
B.Sc. in wiskunde
Amsterdam, Nederlanden
DUUR
3 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time, Deeltijd
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline *
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* niet-EU/EEA studenten: 1 april | Nederlandse en EU-studenten: 1 mei
** EU-studenten: € 2.314 per jaar | niet-EU-studenten: € 13.510 per jaar
Invoering
Hoe kunnen we covid-patiënten over ziekenhuizen verspreiden, met een wiskundig model? Hoe helpen priemgetallen bij het versleutelen van chatberichten? En hoe draagt wiskunde bij aan intelligente software?
Tijdens dit uitdagende programma krijg je een uitstekende basis in zuivere en toegepaste wiskunde, maar krijg je ook de kans om je eigen focus te bepalen. In de international classroom word je omringd door andere wiskundefanaten.
Ontdek jouw wiskundeopleiding
Tijdens je wiskundestudie op school heb je ongetwijfeld geleerd over calculus, afgeleiden, algebra en meer – maar heb je geleerd hoe deze theorieën werken en waarom ze waar zijn? Op bachelorniveau sta je op het punt om nieuwe inzichten te verwerven in deze wiskundige verschijnselen en de ondersteunende logica te ontdekken. Je duikt ook in andere takken van de wiskunde, waarbij je sterk afwijkt van de vakken die je op de middelbare school hebt geleerd.
Ontdek de schoonheid van wiskunde
Hoe werkt de populatiedynamiek in een roofdier-prooisysteem? Hoe zijn de priemgetallen verdeeld over de natuurlijke getallen? Hoe modelleer je - en voorkom je dus - de verspreiding van infectieziekten?
Deze vragen kunnen alleen worden beantwoord met behulp van wiskunde. Tijdens deze bacheloropleiding krijg je vanaf je eerste jaar de kans om aan opdrachten over dit soort onderwerpen te werken. Of het nu gaat om pure wiskundige structuren of de toepassing ervan in de moderne samenleving, dit programma heeft het allemaal.
Uniek is dat je aan de Vrije Universiteit Amsterdam alle kerndisciplines binnen zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde bestudeert en daarnaast de mogelijkheid hebt om je later te specialiseren. Met interactieve colleges om theorieën te leren, werkgroepen om in kleine groepjes aan opdrachten te werken en studiesessies om uitdagingen en oplossingen aan je klasgenoten voor te leggen, zorgen de gevarieerde onderwijsmethoden van VU Amsterdam voor veel persoonlijk contact tussen medewerkers en studenten. Bovendien zijn veel van je docenten zelf toponderzoekers, waarbij hun onderzoek niet alleen betrekking heeft op de afdeling wiskunde, maar ook op andere disciplines zoals informatica of econometrie. Onze professoren hebben een open-deurenbeleid, wat betekent dat je veel mogelijkheden hebt om binnen te lopen en vragen te stellen. Het wiskundeprogramma van VU Amsterdam wordt volledig in het Engels gegeven en trekt een grote verscheidenheid aan internationale studenten uit verschillende culturen over de hele wereld.
Je kunt ook wiskunde in deeltijd studeren. Je volgt dezelfde lessen als de voltijdstudenten, maar minder lessen per jaar. De lezingen zijn niet op vaste dagen en er worden geen lezingen gegeven in het weekend of in de avonduren. Als je uitgaat van 20 studie-uren per week, studeer je ongeveer 6 jaar. Samen met de studieadviseur kun je een persoonlijk studieplan maken.
Wil je meer weten over de opleiding, de toelatings- en aanmeldingsprocedure en het studentenleven aan de VU Amsterdam? Bekijk dan de opname van het International Bachelor webinar dat plaatsvond op 19 oktober! Bekijk hier de opname.
toelatingen
leerplan
Kies een specialisatie
Zuivere Wiskunde
Je wordt gedreven door een pure nieuwsgierigheid naar wiskundige structuren? Volg dan de major Pure Mathematics en duik in een richting naar keuze.
Toegepaste wiskunde
Ben je gepassioneerd om wiskunde in de praktijk te brengen in de echte wereld? Volg dan de major Applied Mathematics en duik in een richting naar keuze.
1ste jaar
In je eerste jaar volg je verschillende kerncursussen die je een solide basis geven in alle soorten wiskunde - of het nu gaat om pure of toegepaste wiskunde. Je leert de theorie achter differentiatie en integratie, hoe je wiskundige argumenten schrijft en real-life problemen vertaalt in wiskundige taal. Je bestudeert ook groepentheorie, die centraal staat in abstracte algebra. En je leert bredere, overdraagbare vaardigheden zoals programmeren.
onderwerpen
- Basisconcepten in de wiskunde
- Engelse taaltest
- Lineaire algebra
- Enkele Variabele Calculus
- Discrete wiskunde
- Inleiding tot wiskundig modelleren, latex en mathematica
- Inleiding tot programmeren (PYTHON)
- Groeps theorie
- Wiskundige analyse
- Multivariabele calculus
- Waarschijnlijkheids theorie
- Wiskundige modellering van dynamische systemen
2e jaar
In het tweede jaar specialiseer je je in de major Pure Mathematics. Je kiest een van de drie tracks: Algebra & Geometry, Analysis & Dynamics of Probability & Statistics. Studieadviseurs staan klaar om je te helpen een weloverwogen keuze te maken, en er is ook ruimte om extra keuzevakken uit andere tracks te kiezen. Hoe dan ook, u heeft de flexibiliteit om de onderwerpen te volgen die u het meest interesseren.
onderwerpen
- Fourier-analyse
- Wiskundige Statistieken
- Numerieke methodes
- Wiskundige modellering van stochastische systemen
- dynamische systemen
- Project Wiskunde
- Ringen en velden
- Complexe analyse
- Topologie
3e jaar
In je derde jaar verdiep je je nog meer in de door jou gekozen track. In het eerste semester volg je een minor die binnen de wiskundeafdeling kan vallen of in een aanverwant vakgebied. Je hebt ook de mogelijkheid om je minor in het buitenland te volgen, aan een andere universiteit. Of je volgt de opleiding Educatie, waarmee je les kunt geven op Nederlandse middelbare scholen. In het tweede semester volg je geavanceerde cursussen die betrekking hebben op de door jou gekozen track, en schrijf je je bachelorscriptie over een individueel onderzoeksonderwerp, waarbij je (bijna) alles combineert wat je eerder hebt geleerd.
onderwerpen
- Geschiedenis van de wetenschap
- Bachelor Project Wiskunde
- Filosofie en ethiek
Carrièremogelijkheden
Verander je toekomst met het wiskundeprogramma
Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. Als je afstudeert als wiskundige, kun je aan de slag als datawetenschapper, analist, consultant, ICT-specialist, docent of onderzoeker bij banken, verzekeringsmaatschappijen, adviesbureaus, R&D-bedrijven, academische instellingen en meer.
Het merendeel van de afgestudeerden van de bachelor Wiskunde gaat door naar een master - of dat nu bij VU Amsterdamis, elders in Nederland of in het buitenland.
Hoewel een master in wiskunde misschien de voor de hand liggende keuze is, zijn andere populaire keuzes bedrijfsanalyse, informatica of econometrie.
Na het afronden van je bachelor Wiskunde ben je goed toegerust voor de toekomst - niet alleen in termen van kwantitatief en kritisch denken, data-analyse, maar ook in probleemoplossend vermogen en interpersoonlijke vaardigheden. Historisch gezien hebben al onze afgestudeerden razendsnel werk gevonden, wat bewijst hoe inzetbaar de wiskundigen van de VU zijn.
Wat kun je doen na je bachelor?
Vervolg je opleiding
Een master in een specialisatie die aansluit bij de door jou gekozen track is een logische vervolgstap voor iedereen die afstudeert van de bacheloropleiding Wiskunde. Je kon kiezen uit masterprogramma's in:
- Wiskunde
- Bedrijfsanalyse
- Econometrie en Operationeel Onderzoek
- Bioinformatica en systeembiologie
- Computertechnologie
- Wiskunde Onderwijs
- Natuurkunde & Sterrenkunde
- Kwantitatief risicobeheer
- Computationele wetenschap
- Kwantitatieve economie
Je kunt ook een masteropleiding aan andere universiteiten kiezen:
- Actuariële Wetenschappen
- Statistische wetenschap
- Toegepaste wiskunde
Begin je carrière
Met een graad in wiskunde zijn er veel verschillende richtingen die je carrière je kan inslaan. Met jouw probleemoplossende en analytische vaardigheden ben je een aanwinst voor vrijwel elk commercieel bedrijf, overheidsorganisatie of adviesbureau. Je zou goed voorbereid zijn om op een breed scala van gebieden te werken, waaronder financiële modellering, optieprijzen, statistiek, IT, data-analyse, onderzoek en onderwijs.
Alumni van het programma zijn terechtgekomen bij adviesbureaus, banken, academische instellingen, R&D-bedrijven, verzekeringsmaatschappijen, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en data-science-bedrijven als Google, Yahoo of Booking.com. Wat je ook kiest, we kunnen garanderen dat het niet lang duurt voordat je een baan vindt.