Keystone logo
Maastricht University, Department of Data Science and Knowledge Engineering

Maastricht University, Department of Data Science and Knowledge Engineering

Maastricht University, Department of Data Science and Knowledge Engineering

Invoering

De bachelor- en masteropleidingen Kennistechnologie zijn ontworpen rond de onderwijsmethode Projectgericht Leren (PCL). Het PCL-onderwijsmodel is kleinschalig en studentgericht. Je werkt in kleine groepen aan complexe en uitdagende projecten waarbij je verschillende vaardigheden moet ontwikkelen, zoals schrijf- en presentatievaardigheden en het werken in een team. De vaardigheden die je leert zijn een belangrijke voorbereiding op je toekomstige carrière. Wat je uit de cursusstof en de colleges hebt geleerd, pas je direct toe op praktijkproblemen. Samen met medestudenten onderzoek je welke informatie nodig is en hoe deze het beste gepresenteerd kan worden. Aan het einde van elk project lever je een functioneel product op en presenteer je je bevindingen aan je medestudenten, de docenten en/of de opdrachtgever. Projecten aangeboden bij DKE zijn:

  • klimaatmodellen ontwikkelen
  • multifunctionele game-engines
  • intelligente zoekmachines
  • systemen voor visuele herkenning
  • interactieve wiskundecursussen


Projecten worden vaak ingediend door bedrijven en instituten die onze studenten de kans geven om waardevolle ervaring op te doen door hun opleiding toe te passen op het vinden van oplossingen voor echte problemen.


Kwaliteit van onze masteropleidingen

De masteropleidingen zijn wettelijk erkend volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De landelijke accreditatiecommissie beoordeelt de masteropleidingen als behorend tot de beste van Nederland. Bovendien beoordeelde de accreditatiecommissie de studiebegeleiding en studentondersteuning als excellent, waarmee de internationaal concurrerende kwaliteit van deze dienstverlening werd benadrukt'

Kies je eigen leerplan

In het eerste jaar van je master doe je diepgaande kennis op over de meest relevante onderwerpen in Artificial Intelligence of Operations Research. In het tweede jaar van de masteropleiding krijg je de kans om het programma toe te spitsen op jouw specifieke interesse en carrièredoelen. Daarnaast kun je tijdens het eerste semester van het tweede jaar:

• keuzevakken volgen, ook bij andere faculteiten van de Universiteit Maastricht

• keuzevakken volgen van de andere masteropleiding

• participeren in de onderzoeksprojecten van het academisch personeel

• deelnemen aan een bedrijfs- of onderzoeksstage

• een uitwisselingsprogramma volgen aan een buitenlandse universiteit In het tweede semester rond je je masteropleiding af met het schrijven van een masterscriptie. Hiervoor kies je een onderzoeksonderwerp waar je onder begeleiding van een van de wetenschappelijke stafleden aan gaat werken. Het onderzoek kan intern of extern worden uitgevoerd bij een bedrijf of een andere universiteit. Je proefschrift moet ook in het openbaar worden verdedigd.

*Let op: alle individuele programmakeuzes worden begeleid door onze studieadviseur en wetenschappelijk personeel en worden altijd op kwaliteit beoordeeld door de examencommissie.

Onderzoek bij de afdeling Data Science and Knowledge Engineering

DKE is actief betrokken bij verschillende onderzoeksgebieden. Het academisch onderwijzend personeel van DKE bestaat uit ervaren docenten en onderzoekers die goed bekend staan in de internationale wetenschappelijke gemeenschap.


Binnen de afdeling is het onderzoek georganiseerd in drie groepen: "BioMathematics and BioInformatics" (BMI), "Robots, Agents and Interaction" (RAI) en "Networks and Strategic Optimization" (NSO). Afdelingsleden zijn betrokken bij meerdere onderzoeksgroepen en versterken daardoor de interactie tussen de groepen.

Het onderzoek BioMathematica en BioInformatica bestrijkt de belangrijkste gebieden van Systeembiologie en Bioinformatica, zoals waarnemen, analyseren, modelleren en voorspellen van biologische en medische fenomenen. De Robots, Agents, and Interaction Group (RAI) richt zich op het ontwerp, de analyse en de toepassing van systemen die zijn samengesteld uit computationele agenten – dat wil zeggen software-entiteiten of robots – die autonoom en interactief doelen nastreven in complexe (bijv. , nauwelijks voorspelbaar) omgevingen. Voor de onderzoeksgroep Netwerken en Strategische Optimalisatie ligt de nadruk op Knowledge Engineering-onderwerpen die verband houden met de studie van concurrentie. De groep heeft veel expertise in het onderzoeken van concurrentie in bordspellen en in speltheoretische modellering.

Internationaal karakter van onze masteropleidingen

De afdeling Data Science and Knowledge Engineering behoort tot de faculteit Geesteswetenschappen en Wetenschappen. Deze faculteit heeft het hoogste percentage internationale studenten van de universiteit. DKE werkt in zijn studieprogramma's samen met gerenommeerde universiteiten zoals Aarhus University in Denemarken, Université de Montreal in Canada, Reykjavik University in IJsland, UESTC in China en Universiteit Hasselt in België. Aan deze universiteiten kunnen studenten deelnemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma. De faculteitsleden van DKE werken samen in internationale onderzoeksprogramma's, waardoor onze studenten internationale stages kunnen lopen.

Locaties

  • Maastricht

    Maastricht University Department of Data Science and Knowledge Engineering P.O. Box 616 , 6200 MD, Maastricht

Vragen