
BA in
BA in minderheden en meertaligheid University of Groningen

Invoering
Hoe kun je de diversiteit managen; van culturen en talen? Hoe geven minderheden vorm aan sociale ontwikkeling? Vraagt de discussie over inclusie en diversiteit om nieuwe leiderschapsvaardigheden?
Lokale wortels, mondiale vooruitzichten
Meer dan ooit zijn onze scholen, bedrijven en organisaties divers, en toekomstige leiders in het onderwijs, het bedrijfsleven, de politiek en elk ander veld moeten met deze diversiteit kunnen omgaan: ze hebben vaardigheden op het gebied van diversiteitsmanagement nodig.
Onze bacheloropleiding Minderheden en Meertaligheid leidt je op tot diversiteitsmanager. Je leert over de talen, culturen, geschiedenissen en politiek van etnolinguïstische minderheden over de hele wereld. Verder leer je hoe je onderzoek doet naar thema's van minderheden en meertaligheid.
Ons driejarige programma bestaat uit een veelzijdige combinatie van vakken op het gebied van taalkunde, politieke en culturele geschiedenis en sociale wetenschappen. Tijdens deze cursussen kom je een breed scala aan onderwerpen tegen: minderheden, migratie, diversiteitsmanagement en meertaligheid. U kunt er ook voor kiezen om de Friese streektaal te leren, die vaak wordt gebruikt als casus in cursussen.
Je leert deze onderwerpen te beoordelen, onderzoeken en kritisch te reflecteren. Je zult ook in staat zijn om oplossingen te formuleren, consultancy te geven en beleidsadviezen te geven die organisaties en gemeenschappen helpen om beter om te gaan met culturele en taalkundige diversiteit.
Waarom deze opleiding in Groningen studeren?
Wij bieden een uniek perspectief. Minderheden & Meertaligheid is de enige opleiding in zijn soort in Nederland. Elke cursus is uniek ontworpen om het perspectief van minderheden of meertaligheid als uitgangspunt te nemen.
Kenmerkend voor ons programma is de focus op intensieve samenwerkingen tussen medewerkers en studenten. Door kleine groepen voorrang te geven boven grote auditoria, hebben de studenten gegarandeerd intensief contact met onze inspirerende groep docenten. Onze docenten zijn experts op verschillende gebieden (zoals geschiedenis, taalkunde, antropologie en culturele studies), zodat je de problemen rond minderheden vanuit verschillende perspectieven leert bekijken.
Galerij
toelatingen
leerplan
Jaar 1
In het eerste jaar verwerf je basiskennis over de onderwerpen in het programma. Je volgt vakken over de geschiedenis van (taal)minderheden in Europa, taalverandering, meertaligheid in de samenleving en taalkunde.
In Geschiedenis van Europese minderheden I en II leer je over de geschiedenis van verschillende minderheden in Europa en hoe taal en cultuur hierin door de tijd heen een integrale rol hebben gespeeld. Minderheidstalen I en II onderzoeken de vitaliteit van minderheidstalen en factoren die kunnen bijdragen aan taalverandering, en onderzoeken of taalverandering of zelfs taalsterfte kan worden voorspeld.
In het vak Inleiding tot de taalkunde leer je de grondslagen van de taalkunde en de verschillende domeinen van waaruit taalkundigen taal onderzoeken (fonologie, syntaxis, semantiek, enzovoort). Bij Meertaligheid I en II krijg je te maken met vragen over de vraag of taal ons denken bepaalt, hoe verschillende talen in ons brein elkaar beïnvloeden, maar ook hoe we het beste kunnen omgaan met meertaligheid in het onderwijsdomein.
Cursussen
- Fries als minderheidstaal I (5 EC, optioneel)
- Inleiding tot de taalkunde I (5 EC)
- Inleiding tot Minority Studies I: Global Minorities (5 EC)
- Minderheidstalen I (5 EC)
- Fries als minderheidstaal II (5 EC, optioneel)
- Inleiding tot de taalkunde II: meertalige sprekers (5 EC)
- Inleiding tot minderheidsstudies II: basisconcepten en theorieën (5 EC)
- Minderheidstalen II (5 EC)
- Landen/samenlevingen van het Midden-Oosten (5 EC, optioneel)
- Eurolab Ia (5 EC, optioneel)
- Fries Taalvaardigheid Ia (5 EC, optioneel)
- Minderheden in Europa I: Geschiedenissen (5 EC)
- Meertaligheid I: sociaal en taalkundig (5 EC)
- Keuze (10 EC, optioneel)
- Eurolab Ib (5 EC, optioneel)
- Fries Taalvaardigheid Ib (5 EC, optioneel)
- Minderheden in Europa II: hedendaagse kwesties (5 EC)
- Meertaligheid II: Onderwijs (5 EC)
Jaar 2
In jaar twee breid je je kennis uit. De cursussen behandelen thema's die verband houden met de culturele diversiteit van minderheden en hun culturele representaties in kunst en literatuur. Daarnaast ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en pas je deze toe in het lokale 'lab'. Ook begin je met je minor, of je kunt je specialiseren in het Fries.
In de cursus Minderheden in hedendaags Europa onderzoek je de culturele diversiteit van minderheden in Europa en de (on)gefundeerde ideeën die in deze samenleving blijven bestaan. Kunst en literatuur als middel tot rebellie en het creëren van een identiteit is de focus van minderheidsrepresentaties in kunst, cultuur en media. Je leert ook over genderminderheden en de positie die zij innemen in de samenleving.
Naast het uitbreiden van je kennis, breng je deze kennis in de praktijk. In de cursus Research Methodology leer je de nodige onderzoeksvaardigheden die je in de twee Into the local lab-cursussen zult inzetten. De kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan over meertaligheid en minderheden in de andere vakken pas je toe in je omgeving.
Naast de vakken in het tweede jaar van de opleiding krijgen studenten een ruime keuze aan minoren. Ook is er de mogelijkheid om je te specialiseren in het Fries. In dit specialisatietraject Fries wordt de Friese taalvaardigheid gecombineerd met Oudfriese studies, de geschiedenis van Friesland en de Friese literatuur.
Cursussen
- Fries Taalvaardigheid IIb (5 EC, optioneel)
- Minderheidsvertegenwoordigingen in kunst, cultuur en media I (5 EC)
- Onderzoeksmethodiek I (5 EC)
- Keuzevak 1 (10 EC, optioneel)
- Fries Taalvaardigheid IIa (5 EC, optioneel)
- Minderheidsvertegenwoordigingen in kunst, cultuur en media II (5 EC)
- Onderzoeksmethodiek II (5 EC)
- Keuzevak 1 (10 EC, optioneel)
- Geschiedenis van Friesland (10 EC, optioneel)
- Intersectionaliteit en superdiversiteit (10 EC, optioneel)
- Naar het lokale laboratorium: Cultureel Erfgoed (10 EC)
- Naar het lokale laboratorium: Taal (10 EC)
Jaar 3
In jaar drie rond je je studie af en kijk je vooruit naar toekomstige studie- en/of carrièremogelijkheden. Je kunt een semester aan een universiteit in het buitenland studeren of stage lopen. In het laatste semester schrijf je je bachelorscriptie.
In het eerste semester heb je de mogelijkheid om aan een partneruniversiteit in het buitenland te studeren, een loopbaanminor of een universitaire minor te volgen. In het tweede semester volg je een vak over meertaligheid in onderwijsdomeinen en werk je aan interculturele communicatievraagstukken in het vak Diversiteitsmanagement. In deze twee cursussen kijk je vooruit naar mogelijke loopbaantrajecten in de (meertalige) onderwijs- of cultureel erfgoedsector.
Als alternatief kun je ook stage lopen bij een bedrijf of organisatie die zich bezighoudt met thema's rond minderheden en/of meertaligheid. Je sluit je studie af met het schrijven van een bachelorscriptie; een intensief onderzoeksproject over een onderwerp naar keuze, waarin je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen.
Cursussen
- Aldfrysk (10 EC, optioneel)
- Friese taalkunde (10 EC, optioneel)
- Fryske Literatuer (10 EC, optioneel)
- Minor (30 EC, optioneel)
- BA Scriptie M&M (10 EC)
- Diversiteit in het onderwijs (10 EC)
- M&M Diversiteitsmanagement (10 EC)
Disclaimer: De in de tabel getoonde tweede- en derdejaars vakken zijn onder voorbehoud van wijzigingen in het programma.
Programma opties
- Fries (baan)
- Minderjarigen (minor)
- University of Groningen Honours College (honours)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Gemiddeld 16 weken
- Maximaal 30 EC
Als onderdeel van je studie stimuleren we studenten die dat willen, om een semester aan een universiteit in het buitenland door te brengen. Op deze manier kun je in een andere setting ervaren wat je in de cursussen hebt geleerd.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Baan vooruitzichten
Met een diploma M&M ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je hebt kennis van problematiek rond minderheidsgroepen in de samenleving, wat je een geschikte kandidaat maakt om te werken bij de overheid, als beleidsadviseur op het gebied van onderwijs, diversiteit, minderheden of cultureel erfgoed. Of rapporteer over minderhedenpolitiek door journalist te worden. Jouw kennis van meertaligheid en diversiteitsmanagement is waardevol in een loopbaan waarin je te maken hebt met mensen met verschillende (taal)achtergronden.
Hoe kan een stad omgaan met meertaligheid in het publieke domein? Als adviseur taalbeleid komt jouw kennis hiervan goed van pas. Of specialiseer je in meertaligheid op de werkvloer en ontwikkel communicatiestrategieën voor (internationale) bedrijven. Met een specialisatie Fries kun je aan de slag in de Friese culturele sector; bij het Historisch en Literair Centrum Tresoar, de Afûk of de Fryske Akademy.
Vacature voorbeelden
- Diversiteitsmanager en adviseur. Een diversiteitsmanager beheert culturele diversiteit op de werkvloer en in organisaties en maakt beleid dat oplossingen biedt voor maatschappelijke uitdagingen zoals gelijke kansen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de zorg en de participatie van vluchtelingen in de samenleving.
- Leraar. Met deze bachelor kun je lesgeven aan verschillende hogescholen. Bijvoorbeeld in de lerarenopleiding, cultuureducatie, maatschappelijk werk en taalgerelateerde opleidingen.
- Beleidsmaker taal, cultuur, erfgoed. Een beleidsmaker ontwikkelt en evalueert een beleid en kan helpen bij de uitvoering van het beleid.
- Onderzoeker. Na je bachelor kun je een masterdiploma behalen en ervoor kiezen om je in te schrijven voor een PhD-programma in binnen- of buitenland.
- Communicatie deskundige. Als communicatiedeskundige op het gebied van interculturele communicatie adviseer je nationale en internationale organisaties over efficiënte en effectieve communicatie.
- Vertaler. Studenten kunnen hun taalvaardigheid gebruiken om vertaler te worden.
- Ambtenaar. Als afgestudeerde heb je competentie opgedaan in een breed scala aan overdraagbare vaardigheden op het gebied van taal, cultuur, politiek en minderheden. Dit maakt je een aanwinst voor publieke organisaties in en buiten Nederland.
- Journalist. Studenten die geïnteresseerd zijn in journalistiek kunnen overwegen hun taalvaardigheid en kennis van politieke en culturele zaken te gebruiken om als correspondent of verslaggever voor nationale of internationale media te werken.
- Diverse banen. Studenten die de Friese track volgen, kunnen na hun afstuderen verschillende functies in Friesland vervullen. Denk aan een baan bij de provincie of middelgrote culturele instellingen, zoals Tresoar, Afûk, Fries Museum en Omrop Fryslân.