
Bachelorgraad in
Bachelor in Data Science en Knowledge Engineering Maastricht University, Department of Data Science and Knowledge Engineering

Invoering
Waarom dit programma?
Kennis staat centraal in de moderne samenleving. Slimme chips helpen bedrijven bij het volgen van goederen en het beheren van voorraden en voorraden. Nieuwe, hightech communicatieapparaten, zoals mobiele telefoons, navigatie-instrumenten en digitale camera's, worden enorm verbeterd door intelligente software en medische en biologische engineering helpen artsen snel aan juiste diagnoses te komen.
Als student Data Science and Knowledge Engineering onderzoek je methoden om nieuwe uitdagingen op deze belangrijke gebieden aan te gaan. Je zult nieuwe kennis genereren door waardevolle informatie te verzamelen en te bestellen met behulp van wiskunde en intelligente computertechnieken. De kennis die u opdoet, kan op zijn beurt worden gebruikt om beslissingen te nemen of problemen efficiënt op te lossen.
Bruggen bouwen tussen theorie en praktijk
In tegenstelling tot meer traditionele programma's in de informatica en wiskunde, neemt Kennstechnologie een gerichte, praktische en toegepaste aanpak. Je leert bruggen slaan tussen theorie en praktijk en je kunt oplossingen toepassen voor gegevensproblemen in een breed scala aan omgevingen, zoals logistiek, robotica en medicijnen. Je zult technieken gebruiken van:
- informatica, met de nadruk op software, programmeren, algoritmen en logica
- toegepaste wiskunde, inclusief de praktische toepassing van belangrijke wiskundige concepten, methoden en technieken
- kunstmatige intelligentie, inclusief manieren om te redeneren met behulp van beschikbare kennis en een inleiding tot machinaal leren en intelligent zoeken
Projectgericht leren
Project-Centered Learning (PCL) is een innovatieve, toepassingsgerichte instructiemethode die wordt gebruikt door DKE. Je werkt aan projecten in kleine groepen van 5-6 studenten en past recent verworven kennis toe op open-eind problemen, die vaak gebaseerd zijn op situaties uit de echte wereld. De opdrachten waaraan u werkt, kunnen worden geleverd door bedrijven en organisaties in de gezondheidszorg, IT en logistiek. U zou bijvoorbeeld kunnen worden gevraagd om een programma te ontwikkelen dat de niveaus van het rivierwater registreert en tijdig waarschuwt voor overstromingen voor een lokale overheid. Maar u kunt ook worden gevraagd om de verkeersstroom op belangrijke snelwegen en kruispunten te bestuderen en effectieve manieren te vinden om ze te beheren.
Studeer in een internationale omgeving
De banenmarkt voor kennisingenieurs is internationaal, dus de kans is groot dat u in het buitenland gaat werken of bij een internationaal bedrijf. Dit betekent dat je moet kunnen werken met mensen met verschillende culturele achtergronden. Weinig plaatsen kunnen hier beter voor zijn dan Maastricht. Studenten en staf komen uit heel Europa en de rest van de wereld en Maastricht zelf bevindt zich op een internationaal kruispunt tussen Nederland, België en Duitsland. Tweederde van onze studenten komt uit het buitenland en een dergelijke diversiteit zorgt voor een sterke internationale sfeer.
Breng het eerste semester van je derde jaar in het buitenland door
Als student Data Science en Knowledge Engineering heb je de mogelijkheid om het eerste semester van je derde jaar in het buitenland door te brengen. Studeren in het buitenland is niet verplicht in dit programma. DKE heeft uitwisselingspartners in Australië, Denemarken, Canada, China, Hong Kong, IJsland, Italië, Singapore, de Verenigde Staten en Zwitserland.
MaRBLe honours-programma
Via het Maastricht Research-Based Learning-programma, kortweg MaRBLe, bieden we getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoeksproject uit te voeren. Je wordt begeleid door ervaren academisch personeel dat je helpt je kritische denk- en onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit zal je helpen je voor te bereiden op een carrière in wetenschappelijk onderzoek of onderzoeksposities in het bedrijfsleven.
leerplan
Eerste jaar
- Introductie tot Data Science en Knowledge Engineering KEN1110
- Inleiding tot computerwetenschap 1 KEN1120
- Discrete wiskunde KEN1130
- Computational and Cognitive Neuroscience KEN1210
- Introductie tot computerwetenschap 2 KEN1220
- Lineaire algebra KEN1410
- Project 1-1 KEN1300
- Calculus KEN1440
- Datastructuren en algoritmen KEN1420
- ICT en Knowledge Management KEN1430
- Numerieke wiskunde KEN1540
- Software Engineering KEN1520
- Logica KEN1530
- Project 1-2 KEN1600
Tweede jaar
- Databases KEN2110
- Filosofie
- Waarschijnlijkheid en statistieken KEN2130
- Redeneringstechnieken KEN2230
- Machine learning KEN2240
- Grafiek Theorie KEN2220
- Project 2-1 KEN2300
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (2-1) KEN2320
- Wiskundige modellering KEN2430
- Mens-computerinteractie en affectieve computerverwerking KEN2410
- Theoretische computerwetenschap KEN2420
- Lineaire programmering KEN2520
- Wiskundige simulatie KEN2530
- Social Media KEN2540
- Computerbeveiliging KEN2560
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (2-2) KEN2620
- Project 2-2 KEN2600
- Text Retrieval Systems KEN2550
Derde jaar
- Project 3-1 KEN3300
- Gegevensanalyse KEN3450
- Operations Research Case Studies KEN3410
- Intelligente systemen KEN3430
- Bachelorproef KEN3500
- DKE Honours-programma - KE @ Work (3-1) KEN3310
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (3-1) KEN3320
- Studeer in het buitenland KEN3600
keuzevakken
- Semantisch web KEN3140
- Game Theorie KEN3130
- Prolog KEN3234
- Robotica en ingebedde systemen KEN3236
- Software en systeemverificatie KEN3150
- Logica voor kunstmatige intelligentie KEN3231
- Parallel programmeren KEN3235
- Introductie tot bio-informatica KEN3440
- Beveiligde webapps KEN3237
- Studeer in het buitenland KEN3600
Toelatingseisen
De toelatingsvoorwaarden voor de bacheloropleiding Data Science en Knowledge Engineering zijn afhankelijk van je eerdere kwalificaties. Controleer hieronder welke vereisten op u van toepassing zijn. Een matchingprocedure is een verplichte toelatingseis voor alle aanvragers.
Aankomende studenten met een Nederlands diploma
Je bent direct ontvankelijk als je een van de volgende diploma's hebt:
- vwo-diploma met wiskunde B
- een relevante hbo 'propedeuse' of bachelordiploma
Aankomende studenten met een niet-Nederlands diploma
Je bent direct ontvankelijk als je een van de volgende diploma's hebt:
- Belgische diploma's: ASO met wiskunde minstens 4 uur per week in de laatste 2 jaar. KSO, TSO of BSO (alleen BSO als je het zevende jaar hebt gevolgd) worden afzonderlijk geëvalueerd.
- Duitse diploma's: A Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife; of een gelijkwaardig VWO-diploma met Grundkurs-wiskunde
- Andere landen: een pre-universitair middelbare schooldiploma dat gelijkwaardig is aan het Nederlandse vwo-diploma met een voldoende hoeveelheid hoger niveau wiskundeducatie.
Aankomende studenten met een niet-gelijkwaardig niet-Nederlands diploma
Als je een niet-Nederlands diploma hebt dat niet overeenkomt met het Nederlandse vwo-diploma, kom je mogelijk in aanmerking voor het Foundation-programma. Het Foundation-programma is een voltijds studieprogramma van één jaar. Het bestaat uit Engelse taaltrainingen, inhoudcursussen, academische vaardighedentraining en culturele en sociale evenementen die u zullen helpen om soepel te integreren in uw nieuwe leven in Nederland, evenals de studie van uw keuze.
Toekomstige studenten die niet aan de vereisten voldoen
Als je niet over het vereiste diploma beschikt of niet aan de aanvullende eisen voldoet, kun je je nog steeds kwalificeren door het toelatingsexamen of colloquium doctum te behalen.
Als je slaagt voor de toelatingstoets of het colloquium doctum en het gevraagde bewijs van taalvaardigheid overlegt, kom je in aanmerking voor inschrijving in de betreffende bacheloropleiding.
Wanneer kom je in aanmerking voor een toelatingsexamen?
- U hebt een vwo-diploma of een gelijkwaardig diploma, maar voldoet niet aan onze wiskundevereisten
Wanneer kom je in aanmerking voor een colloquium doctum?
- Je hebt een propedeuse / verklaring van een niet-wetenschappelijk georiënteerd hbo-onderwijs en je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt geen vwo-diploma of een hbo / propedeutische verklaring en je bent 21 jaar of ouder
De deadline voor het aanvragen van het colloquium doctum en toelatingsexamen is 27 juni 2018, het examen vindt plaats op vrijdag 29 juni 2018 (10.00-12.00 uur).
Houd er rekening mee dat u ter plaatse moet zijn om aan deze examens deel te nemen. Op basis van de resultaten van dit examen beslist de Examencommissie of je toelaatbaar bent voor de bacheloropleiding Data Science en Knowledge Engineering. Als je vragen hebt over het colloquium doctum of toelatingsexamen, neem dan contact op met de toelatingscommissie van het programma: [email protected].
Taalvereisten Engels
Deze bachelor wordt in het Engels gegeven. U moet daarom een gedegen actieve en passieve beheersing van het Engels hebben. Geen aanvullend bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal is vereist als u voldoet aan een van de volgende criteria:
- je bent een native speaker Engels
- je hebt je middelbaar onderwijs in een EU / EER-land afgerond
- je hebt een Internationaal Baccalaureaat (IB) -diploma behaald
De vereiste scores zijn:
- IELTS-test: minimale score in totaal 6
- TOEFL-test: algemeen, op papier gebaseerde minimum score 550
- TOEFL-test: algemene minimumscore op internet 80 op internet
- TOEFL-test: overall, computer-gebaseerde minimum score 213
Als u niet aan een van deze criteria voldoet, moet u bewijs leveren van voldoende beheersing van de Engelse taal door een IELTS- of een TOEFL-test. Je moet jezelf voorbereiden en registreren voor een van deze tests.
Plan uw test op tijd. Het kan enige tijd duren voordat u de resultaten krijgt.
Collegegeld
- De wettelijke vergoeding voor dit programma is: € 2.060
- De instapkosten voor dit programma bedragen: € 10.000
- De wettelijke deeltijdvergoeding voor dit programma is: Niet van toepassing
- De institutionele deeltijdvergoeding voor dit programma is: Niet van toepassing
toelatingen
leerplan
Bruggen bouwen tussen theorie en praktijk
In tegenstelling tot meer traditionele programma's in informatica en wiskunde, kiest Knowledge Engineering voor een gerichte, praktische en toegepaste aanpak. Je leert bruggen te slaan tussen theorie en praktijk en je kunt oplossingen voor dataproblemen toepassen in een breed scala van omgevingen, zoals logistiek, robotica en geneeskunde. Je gebruikt technieken uit:
- informatica, met de nadruk op software, programmeren, algoritmen en logica
- toegepaste wiskunde, inclusief de praktische toepassing van belangrijke wiskundige concepten, methoden en technieken
- kunstmatige intelligentie, inclusief manieren om te redeneren met behulp van beschikbare kennis en een inleiding tot machinaal leren en intelligent zoeken
Projectgericht leren
Project-Centered Learning (PCL) is een innovatieve, toepassingsgerichte instructiemethode die bij DKE wordt gebruikt. Je werkt aan projecten in kleine groepen van 5-6 studenten, waarbij je recent verworven kennis toepast op open problemen, die vaak gebaseerd zijn op praktijksituaties. De opdrachten waar je aan gaat werken kunnen worden uitgevoerd door bedrijven en organisaties in de zorg, ICT en logistiek. U kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om een programma te ontwikkelen dat rivierwaterstanden registreert en tijdig waarschuwt voor overstromingen voor een lokale overheid. Maar u kunt ook worden gevraagd om de verkeersstroom op belangrijke snelwegen en kruispunten te bestuderen en effectieve manieren te bedenken om deze te beheren.
Een studie in een internationale omgeving
De arbeidsmarkt voor kennisingenieurs is internationaal, dus de kans is groot dat je in het buitenland of bij een internationaal bedrijf gaat werken. Dit betekent dat je moet kunnen werken met mensen met veel verschillende culturele achtergronden. Er zijn maar weinig plaatsen die hiervoor beter gesitueerd kunnen zijn dan Maastricht. Studenten en medewerkers komen uit heel Europa en de rest van de wereld en Maastricht zelf ligt op een internationaal kruispunt tussen Nederland, België en Duitsland. Tweederde van onze studenten komt van buiten Nederland en die diversiteit zorgt voor een sterke internationale sfeer.
Breng het eerste semester van je derde jaar in het buitenland door
Als student Data Science and Knowledge Engineering heb je de mogelijkheid om het eerste semester van je derde jaar in het buitenland door te brengen. Studeren in het buitenland is bij deze opleiding niet verplicht. DKE heeft uitwisselingspartners in Australië, Denemarken, Canada, China, Hong Kong, IJsland, Italië, Singapore, de Verenigde Staten en Zwitserland.MaRBLe Honours Programme
Via het Maastricht Research-Based Learning programma, kortweg MaRBLe, bieden we getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoeksproject uit te voeren. Je wordt begeleid door ervaren wetenschappelijke medewerkers die je helpen je kritisch denken en onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit helpt je voor te bereiden op een carrière in wetenschappelijk onderzoek of onderzoeksfuncties in het bedrijfsleven.
leerplan
Eerste jaar
- Introductie tot Data Science en Knowledge Engineering KEN1110
- Inleiding tot computerwetenschap 1 KEN1120
- Discrete wiskunde KEN1130
- Computational and Cognitive Neuroscience KEN1210
- Introductie tot computerwetenschap 2 KEN1220
- Lineaire algebra KEN1410
- Project 1-1 KEN1300
- Calculus KEN1440
- Datastructuren en algoritmen KEN1420
- ICT en Knowledge Management KEN1430
- Numerieke wiskunde KEN1540
- Software Engineering KEN1520
- Logica KEN1530
- Project 1-2 KEN1600
Tweede jaar
- Databases KEN2110
- Filosofie & Kunstmatige Intelligentie KEN2120
- Waarschijnlijkheid en statistieken KEN2130
- Redeneringstechnieken KEN2230
- Machine learning KEN2240
- Grafiek Theorie KEN2220
- Project 2-1 KEN2300
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (2-1) KEN2320
- Wiskundige modellering KEN2430
- Mens-computerinteractie en affectieve computerverwerking KEN2410
- Theoretische computerwetenschap KEN2420
- Lineaire programmering KEN2520
- Wiskundige simulatie KEN2530
- Social Media KEN2540
- Computerbeveiliging KEN2560
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (2-2) KEN2620
- Project 2-2 KEN2600
- Text Retrieval Systems KEN2550
Derde jaar
- Project 3-1 KEN3300
- Gegevensanalyse KEN3450
- Operations Research Case Studies KEN3410
- Intelligente systemen KEN3430
- Bachelorproef KEN3500
- DKE Honours-programma - KE @ Work (3-1) KEN3310
- DKE Honoursprogramma - MaRBLe 2.0 (3-1) KEN3320
- Studeer in het buitenland KEN3600
keuzevakken
- Semantisch web KEN3140
- Game Theorie KEN3130
- Prolog KEN3234
- Robotica en ingebedde systemen KEN3236
- Software en systeemverificatie KEN3150
- Logica voor kunstmatige intelligentie KEN3231
- Parallel programmeren KEN3235
- Introductie tot bio-informatica KEN3440
- Beveiligde webapps KEN3237
- Studeer in het buitenland KEN3600