BSc in Engineering - Mechatronica
Sønderborg, Denemarken
DUUR
6 Semesters
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Mar 2025*
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
Vraag collegegeld aan
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* 15 maart om 12 uur 's middags
* gratis voor studenten met een volledige opleiding uit de Scandinavische landen of uit de EU / EER-landen en Zwitserland; 6.950 EUR per semester voor studenten met een niet-EU / EER-staatsburgerschap of niet-Zwitsers staatsburgerschap
Invoering
Wil je hightech producten ontwikkelen? Dan is een diploma in Mechatronica misschien iets voor jou.
Smartphones, auto's en digitale camera's zijn producten waarvan de meeste mensen weten hoe ze ze moeten gebruiken. Maar er moeten veel taken worden uitgevoerd voordat een eindproduct in handen is. Hiervoor zijn ingenieurs nodig die het verband begrijpen tussen mechanica, elektronica en software - namelijk Mechatronica-ingenieurs.
Wat zal ik leren?
Het programma stelt je in staat om hightech producten te ontwikkelen. Door projectwerk doe je competenties op in veel gebieden van productontwikkeling, waaronder technisch ontwerp, productie en projectmanagement. Deze combinatie bereidt je voor op taken binnen de technische productontwikkeling en later ook als teamleider op een ontwikkelingsafdeling. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om je via keuzevakken en je bachelorproject te specialiseren in een van de drie vakgebieden (mechanica, elektronica of embedded systems).
Hoe is het programma gestructureerd?
Het programma bestaat uit een combinatie van theoretische vakken en praktisch projectwerk. Elk semester is gebaseerd op een hoofdthema, dat het uitgangspunt vormt voor het theorie- en projectwerk van dat semester.
In het eerste semester leer je wat mechatronica is en wat er nodig is om mechatronicaproducten te ontwikkelen. In het tweede semester krijg je inzicht in het systeem in het algemeen en kennis van de systeemcomponenten en hun interacties. In het derde semester bouw je verder op de opgedane kennis over mechatronica en de ontwikkeling van mechatronische producten. In het vierde semester doe je basiskennis op over regulerende systemen en hoe deze worden geïntegreerd in een product. In het vijfde semester kun je je specialiseren in keuzevakken en tegelijkertijd je interdisciplinaire vaardigheden versterken in een interdisciplinair project (Experts in Teams). Je kunt dit semester ook in het buitenland studeren. In het zesde semester schrijf je je bachelorproject, gebaseerd op al je kennis uit de voorgaande semesters.
Het programma wordt in het Engels gegeven in een internationale studieomgeving.
Wat kan ik worden?
Het programma biedt je verschillende carrièremogelijkheden - zowel in Denemarken als in het buitenland. Er is veel vraag naar je bij bedrijven die intelligente producten ontwikkelen met een hoog technologisch gehalte. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als ontwikkelingsingenieur, projectmanager, consultant, ondernemer, docent of onderzoeker.
Je kunt ook doorgaan met een 3-jarig onderzoeksprogramma, dat leidt tot een PhD-diploma.
Kan ik mijn studie voortzetten?
De bacheloropleiding duurt drie jaar, waarna je het tweejarige masterprogramma volgt om een MSc in Engineering te behalen. In het masterprogramma heb je de mogelijkheid om uit twee profielen te kiezen: Embedded Systems of Cyber Physical Systems.
leerplan
Programmastructuur
Dit is een driejarige bacheloropleiding, waarbovenop je een tweejarige masteropleiding kunt volgen. Het programma wordt in het Engels gegeven.
Elk semester is gebaseerd op een hoofdthema dat centraal zal staan in de theorie en het projectwerk van het semester. Vanaf het allereerste begin van de studieperiode maak je deel uit van een projectgroep die werkt aan projecten waarbij vaak de problemen van bedrijven als uitgangspunt worden genomen.
Voordat je met de studie begint, heb je de mogelijkheid om in augustus een startcursus wiskunde te volgen.
Eerste semester
In het eerste semester krijg je inzicht in wat mechatronica is en wat er nodig is om mechatronische producten te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met onderwerpen als mechatronisch ontwerpen, materialen en processen, embedded systemen en wiskunde en natuurkunde. Met jouw projectgroep ontwerp je een klein mechatronisch product waarmee je het hele ontwikkelproces doorloopt.
Tweede semester
Hier krijgt u inzicht in het systeem in het algemeen, evenals kennis over systeemcomponenten en hun interacties. Je leert elektronische en mechanische elementen ontwerpen en produceren en verwerken in mechatronische producten. Als onderdeel van het semesterproject ga je met de theorie in de praktijk aan de slag bij het ontwikkelen van een mechatronisch product dat kan bewegen.
Derde semester
In dit semester bouw je voort op de kennis die je hebt opgedaan over mechatronica en de ontwikkeling van mechatronische producten. Je leert over onderwerpen als analoge elektronica, actuatoren en sensoren, maar ook over dynamische systemen.
Het semesterproject zal zich richten op de ontwikkeling van een compleet mechatronisch systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van actuatoren en sensoren, ontwerp van elektronica en specificatie en productie van mechatronica.
Je kiest ook in welke van de profielen je je specialiseert.
Vierde semester
In het vierde semester verdiep je je in het door jou gekozen studieprofiel. Je kunt kiezen voor een profiel in de richting mechanica, elektronica, embedded systemen, of je kunt kiezen voor een multidisciplinair profiel waarbij je kiest tussen onderwerpen uit de andere profielen. Naast twee profielvakken/keuzevakken krijg je een semesterproject gericht op het gekozen profiel en de verplichte vakken Regeltechniek en Computer Aided Engineering.
Vijfde semester
Dit semester gaat over innovatie, multidisciplinaire vaardigheden en ondernemerschap (Experts in Teams). Jij en je projectgroep organiseren jezelf in een virtueel bedrijf waar je alle ontwikkelingsfasen doorloopt, van idee tot creatie van een volledig functionerend prototype - rekening houdend met de economie, externe leveranciers, enz.
Daarnaast ga je verder met het door jou gekozen profiel.
Je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren.
Zesde semester
Hier schrijf je je bachelorproject waarin je al je kennis en vaardigheden uit de voorgaande semesters samenbrengt.
Voorbeeld bachelorprojecten:
- HMI-concept voor een infotainmentsysteem in een auto
- Interactieve interface voor kinderen
- Kinderen motiveren om energie te besparen
Galerij
Carrièremogelijkheden
Carrièremogelijkheden
Met een diploma in Mechatronica trek je doorgaans bedrijven aan die intelligente producten ontwikkelen met een aanzienlijke technologische inhoud.
In de onderstaande video maak je kennis met José, die een diploma in Mechatronica heeft van SDU . Hij werkt nu bij Danfoss Power Solutions.
Je bent gekwalificeerd voor banen als bijvoorbeeld:
- Development engineer, bijv. met leidinggevende verantwoordelijkheid
- Projectleider
- Specialist in specifieke technologieën
- Consultant of klantadviseur
- Projectverkoper
- Docent
- Onderzoeker aan universiteiten in Denemarken of in het buitenland
- Ondernemer met een eigen bedrijf.