Keystone logo
University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

Invoering

De Yüzüncü Yıl-universiteit werd opgericht met wetsdecreet nummer 41 op 20 juli 1982. De poging om een universiteit op te richten in de oostelijke regio's van Turkije begon echter lang geleden.

Het idee om een universiteit in Van te vestigen is heel oud en dateert van vóór de Republiek. Het wordt begrepen uit de volgorde van de Ottomaanse sultan Il.

Abdulhamit gedateerd 3 oktober 1905 voor het geven van toestemming aan Taha Efendi die vertegenwoordiger was van Chief of Van voor het bouwen van een madrasah en logeren op een leeg land in Van, bekend als het oude ziekenhuis. Bovendien blijkt uit 3 brieven van 3 juli 1913 van het Grootvizierschap aan het directoraat-generaal van de Raden en het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter herinnering aan de bouwkosten van de darülfunun (universiteit) die in Van wilde worden geopend en vermeld wordt met de naam van sultan en het is ook duidelijk dat een speciaal belang wordt gehecht aan de universiteit die in Van zou willen worden geopend.

In 1927 stuurde president Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Necati Bey, de minister van Nationaal Onderwijs, naar Van om onderzoek te doen; Mustafa Necati vond het nodig om in Van een universiteit te stichten. In 1928 werd de leraar Ferit Nur (Kuran) Bey naar Van gestuurd en hem werd gevraagd om de huidige middelbare school om te vormen tot een middelbare school en hij werd gevraagd om de kern te vormen van de universiteit die gepland was om te bouwen.

Op 1 november 1937 zei Atatürk in zijn openingstoespraak op de Turkse Grote Nationale Assemblee "om een moderne culturele stad te creëren met een basisschool en uiteindelijk een universiteit in het beste deel van de oevers van het Van Lake voor de oostelijke regio, de activiteiten moeten al beginnen. Daartoe stuurde hij Saffet Arıkan, de minister van Nationaal Onderwijs, naar Van voor de landbepaling. Begin november 1938 maakte Atatürk in de openingstoespraak van de Turkse Grote Nationale Vergadering melding van de ontwikkeling van de universiteit van Istanbul, de voltooiing van de universiteit van Ankara en de oprichting van de Oost-universiteit rond Van Lake binnen de principes die met de afgesloten studies werden bepaald, gaat snel en aanzienlijk door.

Locaties

  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü, 65090, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Vragen