Universiteiten in

Gedetailleerde informatie over verschillende studielocaties

Klik op onderstaande links om te lezen over het studeren in verschillende landen. Wij zullen je voorzien van algemene feiten over de landen, en je vertellen over de lokale systemen van het hoger onderwijs, collegegeld, de opbouw van een studiejaar, studiemogelijkheden voor internationale studenten en nog veel meer. Je zal ook een aantal nuttige tips en praktische informatie aantreffen over ziektekostenverzekering, studentenvisa en kosten van levensonderhoud.

De globale opties voor het volgen van een bachelor opleiding

Bachelor studies worden steeds vaker vereist voor startersbanen, naarmate landen wereldwijd transformeren van industrieel georiënteerd naar kennis georiënteerd. Bachelor studies zijn beschikbaar binnen bijna elke denkbare academische discipline, waaronder vele die tot voor kort nog niet bestonden, zoals bijvoorbeeld informatie technologie. Bachelor studies zijn ook het startpunt voor studenten die geïnteresseerd zijn in banen die een master opleiding vereisen, zoals counseling, of voor studenten die een wetenschappelijke carrière willen. Met duizenden hogescholen en universiteiten wereldwijd om uit te kiezen, moet het voor iedereen mogelijk zijn om een school te vinden die de perfecte match is voor een bachelor studie.

Er zijn vele soorten hogescholen, universiteiten en andere hoger onderwijsinstellingen over de hele wereld. Hoewel sommige instellingen de drie traditionele levels van onderwijs aanbieden (bachelor, master en PhD), focussen sommigen zich enkel op bachelor programma's. Studenten moeten kiezen voor de school die het beste bij hun wensen past. Over het algemeen zullen universiteiten een student de meeste studiemogelijkheden aanbieden, maar hogescholen en andere instituten kunnen wellicht meer gespecialiseerde academische disciplines aanbieden of een kleinere en meer persoonlijke studie-omgeving. Hoewel de details per land verschillen, omvatten de verschillende hoger onderwijsinstellingen meestal:

 • Onderzoeksuniversiteiten die alle onderwijsniveaus aanbieden binnen een breed scala aan academische disciplines
 • Business schools die zich richten op business-gerelateerde studies, zoals finance, boekhouden en marketing
 • Technische instituten die zich focussen op studies binnen de natuurwetenschappen, techniek, en wiskunde
 • Kunstinstellingen die zich richten op kunst gerelateerde studies en beroepen zoals fotografie, schilderen en theater
 • Onderwijsinstituten of pedagogische scholen die focussen op onderwijsgraden voor het primair en voortgezet onderwijs

Studenten die geïnteresseerd zijn in het halen van een bachelor diploma kunnen ook een studie in het buitenland overwegen, vooral als zij interesse hebben in hele specifieke academische disciplines zoals een talenstudie of regiostudie. Studenten zijn steeds mobieler voor alle niveaus van post-secundair onderwijs, met tegenwoordig jaarlijks bijna vier miljoen studenten die in het buitenland studeren. Volgens het United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Institute for Statistics (UIS), hebben acht landen meer studenten die in het buitenland studeren dan in eigen land, waaronder Bermuda, Liechtenstein en Luxemburg. Meer dan een kwart van de buitenlandse studenten komt uit Zuid-Azië en het Pacific gebied en ongeveer 15 procent komt uit Noord-Amerika en Europa. Ongeveer 30 procent van de internationale studenten studeert in de USA of UK, gevolgd door Australië (8 procent), Frankrijk (7 procent) en Duitsland (6 procent).

Studenten kunnen meerdere redenen hebben om in het buitenland een bachelor diploma te halen, waaronder:

 • De mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan studies binnen elke wetenschappelijke discipline, zodat de student de beste keuze kan maken voor zijn/haar interesses en studeerstijl.
 • De kans om een nieuwe taal te leren en een studie af te ronden die gerelateerd is aan het land of de landen die die taal spreken. Een van de beste plekken om bijvoorbeeld Chinees en van alles over China te leren is natuurlijk in China!
 • Studeren in een andere cultuur. Studenten die geïnteresseerd zijn in een loopbaan binnen een buitenlandse dienst of een internationaal bedrijf zullen waardevolle ervaringen opdoen door zich onder te dompelen in een andere cultuur. Studenten die in het buitenland studeren zullen ook internationale vrienden maken en levenslange contacten leggen.
 • Verbeterde taalvaardigheid, als in het land van bestemming een andere taal wordt gesproken dan de moedertaal van de student.

Studenten die van plan zijn om een bachelor studie te volgen kunnen bij hun beslissing om in het binnen- of buitenland te studeren het volgende overwegen:

 • De kosten van de studie, inclusief het levensonderhoud. Hoge reis- en verblijfkosten bieden een tegenwicht tegen gratis of laag collegegeld. Er zijn echter veel beursprogramma's beschikbaar, vaak zowel in het thuisland van de student als ook in het land waar de student gaat studeren. Deze beursprogramma's dekken vaak de verblijfkosten en andere kosten die er naast het collegegeld nog bij komen.
 • De vereiste taalvaardigheid. De meeste bachelor programma's worden onderwezen in de taal van het land waar de student gaat studeren. Studenten die nog niet bedreven zijn in de voertaal zullen een extra jaar of meer moeten spenderen aan het aanleren van de taalvaardigheid. In het geval van een veel gesproken taal, zoals Engels, Spaans of Frans, is het goed mogelijk dat de student deze kan bestuderen in zijn/haar thuisland, maar voor minder voorkomende talen, zoals Servisch, kan de student het beste naar dat land afreizen. Zelfs bij een taal die veel wordt gesproken zal de student merken dat je deze het beste kunt leren in het land zelf, waar je volledig wordt ondergedompeld in de omgeving van het land.
 • De soorten studies die worden aangeboden, zoals voltijd of deeltijd. Van de meeste internationale studenten, met name van bachelor studenten, wordt verwacht dat ze voltijd aan de slag gaan als zij beginnen aan hun studie. Sommige studenten die echter al in een land werken als expat kunnen wellicht hun bachelor diploma halen op deeltijdbasis, aangezien zij voornamelijk in het land zijn om te werken en niet om te studeren.
 • De impact op familieleden, voor studenten met families. Familieleden zullen waarschijnlijk ook een nieuwe taal moeten leren en hun schoolgang en carrièreplanning worden wellicht onderbroken.

Neem nu de tijd om alle bachelor programma's en universiteiten wereldwijd te bekijken. Als je al weet waar je naar op zoek bent, kun je direct op dat specifieke land of programma klikken. Als je nog twijfelt, kun je de tijd nemen om te lezen over de verschillende bachelor programma's die er wereldwijd zijn.

Lees meer Lees Minder