Keystone logo
Vrije Universiteit Amsterdam MA Cureren van kunst en culturen
Vrije Universiteit Amsterdam

MA Cureren van kunst en culturen

2 Years

Engels

Full time

EUR 2.168 *

Op de campus

* voor EER-studenten. € 16.630 voor niet-EU / niet-EER-studenten.

Invoering

Over

De Dual Master Curating Art and Cultures speelt in op de groeiende vraag naar academisch geschoolde curatoriale professionals met uitstekende interdisciplinaire en theoretische achtergronden. Je leert om te gaan met cruciale theoretische concepten en hedendaagse kwesties rond het verzamelen, beheren en tentoonstellen van kunstvoorwerpen en culturele artefacten. Daarnaast verdiep je je eigen disciplinaire kennis en ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden, met als hoogtepunt een masterscriptie.

Je onderzoekt bijvoorbeeld huidige en vroegere museumvertoningen en tentoonstellingen, vanuit het perspectief van recente inzichten in museum- en curatorstudies. Daarnaast verricht je veldwerk via excursies naar musea in binnen- en buitenland en bespreek je actuele thema's met conservatoren, museumdirecteuren of tentoonstellingsmakers. Bovendien voer je een onderzoekspaper uit dat zal uitmonden in een presentatie voor je collega's en supervisors.

Het belangrijkste is dat je de kans krijgt om als curator-in-opleiding te werken tijdens een stage van een jaar bij een van de partnermusea of culturele instellingen van het programma. Tijdens de stage krijg je hands-on training in alle aspecten van de professionele museumpraktijk, van onderzoek voor publicaties tot het organiseren van tentoonstellingen. De stage bestrijkt de vijf belangrijkste gebieden in het beroepsleven van een curator. Je draagt direct bij aan de totstandkoming van tentoonstellingen, neemt deel aan personeelsbijeenkomsten en projectteams in het museum, doet onderzoek naar (en registratie van) objecten uit de collectie, maakt koeriersreizen en vertegenwoordigt het museum in contacten met kunstenaars, wetenschappers , bezoekers en het publiek. Kortom, dit is je kans om je volledig te verdiepen in de vele aspecten van het curatorenvak.

De startdatum van dit programma is 1 september.

Over de school

Vragen