft een belangrijk aandachtspunt van onze toekomstige doelen, aangezien de aanwezigheid van internationale studenten een sleutelrol speelt bij het vormgeven van onze diverse gemeenschap en cultuur.

MOME biedt collegegeldondersteuning aan buitenlandse studenten die worden toegelaten tot internationale programma's, afkomstig zijn uit een specifieke geografische regio en in aanmerking komen voor ondersteuning op basis van hun professionele prestaties.

MOME's ultramoderne campus van 29.000 m2 opende zijn poorten in 2019. De vernieuwde academische gebouwen ondersteunen coöperatieve, interdisciplinaire mogelijkheden voor multi-degree training. Er wordt meer nadruk gelegd op opleidingsvormen die inspelen op de uitdagingen van de 21e eeuw en naast bacheloropleidingen kennisverhogende vaardigheden bieden die in de creatieve industrie kunnen worden gebruikt.

Ons TechPark op de campus biedt de ultramoderne werkplaats- en studiocapaciteit die nodig is voor het onderwijs. Tegelijkertijd is een faciliteit ook een plek voor experimenten, prototyping en de ontwikkeling van media-inhoud, evenals professionele implementatie.

We verwelkomen je graag in onze community!

toelatingen

Visum vereisten

Als u zich aanmeldt voor onze programma's vanuit een land buiten de EER/EU, moet u mogelijk een verblijfsvergunning Visa (D-visum) aanvragen om Hongarije binnen te komen. Om een D-visum aan te vragen, moet u contact opnemen met het dichtstbijzijnde Hongaarse consulaat bij u thuis.

Houd er rekening mee dat het visumaanvraagproces lang is, het kan tot twee maanden duren, daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om uw afspraak met het consulaat zo vroeg mogelijk te regelen. Afspraken voor half juli moeten in mei of begin juni worden geboekt.

Na succesvolle toelating tot het geselecteerde programma, zullen we u een acceptatiebrief bezorgen die u kunt gebruiken voor uw visumaanvraag. Je ontvangt ook een bewijs van inschrijving als je het registratieproces aan het begin van het semester hebt voltooid.

Meer informatie over het aanvraagproces voor een studentenvisum (D-visum) vindt u op de website van de Consulaire Diensten.

Studenten uit derde landen die uit een visumvrijstellingsland komen, moeten bij aankomst in Hongarije ook een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden aanvragen. Onze dienst Studentenzaken helpt je bij het aanvragen van een verblijfsvergunning.

De aanvraag voor een verblijfsvergunning kan ook online worden ingediend, via het elektronische administratieplatform van de Dienst Vreemdelingenzaken, EnterHungary. Wilt u meer weten over hoe u uw aanvraag online kunt regelen, download dan de handleiding.

Het regelen van uw zorgverzekering

Studenten dienen in hun thuisland een passende ziektekostenverzekering af te sluiten. Wie chronisch ziek is, moet nagaan of hij of zij ook wordt vergoed door de zorgverzekering. Studenten die regelmatig medicijnen gebruiken, moeten ervoor zorgen dat ze er toegang toe hebben tijdens hun verblijf in Hongarije. Het is niet mogelijk om medicijnen via de post vanuit uw thuisland te ontvangen, omdat deze kunnen worden opgehouden bij de douane vanwege het verschil tussen de regelgeving van de EU en niet-EU-landen.

Het maken van deze afspraken in uw eigen land zal vrijwel zeker goedkoper zijn dan hier in Hongarije.

Zorg ervoor dat u, voordat u zich aanmeldt bij een verzekeringsmaatschappij, controleert met hoeveel gezondheidscentra zij een contract hebben in Hongarije/Boedapest en het aanbod van inbegrepen diensten.

Momenteel biedt de volgende Hongaarse verzekeringsmaatschappij in Hongarije individuele ziektekostenverzekeringen voor studenten aan voor internationale studenten: Generali

U kunt contact opnemen met hun Engelssprekende klantenservice voor een prijsopgave op +36 30 211 2770 of neem contact met hen op door hun online informatieaanvraagformulier in te vullen.

Hieronder vindt u een lijst met particuliere gezondheidscentra die nuttig kunnen zijn bij het zoeken naar een verzekeringsmaatschappij: Deze gezondheidscentra hebben allemaal Engelssprekende artsen en assistenten en bieden een breed scala aan gezondheidsspecialistische diensten. Houd er rekening mee dat er verschillende privéklinieken/gezondheidscentra in Boedapest zijn, maar u moet ervoor zorgen dat uw verzekering is afgesloten met de plaats die u bezoekt. Een paar voorbeelden:

 • EersteMed
 • Rozsakert Medisch Centrum
 • Medicover
 • Buda gezondheidscentrum

Campusfuncties

Slaapzaal

Het comfort van onze studenten wordt verzekerd door 40 tweepersoonskamers met hun eigen aparte badkamers. Beide verdiepingen van de slaapzaal hebben een gedeelde keuken en een gemeenschappelijke wasruimte, waar studenten gratis gebruik van kunnen maken. Er is ook een ruime lounge voor gemeenschappelijk gebruik. Internettoegang is per kamer beschikbaar.

Aanvragen voor studentenkamers kunnen dit studiejaar via het Neptun-systeem worden ingediend. Nadat u bent ingelogd op Neptun, kunt u uw aanvraag indienen door onder het menu-item Administratie de optie Aanvragen te selecteren.

Onze internationale studenten (Photography MA en Interaction Design MA) moeten contact opnemen met onze collega's over de details van het intrekproces van de slaapzalen.

Onderzoekshubs

Het Innovatiecentrum doet onderzoek op vijf hoofdgebieden, elk vertegenwoordigd door een aparte hub.

Materiaalonderzoekscentrum

Interdisciplinaire onderzoeksgroep gericht op tastbare technologie, dynamische oppervlakken, biomaterialen, elektronisch textiel en zachte robotica. Ze ontwikkelen prototypes, onderzoeken fabricagemethoden en creëren nieuwe materialen.

Data Storytelling-hub

Het verzamelen van gegevens is een dagelijkse praktijk in de 21e eeuw, maar de verhalen achter de gegevens worden zelden onthuld. Data storytelling helpt met interactieve tools en verhalende methoden om patronen te laten zien die ons kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.

Hub voor duurzame industrie

Gebruikmakend van traditionele ecologische kennis, state-of-the-art technologieën en menselijk vernuft en intuïtie, onderzoeken we manieren waarop de industrie meer kan doen met minder, en niet alleen de economie maar ook de ecologie dient.

Interactie- en onderdompelingshub

In de Interaction and Immersion Hub kijken we naar de ontwerplacunes van de Metaverse-achtige omgevingen en streven we ernaar om zulke prototypes te maken die een gunstig effect kunnen hebben op onze geestelijke gezondheid en ook op ons dagelijks leven.

Sociale ontwerphub

Ontwikkelen en ondersteunen van praktijkgericht ontwerpend onderzoek om kansen te zoeken voor een duurzamere levensstijl en economie.

Incubatie

Ons doel is om ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, het zelfvertrouwen te vergroten en innovatieve ideeën te helpen omzetten in meer ontwikkelde bedrijfsconcepten. We hebben onze sterke punten in het koesteren van jong talent geïntegreerd in een ontwerpgestuurd incubatieprogramma.

MOME heeft zich een ambitieus doel gesteld om tegen 2030 de leidende creatieve industrie en innovatiehub in Midden- en Oost-Europa te zijn. Als aanvulling op de inspanningen van de universiteit om dit doel te bereiken, hebben we een ontwerpgestuurd incubatieprogramma gelanceerd om jonge innovators, onderzoekers en aspirant-ondernemers in Hongarije te helpen.

Iedereen kan zich aanmelden voor deelname aan ons incubatieprogramma, ongeacht iemands leeftijd, opleiding, discipline, branche of studierichting. We streven naar een interdisciplinaire groep deelnemers, en de voorkeur gaat uit naar projecten die impactgericht zijn, verband houden met welzijn of op een andere manier aansluiten bij de expertise- of onderzoeksgebieden van MOME.

TechPark

MOME Technology Park (TechPark) - met 25 werkplaatsen en studio's - levert de technologie, apparatuur, workshops en toegepaste beheersing die nodig zijn voor academisch onderwijs. Een plek waar studenten kunnen experimenteren, ervaren en hun ideeën tot leven kunnen brengen met ondersteuning en begeleiding van Techpark-experts.

TechPark bestaat uit werkplaatsen/laboratoria/studio's die onafhankelijk zijn van de faculteitsafdelingen van het onderwijs en onder toezicht staan van het management van TechPark - werkend en afgestemd door constant overleg met faculteitsafdelingen met betrekking tot professionele training en ontwikkelingskwesties.

TechPark heeft gewerkt als een technologisch servicecentrum en biedt expertise, bouwcapaciteit en infrastructuurtoegang voor de Academie en IK (IC), en daarnaast voor externe klanten (filmproductie, geluidsopname, evenementen, cursussen, kampen, enz.).

Workshops/laboratoria/studio's zijn volledig open en toegankelijk voor alle studenten, afhankelijk van het verwerven van de nodige vaardigheden en privileges, afhankelijk van de prioriteiten en capaciteiten op het gebied van onderwijs en onderzoek. (gebruik/huur apparatuur en ruimtes).

Werkplaatsen en studio's

Beton Laboratorium

Het lab biedt studenten de mogelijkheid om verschillende soorten beton te mengen en te gieten. Uitrusting omvat: •

 • Kleine mixer
 • Mixer van 50 liter
 • Schubben
 • Vibrotable Potentiële gevaren

Het is verboden om zonder instructeur in de werkplaats te verblijven. Het gebruik van de apparatuur is mogelijk na ongevallenpreventietraining en introductie.

Lederen werkplaats

Naast het uitvoeren van opdrachten uit de specialisatie Garment Accessory Design van de opleiding Textile Design, worden ook leerambachten en technieken voor het maken van schoenen en hoeden aangeleerd. Het is een modelleerwerkplaats met ultramoderne apparatuur die ook samenwerkt met andere werkplaatsen (modelleren, metaal, 3D-printer, lasersnijden). Naast ruwe materialen gemaakt van natuurlijk leer, behandelt deze workshop ook textiel, films en andere alternatieve materialen.

Lab voor het maken van digitale objecten

Het lab introduceert moderne technologie in de wereld van het maken van objecten. Technologieën in de werkplaats zijn onder meer lasersnijden, graveren, 3D-printen, 3D-scannen, snijden van vinylfilm (plottersnijden), printen van keramische emblemen en prototyping. Er zijn vier computers beschikbaar voor studenten. Houd er rekening mee dat het afdrukken tot 10-20 uur kan duren, dus informeer tijdig over de nodige informatie. Breng uw 3D-modellen in .stl formaat.

  Locaties

  Locaties
  • Budapest

   Zugligeti út,9-25, 1121, Budapest

   • facebook
   • instagram
   • linkedin
   • youtube

  Opleidingen

  Vragen