
Bachelor Werktuigbouwkunde
Enschede, Nederlanden
DUUR
3 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 12.875 / per year
STUDIE FORMAAT
Op de campus
Invoering
Als werktuigbouwkundig ingenieur heb je een goed inzicht in de technologie waarop onze samenleving is gebouwd.
Sta jij te popelen om technologische oplossingen te creëren die een verschil maken in onze samenleving? Droom jij ervan om een expert te zijn in het uitvinden, ontwerpen, verbeteren en onderhouden van allerlei machines, constructies en processen? Van een achtbaan, een vliegtuig of een duurzame energie-installatie tot een innovatief gehoorapparaat of de scharnieren voor een robothand? Ben je op zoek naar een universiteit waar je de werktuigbouwkundige theorie leert integreren en toepassen in realistische teamprojecten? Dan is de driejarige, Engelstalige bacheloropleiding Mechanical Engineering (ME) de juiste keuze voor jou.
Waarom werktuigbouwkunde studeren?
Sterke nadruk op praktische toepassing met hands-on projecten
Als je op zoek bent naar een bachelor waarin je - naast het opdoen van wetenschappelijke kennis - ook aan de slag gaat met praktische projecten, dan is Mechanical Engineering aan de UT de juiste keuze voor jou. In dit programma doe je alle wetenschappelijke kennis en vaardigheden op die je verwacht van een bachelor aan een onderzoeksuniversiteit, maar je leert deze ook te vertalen naar praktische oplossingen in de projecten. Tijdens de eerste module ga je bijvoorbeeld met je team een mechanisch gereedschap ontwerpen, een oplossing om de hoeveelheid plastic afval te verminderen of een volleybalkanon.
Een internationaal, interdisciplinair programma aan een toonaangevende technische universiteit
UT, een technische universiteit van wereldklasse, biedt de ideale omgeving voor een bachelor in Mechanical Engineering. Hier werk je samen met experts uit andere disciplines. In een van de modules werk je bijvoorbeeld samen met studenten Industrial Design Engineering en Industrial Engineering & Management.
Je profiteert ook van het internationale karakter van deze opleiding, met studenten en docenten uit zowel Nederland als andere Europese en niet-Europese landen. Je kunt een deel van je studie in het buitenland doorbrengen en ook de projecten gaan over internationale onderwerpen. In een van de modules ga je bijvoorbeeld een Amerikaanse energiecentrale aanpassen aan de Chinese praktijk, waarbij je naast technologie ook kijkt naar milieuaspecten en regelgeving.
Een programma met bovengemiddelde persoonlijke begeleiding
Het onderwijs aan de Universiteit Twente staat bekend als persoonlijk en informeel, en dat geldt ook voor deze bachelor. We hebben een open-deurenbeleid en je krijgt meer individuele aandacht en begeleiding dan op de meeste andere universiteiten. De sfeer tussen docenten en studenten is gemoedelijk en informeel: je kunt altijd bij iemand terecht met je vragen. Samen met onze actieve studievereniging W.S.G. Isaac Newton verbeteren we voortdurend ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten. Hier leef je je studentenleven ten volle en groei je zowel professioneel als persoonlijk!
Profiteer van uitstekende kansen op werk
De vraag naar werktuigbouwkundigen die wetenschappelijke kennis combineren met praktische vaardigheden neemt zowel in Nederland als in het buitenland toe. Zeker als je na je bachelor een masteropleiding afrondt - in Werktuigbouwkunde of een aanverwant vak - vind je vrijwel zeker snel na je afstuderen een goede baan. De meeste van onze masterstudenten hebben binnen twee of drie maanden na hun afstuderen een baan als ingenieur. Als werktuigbouwkundig ingenieur heb je uitstekende carrièremogelijkheden in verschillende sectoren.
Galerij
toelatingen
leerplan
Om je thuis te voelen in het vakgebied werktuigbouwkunde, moet je van technologie houden, veelzijdig zijn en de uitdagingen waar mensen en de maatschappij vandaag de dag mee te maken hebben, graag oplossen. Tijdens dit programma word je een expert in het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van allerlei soorten machines, apparaten en installaties, maar ook structuren en processen. We bereiden je voor op een heel breed werkveld en leren je om bij te dragen aan allerlei soorten innovaties en verbeteringen. Enkele voorbeelden zijn: het 3D-printen van een scheepsschroef; het verduurzamen van een energiecentrale; het bouwen van een glazenwasserrobot of een exoskelet voor revalidatieprocessen; het ontwikkelen en toepassen van nieuwe materialen voor lichtere, sterkere vliegtuigvleugels; bijdragen aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto of de magnetische zweeftrein.
Met deze bachelor word je een academisch geschoolde en zeer vindingrijke werktuigbouwkundig ingenieur: een onafhankelijke denker die de technologie begrijpt waarop onze maatschappij nu en in de toekomst vertrouwt.
Modules Werktuigbouwkunde
Jaar 1
- Module 1 | Design & Manufacturing: In het eerste project werk je samen met je team aan het ontwerpen van een origineel, nog niet bestaand mechanisch gereedschap, bijvoorbeeld een oplossing om de hoeveelheid plastic afval te verminderen of een volleybalkanon. Je bedenkt en ontwerpt het product, produceert de verschillende onderdelen en monteert ze vervolgens in onze werkplaats. Je leert alles wat je hiervoor nodig hebt in hoorcolleges over onderwerpen als wiskunde, statistiek, productiesystemen en technisch tekenen.
- Module 2 | Energie & Materialen: Het tweede project richt zich op energie en materialen. Samen met je projectteam analyseer je een bestaand energiesysteem vanuit een materiaal- en thermodynamisch perspectief. Deze module begint met een sterke nadruk op thermodynamica en materialen, waardoor je de verworven kennis krijgt die je nodig hebt om aan je project te beginnen. Daarnaast krijg je colleges over wiskunde en, net als in de andere modules van het eerste jaar, modelleren en programmeren.
- Module 3 | Energie & Duurzaamheid: In deze module ga je dieper in op de theorie die je in de tweede module hebt behandeld. Een toegevoegd thema is duurzaamheid; tijdens deze colleges leer je over levenscyclusanalyse. In je teamproject ga je het energiesysteem uit Module 2 opnieuw ontwerpen, waarbij je rekening houdt met technologische en milieuaspecten. Net als in de andere modules in het eerste en tweede jaar werken we ook aan je algehele academische vorming.
- Module 4 | Design & Mechanics: Tijdens het project van de vierde module word je uitgedaagd om constructies te ontwerpen, waarbij je de juiste balans vindt tussen geometrie, de materialen en de sterkte ervan. Ook in deze module zijn de colleges nauw verbonden met het project, dus er zullen onderwerpen zijn als wiskunde, de sterkte van materialen, machineonderdelen en modelleren en programmeren. Aan het einde van de vierde module heb je je eerste jaar afgerond.
Jaar 2
- Module 5 | Dynamische systemen: Tijdens het eerste project van het tweede jaar leer je dynamische systemen te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan bewegende structuren, zoals een kraan, een elleboog of een elektrische tandenborstel. De focus ligt op de beweging van de structuur in één richting. Je krijgt colleges over wiskunde, dynamica, systeemanalyse en ontwerpprincipes voor dynamische systemen.
- Module 6 | Productontwerp: In het project ontwerp je een consumentenproduct, waarbij je samenwerkt met studenten van Industrial Design Engineering en Industrial Engineering and Management. Enkele voorbeelden van consumentenproducten zijn een robotstofzuiger, een wijnkoeler voor een café en een koffiezetapparaat. De theorie voor dit project wordt behandeld in hoorcolleges over onderwerpen als elasticiteitstheorie, tribologie en de verwerking en eigenschappen van polymeren.
- Module 7 | Vloeistofmechanica en warmteoverdracht: Het derde project van het tweede jaar in Module 7 gaat over vloeistoftechniek. Je wordt uitgedaagd met vrij complexe opdrachten zoals het smelten van ijs op de vleugels van een vliegtuig tijdens een vlucht of het ontwerpen van een hitteschild voor een ruimtevaartuig. De theorie voor dit project wordt onderwezen in de colleges over vloeistofmechanica en warmteoverdracht.
- Module 8 | Mechatronisch ontwerp: In Module 8 verdiept u zich in de theorie die u in Module 5 hebt behandeld. Nadat u hebt gekeken naar constructies die in één richting kunnen bewegen, leert u nu een complex multifunctioneel systeem te analyseren en (her)ontwerpen. Dit kan een brandstofpomp, een cruisecontrolsysteem of een windturbine zijn. U verkrijgt de nodige theoretische kennis in hoorcolleges over continue dynamiek, knikken, systeem- en regeltechniek.
Jaar 3
- Modules 9 & 10 | Keuzevakken: Je kunt modules volgen die je meer diepgaande kennis van je vakgebied geven, zoals luchtvaarttechniek of (bio)robotica. Je kunt ook modules van andere opleidingen volgen die je kennis verbreden, zoals civiele techniek, elektrotechniek, industrieel ontwerp of industriële techniek en management.
- Module 11 | Production systems engineering: Om je studie af te ronden, voer je een technisch wetenschappelijk onderzoeksproject uit in een van de disciplines van werktuigbouwkunde. Je voert je onderzoek uit bij een van onze onderzoeksgroepen, waarbij je leert hoe je onderzoek opzet en uitvoert en hoe je de resultaten kritisch bestudeert. In module 11 start je je onderzoeksproject met de cursus Academic Research & Skills door een onderzoeksvoorstel te schrijven. Tegelijkertijd volg je de cursussen Introduction to Finite Element Methods and Statistics en voer je een project uit op het gebied van Production Systems Engineering. In dit project wordt een complex productiesysteem ontworpen in een realistische situatie. Naast de projectopdracht bestaat het project uit de cursussen Systems Engineering en Production Management.
- Module 12 | Bacheloropdracht: De laatste module staat volledig in het teken van je bacheloreindproject. Je doet onderzoek zoals beschreven in het voorstel in de vorige module. Naast het uitvoeren van het onderzoeksproject zelf, kijk je ook naar de maatschappelijke inbedding van je onderzoeksproject. Je rondt dit project en de bachelor Werktuigbouwkunde af met een onderzoekspaper en presentatie over het onderzoek dat je hebt gedaan. Na het afronden van deze bachelor ben je toelaatbaar tot de master Werktuigbouwkunde, waarin je je verder kunt specialiseren.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Als werktuigbouwkundig ingenieur kun je na je afstuderen veel verschillende kanten op. Of je nu wilt werken in de automobiel- of lucht- en ruimtevaartindustrie, werktuigbouwkunde, biomedische technologie of bijvoorbeeld een ingenieursbureau of onderzoeksinstituut, de keuze is aan jou. In de toekomst kun je banen vervullen zoals:
- Mechanisch ontwerper
- Productieplanner
- Onderhoudscoördinator
- Auto-ontwerper
- Ruimtevaart ingenieur
- Robotica-ingenieur
- Energiespecialist
- Materiaalspecialist
- Scheepswerktuigkundige
- Technisch adviseur
- Kwaliteitscoördinator
- Logistiek planner
- R & D-specialist
- Onderzoeker
Programma Toelatingseisen
Toon uw toewijding en bereidheid om te slagen op een business school door het GMAT-examen af te leggen. Dit is het meest gebruikte toelatingsexamen dat uw kritisch denk- en redeneervaardigheden meet.
Download de GMAT-miniquiz om een idee te krijgen van de vragen die u in het examen zult tegenkomen.