
BSc in
BSc in biowetenschappen en technologie University of Groningen

Invoering
Kunnen we nieuwe organen maken uit cellen? Hoe werken biologische moleculen zoals eiwitten en DNA? Vraagt u zich af in hoeverre het mogelijk is om met biotechnologie betere medicijnen, enzymen of voedsel te maken?
In deze opleiding Life Science and Technology leer je antwoorden te vinden op dit soort vragen. Deze opleiding combineert elementen uit verschillende disciplines, waaronder biologie, farmacie, natuurkunde, scheikunde en techniek. Je leert hoe je deze kennis kunt gebruiken om medische toepassingen te maken die mensen beter maken of hun kwaliteit van leven verbeteren.
Onze studenten en onderzoekers bestuderen de ingewikkelde details van levende organismen, maar proberen ook levensechte systemen te bouwen van moleculen die niet leven. Als we in staat zijn om zo'n synthetische cel te bouwen, zullen we de vereisten voor het leven veel beter begrijpen, en kunnen we deze cellen misschien gebruiken als fabrieken voor nieuwe biomoleculen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen die we onderzoeken. Tegen de tijd dat je aan dit programma begint, zijn er ongetwijfeld nog tal van andere nieuwe onderzoeksprojecten opgestart. U vindt vast iets dat uw interesse wekt.
Waarom deze opleiding in Groningen studeren?
- Life Science and Technology is een combinatie van verschillende disciplines, waaronder natuurkunde, scheikunde en biologie, biotechnologie, gezondheidszorg en bedrijfskunde
- Deze bacheloropleiding start met een brede opleiding, waarna je een keuze kunt maken voor biotechnologie, biomoleculaire wetenschappen of moleculaire farmacologie
- Onze faculteit is de thuisbasis van de Nobelprijswinnaar Scheikunde 2016, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar Natuurkunde, Frits Zernike
leerplan
Het eerste jaar behandelt basisonderwerpen die essentieel zijn voor de vakgebieden biologie, scheikunde en natuurkunde. Je krijgt een solide basis in de principes die ten grondslag liggen aan een breed scala aan state-of-the-art technologieën die worden gebruikt in de life sciences en hun toepassingen.
Het programma start met cursussen zoals:
- Optiek
- Biochemie voor Life Sciences
- Biofysica
- Farmaceutische analyse
- Calculus voor levenswetenschappen
- Zoogdiercelbiologie
- en praktijkcursussen
In het tweede jaar ga je verder met cursussen over de breedte van de natuurwetenschappen, maar er zullen ook cursussen worden gegeven over meer technologisch georiënteerde onderwerpen, zoals biotechnologie en beeldvorming.
In het derde jaar kunnen studenten een specialisatie kiezen ter voorbereiding op een masteropleiding. Specialisaties zijn chemie, biomoleculaire wetenschappen, nanowetenschappen, medisch-farmaceutische wetenschappen of biomedische wetenschappen. Je sluit je bacheloropleiding af met een bachelorproject in het specialisme van jouw keuze.
Excellente studenten kunnen hun kennis verdiepen en verbreden met een aanvullend programma van het University of Groningen Honours College.
Een bacheloropleiding bestaat uit in totaal 180 ECTS. Credits per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is optioneel
- Maximaal 30 EC
toelatingen
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Vooruitzichten op de arbeidsmarkt
Tijdens de opleiding Life Science & Technology ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken waarmee je praktische problemen oplost. Dit analytische perspectief komt goed van pas in alle soorten werk, dus na je afstuderen heb je volop carrièremogelijkheden.
Wil je onderzoeker worden?
Veel afgestudeerden worden onderzoeker, voor een korte tijd of voor een langdurige loopbaan. Het soort onderzoek is afhankelijk van het vakgebied waarin je bent gespecialiseerd en de thema's die een rol spelen in je werkomgeving. Tijdens je opleiding kun je docenten vragen om interessante ideeën voor onderzoek aan te dragen. Ze houden allemaal van wat ze doen en zullen graag studenten helpen die geïnteresseerd zijn in hun specifieke discipline. Welk onderzoek je uiteindelijk gaat doen, hangt af van welke thema's op dat moment actueel zijn en natuurlijk wat je interesseert!
Andere opties
Naast onderzoeker worden zijn er nog veel meer mogelijkheden. Je zou manager of supervisor van een bedrijf of projectgroep kunnen worden als je er talent voor hebt. Uw kennis van een breed scala aan disciplines zal u helpen om het werk van een breed scala aan specialisten, zoals technici, natuurkundigen en chemici, te begrijpen. Je kunt ook een baan vinden als beleidsadviseur, persvoorlichter, docent, onderwijsconsulent of wetenschapsjournalist.
Vacature voorbeelden
- Onderzoeker
- Biomedische technoloog
- Beleidsadviseur
- Productontwikkelaar
- Gezondheidsadviseur
- Informatie medewerker
- Docent / docent