
BSc in Engineering - Elektronica
Sønderborg, Denemarken
DUUR
3 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Mar 2026*
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2026
COLLEGEGELD
EUR 6.050 / per semester **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* 15 maart om 12 uur 's middags
** gratis voor studenten met een volledige opleiding uit de Scandinavische landen of uit de EU / EER-landen en Zwitserland; 6.950 EUR per semester voor studenten met een niet-EU / EER-staatsburgerschap of niet-Zwitsers staatsburgerschap
Invoering
Elektronica-ingenieurs gaan een uitzonderlijk mooie toekomst tegemoet. Ben jij een van hen?
Met een bachelordiploma Elektrotechniek kun je een reële impact hebben op de maatschappij. Elektrische auto's, groene energietechnologie zoals windturbines of zonnepanelen, elektronica voor het intelligente huis of energiebesparende systemen zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Heb jij een passie voor het ontwikkelen van innovatieve elektronische apparatuur? Lees dan verder.
Maak een kwantumsprong - word ingenieur in elektronica
De wereld vertrouwt op de vindingrijkheid van elektrotechnici die kunnen innoveren, samenwerken en hun stempel op de wereld kunnen drukken. Met een diploma in Elektrotechniek van SDU kun je je potentieel inschakelen.
Garantie op een eerste baan
Als pas afgestudeerde ingenieur aan SDU Sønderborg krijg je 6 maanden werk aangeboden als je na je MSc-studie nog geen eerste baan hebt gevonden.
Wat ga je leren?
Je leert verschillende soorten elektronische producten te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn binnen groene energiesystemen zoals windturbines en zonnecellen, robots, elektrische auto's of elektronica voor medische apparatuur.
Je zal
- leren over analoge, digitale en vermogenselektronica en signaalverwerking
- leren geavanceerde software te ontwikkelen en computergebaseerde modellerings- en simulatietools te gebruiken voor elektronische componenten en circuits
- leren dat het ontwerpen van elektronische schakelingen sterke vaardigheden vereist in geavanceerde wiskunde en een goed begrip van de onderliggende fysica
- leren om niet alleen naar de technische aspecten te kijken - er is een bredere benadering nodig bij het ontwikkelen van nieuwe elektronische producten
- leren om alle relevante aspecten, zoals economie en milieu, mee te nemen in de ontwikkeling van nieuwe producten
- werken in projectgroepen, waarbij jij en je medestudenten problemen voor bedrijven oplossen door middel van casestudy's
- leren hoe je de theoretische kennis in de praktijk toepast en hoe je aan een project werkt, inclusief projectplanning, risicobeoordeling, teamwerk enz.
Hoe is het onderwijs gestructureerd?
Het programma bestaat uit een combinatie van theoretische cursussen en praktisch projectwerk in groepen. Elk semester bestaat uit een hoofdthema, dat de basis vormt voor de theorie en het projectwerk.
- In het eerste semester maak je kennis met elektronische basiscomponenten en hoe je elektronische schakelingen analyseert. Je leert hoe je een programma schrijft voor een ingebed computersysteem en je bouwt je kennis op in wiskunde en natuurkunde.
- In het tweede semester leer je meer geavanceerde elektronische schakelingen met actieve componenten, signaalverwerking met behulp van elektronische filters en meer geavanceerde wiskundige hulpmiddelen voor circuitanalyse.
- In het derde semester bouw je verder op je kennis van elektronica en werk je met complexere elektronische systemen, zoals frequentieomzetters en elektromotoren, en leer je de basisprincipes van regeltechniek.
- In het vierde semester werk je voornamelijk met digitale elektronica en met geavanceerde hardware en software die bijvoorbeeld wordt gebruikt in digitale signaalverwerking of binnen geavanceerde regeltechnische systemen.
- Het vijfde semester staat in het teken van interdisciplinair samenwerken, waarbij je in een projectgroep samenwerkt met studenten van andere ingenieursdisciplines en waarbij je jouw elektronica-expertise combineert met hun expertise binnen bijvoorbeeld werktuigbouwkunde om een complex product te ontwikkelen. Je kunt er ook voor kiezen om dit semester in het buitenland te studeren.
- In het zesde semester, terwijl je je bachelorproject schrijft, kun je je verder specialiseren door keuzevakken te volgen.
Wat kan je worden?
Met een bachelordiploma Elektronica is het mogelijk om verder te studeren met een masterdiploma Elektronica. Als afgestudeerde (Master of Science) in Elektronica werk je meestal in ontwikkeling, projectmanagement, consulting of verkoop. Je kunt bijvoorbeeld werken met elektronica voor duurzame energietechnologie of voor medische apparatuur, computers en datanetwerken, softwareontwikkeling, robot- en dronetechnologie en vele andere soorten producten die zijn gebaseerd op geavanceerde elektronica. Het programma biedt je verschillende carrièremogelijkheden - zowel in Denemarken als in het buitenland.
Kun je verder studeren?
De bacheloropleiding duurt drie jaar, waarna je de tweejarige masteropleiding volgt om een masterdiploma Elektronica te behalen. Een bachelor in Elektronica vervolgt het programma daarom vaak met een relevante master in bijvoorbeeld Elektronica in Sønderborg.
leerplan
Programmastructuur
Dit is een driejarige bacheloropleiding waarbovenop een tweejarige masteropleiding kan worden gevolgd. De opleiding wordt in het Engels gegeven.
Tijdens de semesterprojecten werk je met de volgende thema's:
- Ontdek het elektronische ontwikkelingsproces
- Bouw industriële elektronica
- Ontwikkel intelligente dynamische elektronische systemen
- Ontwerp van ingebedde architecturen
- Experts in teams
- Bachelorproject en verdere specialisatie
Eerste semester:
In het eerste semester krijg je een eerste inzicht in wat elektronica is en wat er nodig is om elektronische producten te ontwikkelen. Je werkt met vakken als embedded systems, basis analoge elektronica en de bijbehorende wiskunde en natuurkunde. Met je projectgroep ontwerp en bouw je een klein elektronisch product en neem je het hele ontwikkelingsproces door.
Tweede semester:
Hier werk je met geavanceerdere elektronische systemen, waaronder versterkers en circuits voor analoge signaalverwerking, maar ook met geavanceerdere embedded systemen. Je krijgt kennis over systeemcomponenten en hun interacties. Als onderdeel van het semesterproject werk je met elektronische circuits, analoog-naar-digitaalconversie en een microcontrollersysteem.
Derde semester:
In dit semester bouw je voort op de kennis die je hebt opgedaan over elektronica en krijg je inzicht in het gebruik van elektromotoren en de ontwikkeling van besturingssystemen en daarmee de ontwikkeling van dynamische elektronische systemen. In het semesterproject ontwikkel je een elektronisch systeem – dat bijvoorbeeld de snelheid van een elektromotor kan regelen door elektronica en softwareoplossingen te integreren in een compleet systeem.
Vierde semester:
In het vierde semester werk je met geavanceerde embedded systemen. Dit omvat meer regeltechniek en digitale signaalverwerking in theorie en praktijk. Je leert hoe je embedded architecturen in hardware ontwerpt (digitale systemen) en hoe je deze test en implementeert in state of the art technologieën (System on Chips). In het semesterproject ontwikkel je een digitaal systeem met signaalverwerkingsalgoritmen, in een context met externe componenten voor inputs en outputs – waardoor je externe data detecteert en externe apparaten bestuurt.
Vijfde semester:
Dit semester draait om innovatie, multidisciplinaire vaardigheden en ondernemerschap (Experts in Teams). Jij en je projectgroep organiseren jezelf in een virtueel bedrijf waar je alle ontwikkelingsfasen doorloopt van idee tot creatie van een volledig functionerend prototype - rekening houdend met economie, externe leveranciers, etc. Je gaat verder met verdere specialisatie keuzevakken. Je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren.
Zesde semester:
Hier schrijf je je bachelorproject waarin je al je kennis en vaardigheden uit de voorgaande semesters samenbrengt. Het semester omvat verdere specialisatie via een theoriecursus Toegepaste Elektromagnetica en twee keuzevakken.
Galerij
Carrièremogelijkheden
Waar leidt het programma toe?
Elektronica- en computertechnici zijn bijvoorbeeld gekwalificeerd om mobiele telefoons, robots en bewakingssystemen te ontwikkelen.
Afgestudeerden beschikken over competenties in vakgebieden die gekenmerkt worden door snelle technologische verandering – en hebben een grote impact op de ontwikkeling van de maatschappij. U bent gekwalificeerd voor werk in zowel de private als de publieke sector.
Elektronica-ingenieurs werken doorgaans in de sectoren ontwikkeling, projectengineering, advies, verkoop en management.
Je zou bijvoorbeeld kunnen werken in:
- Medische uitrusting
- Computers en datanetwerk
- Telecommunicatie: mobiele telefoons, tv, radio, enz.
- Energietechnologie (windturbines, zonnecellen, batterijen)
- Elektrische apparaten en apparaten: van meetapparatuur tot energiecentrales
- Robots en drones
- Software ontwikkeling
- Controle en automatisering van productieprocessen
- Industriële elektronica.
Leerresultaten
Wat maakt een afgestudeerde met een ingenieursdiploma in Elektronica zo aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt? Hieronder vindt u een overzicht van de competenties waarover u beschikt als u bent afgestudeerd: algemene ingenieurscompetenties en de speciale competenties die u in Elektronica verwerft.