
BA in kunst, cultuur en media
Groningen, Nederlanden
DUUR
3 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2025
EERSTE STARTDATUM
01 Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 13.100 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER-studenten: € 2209 | niet-EU/EER-studenten: € 10189
Invoering
Ben je gefascineerd door film, muziek of theater? Vind je het leuk om te discussiëren over wat kunst is, hoe je een bepaalde film, popsong en performance interpreteert en om de effecten te bestuderen die media kunnen hebben op onze samenlevingen? Dan moet Kunst, Cultuur en Media je bacheloropleiding worden.
In onze bacheloropleiding verwerven studenten een verdiept analytisch, historisch en theoretisch inzicht in (a) twee kunstvormen gekozen uit film, muziek, theater/performance, beeldende kunst of literatuur; en (b) gespecialiseerde wetenschappelijke kennis in een van de twee kaders: 'Kunst, Beleid en Cultureel Ondernemerschap' of 'Analyse en Kritiek'. Deze brede multi- en interdisciplinaire combinatie maakt haar uniek.
Kunstwerken zoals muziekvideo's, romans of computergames op een wetenschappelijke manier bestuderen - hoe ze worden geproduceerd, verspreid, gebruikt, waargenomen, gewaardeerd en hoe ze sociaal functioneren - is waar onze bacheloropleiding over gaat. Het maakt zo de weg vrij voor een verscheidenheid aan professionele wegen op het gebied van kunst en media. Onze studenten hebben banen gevonden als critici, wetenschappers, curatoren, organisatoren van kunstevenementen, leden van kunstraden en nog veel meer.
In ons programma schrijven studenten zich in voor een of twee van de kunstdisciplines die onze eigen afdeling aanbiedt: Film, Theater, Muziek. Literatuur en beeldende kunst kunnen alleen als tweede kunstdiscipline worden gekozen.
Waarom deze opleiding in Groningen studeren?
Het programma Kunst Cultuur en Media is uniek omdat het een
- Interdisciplinair onderzoek binnen modules die de onderlinge afhankelijkheid van de kunsten onderzoeken
- Diepgaande studie van één kunstvorm
- Een maatschappelijk relevante studie die de sociale, ethische en ideologische dimensies van hedendaagse kunstwerelden onderzoekt om bruggen te bouwen tussen academische instellingen en levende kunstenaars, gemeenschappen en kunstorganisaties voor hun wederzijdse en gezonde verspreiding in de samenleving.
toelatingen
leerplan
Jaar 1
Het eerste semester geeft een overzicht van de geschiedenis van de kunsten in de samenleving, van de prehistorie tot vandaag. Je maakt kennis met de maatschappelijke functie van de kunsten, terwijl je tegelijkertijd je academische schrijf- en onderzoeksvaardigheden ontwikkelt.
In het tweede semester volg je de twee vakken kunstdiscipline (film, muziek en theater/performance). Je houdt je ook bezig met kunstfilosofieën die relevant zijn voor de hedendaagse kunstwereld. Kortom, het eerste jaar biedt een diverse en gefundeerde basis voor de volgende twee jaar van de opleiding.
Cursussen
- Kunstsociologie I en II (10 EC)
- Inleiding tot audiovisuele kunsten A en B (10 EC)
- Life Imagined: kunst in cultuur A en B (10 EC)
- Nadenken over kunst I: kunstfilosofie (5 EC)
- Film I (10 EC)
- Muziek I (10 EC)
- Theater I (10 EC)
- Kunst en cognitie (5 EC)
Jaar 2
Het tweede jaar richt zich nadrukkelijk op je kunstspecialisatie film, muziek of theater. Je bestudeert de geschiedenis en theorie van deze discipline en kiest tegelijkertijd een van de twee kaders die verband houden met hedendaagse professionele kunstwerelden:
1. Kunstbeleid en cultureel ondernemerschap 2. Kunstanalyse en -kritiek
Beide tracks bieden kunsteducatie als focus. Ook krijg je een introductie in de filosofische achtergrond van je kunstspecialisatie, waardoor je een meer theoretisch inzicht krijgt.
- Empirische methoden: kunstbeleidseducatie (10 EC)
- Film II: Filmgeschiedenis (10 EC)
- Medialiteit naar Intermedialiteit (10 EC)
- Muziek II: onderwerpen in klassieke muziek (10 EC)
- Theater II: geschiedenis en theorie (10 EC)
- Cultureel Ondernemerschap (10 EC)
- Film III: Filmtheorie (10 EC)
- Muziek III: theorie en analyse van populaire muziek (10 EC)
- Narrativiteit in alle media (10 EC)
- Theater III: Theorie en Analyse (10 EC)
Jaar 3
In het eerste semester van het derde jaar volg je de minor van je keuze. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze minor, bijvoorbeeld een buitenlandminor of een loopbaanminor. In het tweede semester volg je drie vakken: in je kunstspecialisatie en gerelateerd aan je kader. In dit semester schrijf je ook je bachelorscriptie, waarbij je een onderwerp combineert dat verband houdt met de door jou gekozen kunstdiscipline en het professionele kader.
- Minor (30 EC)
- Evalueren van de kunsten (5 EC)
- Film/Muziek/Theater Gevorderd Seminar (5 EC)
- Kunst in de praktijk: filmproject, theaterproject of muziekfestival (10 EC)
- Organisatie en communicatie in de kunsten (10 EC)
- Scriptie (10 EC)
In het eerste semester van jaar 3 staat de minor centraal. Deze 'toekomstgerichte' minoren moeten je helpen je voor te bereiden op de keuze voor een vervolgopleiding of een loopbaan. Je kunt kiezen voor een premasterminor, een buitenlandminor, een beroepsgerichte minor, een lerarenopleidingminor of een universitaire minor.
Programma opties
- Muziek (specialisatie)
- Film (specialisatie)
- Theater en Performance Arts (specialisatie)
- Kunstanalyse en -kritiek (specialisatie)
- Kunstbeleid en Cultureel Ondernemen (specialisatie)
- Minderjarigen (minor)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Maximaal 40 EC
Carrièremogelijkheden
Baan vooruitzichten
Na je afstuderen ben je gekwalificeerd om te werken binnen kunstgerelateerde organisaties.
Je kunt werken binnen organisaties zoals theaters, kunstgezelschappen, concertzalen, poppodia, orkesten en musea. Je zou ook kunnen werken voor een uitgeverij, binnen overheidsinstellingen, voor onderzoeksbureaus of binnen publieke media-organisaties (radio, tv of internet). Je arbeidstaken variëren van kunstcuratorschap en kunstonderzoek en -evaluatie tot management en beleidsadvisering.
Vacature voorbeelden
- Onderzoeksposities
- Kritiek en analyse
- Kunsteducatie (als MA-specialisatie)
- Kunstbeleid en Marketing