BA Muziekproductie
Berlin, Duitsland
DUUR
7 Semesters
TALEN
Engels, Duits
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Oct 2024
COLLEGEGELD
EUR 790 / per month *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* voor EU / EER-burgers, inclusief Westelijke Balkan, Zwitserland. EUR 4.500 / semester voor niet-EU / niet-EER-burgers
Invoering
Ben je gepassioneerd door de productie van nummers, van het eerste idee tot de uitvoering of de voltooide productie? Onze bachelor Muziekproductie is ideaal voor muzikale allrounders die de creatieve en technische vormgeving van liedjes willen regisseren.
Een eigentijdse artistieke opleiding als componist en musicus gecombineerd met gedegen engineering en organisatorische knowhow uit de kern van de opleiding van de BA Muziekproductie. Vanaf het eerste semester heb je toegang tot onze DAW's en studio's. Hier doorloop je alle relevante functies en rollen binnen het muziekproductieproces.
Wekelijkse workshops over kleurrijke onderwerpen van de muziekpraktijk zoals songwriting en geluidstechniek, live panels met experts uit de muziekindustrie en diverse praktische projecten in elk semester bieden volop mogelijkheden om je vaardigheden uit te proberen voor een publiek en je vaardigheden uit te breiden. netwerk. Docenten uit alle gebieden van de live- en opname-industrie zullen je ondersteunen op je carrièrepad.
Gezocht: instrumenten of zang
Het bespelen van een instrument (of zang) is een toelatingseis voor de opleiding Muziekproductie. Het volgende wordt geaccepteerd: zang, piano, gitaar, elektrische bas, contrabas, drums, viool, saxofoon, trombone, trompet, fluit.
Het door u gekozen hoofdmuziekinstrument moet bij het toelatingsexamen worden gepresenteerd. Als de computer uw instrument is, studeer dan Audio Design!
Galerij
toelatingen
leerplan
1. Semester
Basis in theorie en praktijk 30 ECTS
- Opnametechnieken
- Muzikale analyse
- Muziek theorie
- Praktijkproject I
- Instrument mineur I
- Popmuziekgeschiedenis I
In het eerste semester verwerf je de basis van opnametechnologie, akoestiek en toegepaste muziektheorie. In het omgaan met DAW's leer je stap voor stap de basis van muziekproductie. Instrument minor vakken zoals piano en koor vullen het basisontwerpveld aan. Ook populaire muziekgeschiedenis, gehoortraining en diverse praktijkprojecten zoals het eerste semesterconcert staan op de agenda.
2. Semester
Ontdek en ontwerp 30 ECTS
- Muziektheorie - Harmonie
- Digitale technieken
- Keuzevak I (koor & bodypercussie)
- Praktijkproject II
- Instrument Major I / Ensemble I
- Muziekwetenschap
Naast harmonietheorie en muzikale en technische gehooroefeningen, ontdek je de wereld van digitale audiotechnologie. U raakt vertrouwd met de functies en workflows van sequencers. Begeleidende geluidsstudies, schooloverschrijdende praktijkprojecten en een optionele module openen de deur naar muzikale experimenten en leerervaringen. Door middel van individuele lessen in zowel het hoofdvak van de kunst als in ensembles, kun je je eigen muzikale materiaal verfijnen en de interactie met anderen uitproberen. Het hoofdvak en de ensembles duren tot het zesde semester.
3. Semester
Liedjes schrijven en opnemen 30 ECTS
- Liedjes schrijven
- Samenstelling
- Studio Technieken
- Praktijkproject III
- Instrumentmajeur II / Ensemble II
- Mediarecht
In het derde semester ligt je focus op het schrijven en produceren van je eigen liedjes. Van compositie tot het geluidsontwerp van de nummers, met instrumentale muzikanten of op DAW-gebaseerd, tot opnemen, bewerken en mixen, je doorloopt de hele productieketen van je muziek. Naast je eigen muziek kun je ook een nummer produceren op basis van briefings uit de muziekindustrie. In begeleidende cursussen als stilistiek, gehoortraining, harmonieleer en atelierpraktijk worden urgente vragen uit het creatieve proces samen aan de orde gesteld en opgelost. Daarnaast houd je je bezig met de rechten en plichten die je als muziekauteur hebt.
4. Semester
Regelen en Produceren 30 ECTS
- Regeling
- Productie
- Keuzevak II
- Praktijkproject IV
- Instrumentmajeur III / Ensemble III
- Taal / Fysiologie
In het vierde semester oefen je met het arrangeren en produceren van eigen composities en composities van derden. Hiertoe verwerf je kennis in het omgaan met verschillende instrumentgroepen en zettechnieken en routiniseer je je werk met productie- en notatieprogramma's. Mixen en masteren zijn twee essentiële processtappen. Bovendien traint het kritische onderzoek van bekende muziektitels vanuit een technisch opnamestandpunt je oren en, achteraf bezien, maakt het je gevoelig voor de uitdagingen van de muziekproductieketen door terug te kijken naar de vorige productiestappen van compositie, interpretatie, opnemen en mixen. Een verdere optionele module biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
5. semester
Praktijkfase 30 ECTS
Het vijfde semester staat in het teken van oefenen. Tijdens een stage in binnen- of buitenland, een studie in het buitenland aan een partneruniversiteit of een praktijksemester breid je systematisch je professionele repertoire uit en leg je direct contact met het bedrijfsleven, met je collega's en met verschillende muziekscènes.
6. semester
Media en toneelmuziek 30 ECTS
- Geluid design
- Orkestratie
- Keuzevak III
- Praktijkproject V
- Instrument Major IV / Ensemble IV
- Projectorganisatie
In het zesde semester betreed je het brede veld van scenische en functionele muziek. In de modules over geluidsontwerp en orkestratie leer je hoe je hulpmiddelen voor compositorisch ontwerp op een gerichte manier kunt ontwerpen, hoe je ze kunt gebruiken en hoe je muziek kunt produceren voor verschillende contexten en mediatoepassingen. U zult vertrouwd raken met vragen over geluidssynthese, voorbeeldbibliotheken en andere plug-ins. Daarnaast maak je kennis met de basisinstrumenten en -processen van projectorganisatie om zelfstandig artistieke live-producties te kunnen plannen en uitvoeren. Je eigen laatste concert in je belangrijkste artistieke veld is een goede gelegenheid om dat te doen.
7. semester
Individualisering en scriptie 30 ECTS
- Filmmuziek / Game-audio
- Keuzevak IV
- Portfolio ontwikkeling
- Productiemanagement
- Bachelor's thesis
Kort voor het afstuderen bewijzen de studenten hun knowhow in het plannen, berekenen en realiseren van studioproductie. Daarnaast verdiepen ze zich in het samenspel van muziek en beeld op het gebied van film- en gamemuziek en sluiten ze het vakgebied media en toneelmuziek af met een zelfstandige compositie. Op het gebied van portfolioontwikkeling ontwikkelen de leerlingen een eigen showreel, individueel begeleid door individuele lessen. Aan het einde van hun studie schrijven ze hun BA-scriptie, die ook artistieke en creatieve elementen kan bevatten.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Een diploma in muziekproductie loont
Na je diploma Muziekproductie kun je je routinematig en flexibel verplaatsen in de snel veranderende muziekmarkt. Als componist schrijf je muziek voor evenementen en publicaties, als uitvoerend musicus neem je de regie over je muzikale bijdrage en de concerten en sessies. Als geluidstechnicus ben je verantwoordelijk voor opnames en mixen van producties in eigen regie, als producer maak je kennis met alle benodigde managementtaken.
De BA in Muziekproductie biedt uitstekende carrièremogelijkheden, zoals een baan in:
- Productiemaatschappijen, ensembles, concertorganisatoren, leerbedrijven
- Phono-industrie, labels, uitgevers, distributeurs, tv- en radiostations, PR- en marketingbedrijven
Samenwerking met:
- Songwriters/componisten, tekstschrijvers, sprekers, bands/muziekgroepen, orkesten
- Producenten, geluidsstudio's, klanten uit de industrie en het bedrijfsleven
Freelance werkzaamheden als:
- Auteur / componist, arrangeur / orkestrator, tolk / muzikant
- Geluidstechnicus/geluidstechnicus voor concerten, evenementen, theater, radio, televisie, geluidsopnames